Sari direct la conținut

Schimbările climatice afectează pădurile din Europa. Cărăbușii de scoarță fac ravagii

HotNews.ro
Schimbările climatice afectează pădurile din Europa. Cărăbușii de scoarță fac ravagii

Verile fierbinți și uscate din ultimii ani din Europa Centrală au adus schimbări climatice devastatoare pentru păduri, mai exact înmulțirea cărăbușilor de scoarță. Cea mai afectată țară este Cehia, unde o mare parte din pădurile de molid au trebuit tăiate, scrie Reuters.

Cehia, Austria de Nord și Slovacia sunt trei dintre țările unde largi bucăți de păduri au fost afectate, însă pădurile din Republica Cehă au avut cel mai mult de suferit. Anul trecut, cărăbușul de scoarță a infestat 18 milioane de metri cubi de molid din Cehia, de 10 ori mai mult decât în ultimii ani, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii Ceh. Zona distrusă anul trecut este egală cu 100.000 de terenuri de fotbal.

„Optzeci la sută din pădurile de molid din Cehia sunt supuse riscului de a dispărea”, a declarat Jaromir Blaha, un reprezentat al unui ONG pentru mediu. „Cele mai multe dintre monoculturile noastre de molid din zonele de așezare inferioară și mijlocie vor dispărea, probabil, în câțiva ani sau în câteva decenii”, a continuat el.

Cărăbușii de scoarță pot crește până la jumătate de centimetru în lungime. Ei intră în scoarța copacului, unde se împerechează și depun ouă. După, larvele sapă tuneluri în copaci, ceea ce duce la moartea pomilor. Insectele zboară apoi, când vremea este prielnică și repetă procesul la alți copaci.

Ministrul Agriculturii din Austria de Sus, Max Hiegelsberger, a prezentat un raport privind silvicultura în anul 2018 și a spus că situația a fost „dramatică”, deoarece mai mult de jumătate din cheresteaua din regiunea sa a fost avariată, iar proprietarii de păduri s-au confruntat cu o scădere importantă a veniturilor.

Cercetătorii sunt de părere că motivul pierderilor îl constituie schimbările climatice care au slăbit sistemul natural de apărare al copacilor și au contribuit la apariția și înmulțirea cărăbușului de scoarță. Singura speranță ar fi un sezon mai ploios: „Sunt trist să admit că nu suntem capabili să oprim această izbucnire și nici nu vom putea să luăm măsuri pentru a o opri pe viitor”, a spus Tomas Hlasny de la Univeristatea de Științe Naturale din Praga.

Pădurile de molid din Europa Centrală reprezintă o sursă esențială de venit pentru industria lemnului. Pădurile, de asemenea, conservă apa și ajută la captarea carbonului și la prevenirea inundațiilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro