Schimbările climatice cresc riscul de incendii forestiere extreme cu 25% și ar putea ajunge la 172%
Schimbările climatice sporesc semnificativ riscul incendiilor de pădure cu propagare rapidă, potrivit unui studiu publicat miercuri, care oferă noi căi de prevenire în urma dezastrelor recente din Canada, Grecia și Hawaii, inclusiv arderea preventivă, potrivit AFP.
Încălzirea provocată de om a crescut frecvența „incendiilor de pădure extreme” cu o medie de 25% față de era preindustrială, concluzionează acest studiu publicat în revista Nature de către Breakthrough Institute, un institut californian.
Examinând o selecție de incendii din perioada 2003-2020, oamenii de știință au analizat efectul temperaturilor medii mai ridicate și al condițiilor mai uscate asupra incendiilor cu propagare foarte rapidă, adică cele care ard mai mult de 4.000 de hectare pe zi.
Efectul schimbărilor climatice variază: în condiții de secetă parțială, încălzirea a fost suficientă pentru a determina depășirea unor praguri cheie de umiditate în aer sau în vegetație, ceea ce face ca incendiile extreme să fie mult mai probabile.
„Acest lucru înseamnă că ar trebui să acordăm cea mai mare atenție locurilor și perioadelor care, din punct de vedere istoric, s-au confruntat cu condiții chiar sub aceste praguri”, a declarat pentru AFP Patrick Brown, autorul principal al studiului.
Arderea preventivă
Riscul ar putea crește în medie cu 59% de acum până la sfârșitul secolului într-un scenariu cu „emisii reduse” (încălzire de + 1,8°C față de clima preindustrială) și cu până la 172% într-un scenariu necontrolat cu emisii ridicate. Clima s-a încălzit deja cu 1,2°C.
Potrivit lui Brown, identificarea pragurilor cheie ale secetei ar putea facilita măsurile preventive, ajutând la selectarea zonelor prioritare pentru rărirea sau arderea controlată a vegetației, pentru a reduce combustibilul uscat cu care se hrănesc flăcările.
„În majoritatea condițiilor, impactul reducerii combustibililor periculoși poate compensa complet efectul schimbărilor climatice”, ne asigură el, estimând chiar că „riscul de incendiu poate scădea considerabil în ciuda schimbărilor climatice”, dacă aceste măsuri sunt aplicate pe scară largă.
Aceste rezultate ar putea contribui, de asemenea, la o mai bună direcționare a campaniilor de supraveghere și la o mai bună repartizare a resurselor de combatere a incendiilor.
Studiul a fost publicat la sfârșitul unei veri marcate de incendii care au ucis cel puțin 115 persoane în Hawaii și au bătut toate recordurile în Canada, unde 200.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele.
În Grecia, cel mai mare incendiu de pădure înregistrat vreodată în Uniunea Europeană avansează pe un front de 10 kilometri.