Sari direct la conținut

Schoenherr: soluții pentru creditorii financiari multipli ai unei companii aflate în stare de dificultate

Schoenherr si Asociatii
Georgiana Bădescu, Matei Florea, Iustin Armașu, Foto: Schoenherr si Asociatii
Georgiana Bădescu, Matei Florea, Iustin Armașu, Foto: Schoenherr si Asociatii

Intrarea unei companii în stare de dificultate este un semnal de alarmă inclusiv pentru creditorii săi. Lucrurile se complică, la nivel practic, atât pentru creditori, cât și pentru debitor atunci când compania respectivă are credite de la mai multe instituții financiare. Din punct de vedere juridic, astfel de situații necesită o atentă gestionare a aspectelor financiar-bancare ce țin de restructurarea creditelor, a riscurilor de încălcare a regulilor de concurență, precum și a (dez)avantajelor ce ar putea rezulta din procedurile de prevenire a insolvenței debitorului sau din declanșarea procedurii de insolvență.

„Creditorii financiari multipli ai unei companii aflate în stare de dificultate au de decis împreună asupra strategiei optime de urmat – iar «împreună» este cuvântul cheie aici. Soluția aleasă trebuie să țină cont de particularitățile cazului și situația împrumutatului. Abordările obișnuite în trecut (de exemplu, standtsill convențional) trebuie regândite și ajustate la noul regim de prevenire a insolvenței, introdus de modificările legislative din vara anului 2022.‟ – a declarat Matei Florea (partner), coordonatorul practicii specializate în financiar-bancar a Schoenherr și Asociații SCA, în cadrul unui eveniment organizat recent de firma de avocatură.

„Părțile implicate pot opta pentru diverse opțiuni de restructurare pre-insolvență. Indiferent de calea aleasă, cooperarea strânsă între finanțatori, cooperarea deschisă a acestora cu debitorul, încrederea între părțile implicate și înțelegerea comună a obiectivelor se numără printre elementele cheie care vor permite limitarea expunerilor instituțiilor financiare și protejarea debitorului.‟ – a adăugat Iustin Armașu (local partner), specializat în litigii, arbitraje, insolvență și reorganizare în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.

Totodată, indiferent de soluția practică aleasă, proiectele care implică restructurarea creditelor acordate de către mai multe instituții financiare aceleiași companii implică o serie de limitări de dreptul concurenței. „Instituțiile financiare implicate în restructurarea creditelor acordate aceleiași companii trebuie să fie foarte atente să asigure conformarea cu regulile de dreptul concurenței atât în interacțiunile dintre creditori, cât și în comportamentul acestora față de debitor. Evaluarea poziției creditorilor, schimbul de informații necesare pentru o restructurare de succes vs. limitările impuse de normele de concurență și, nu în ultimul rând, comportamentul creditorilor ulterior unui standstill sunt punctele fierbinți care necesită atenție sporită.‟ – a declarat Georgiana Bădescu (partner), coordonatoarea practicii specializate în dreptul UE și dreptul concurenței a Schoenherr și Asociații SCA.

Articol de opinie de Matei Florea, Coordonator Practica Specializată în Financiar-Bancar, Iustin Armașu, Ltigii, Arbitraje, Insolvență și Reorganizare, Georgiana Bădescu, Coordonator Practică Specializată în Dreptul UE și Dreptul Concurenței, Schoenherr și Asociații SCA

ARHIVĂ COMENTARII