Sari direct la conținut

Scholz încearcă să asigure Ucraina de sprijinul pe mai departe al Germaniei, după reducerea la jumătate a ajutorului militar bilateral

HotNews.ro
Scholz încearcă să asigure Ucraina de sprijinul pe mai departe al Germaniei, după reducerea la jumătate a ajutorului militar bilateral
Olaf Scholz (Foto: snapshot/Future Image/F Kern/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Germania „este şi rămâne primul susţinător al Ucrainei în Europa”, a dat asigurări luni cancelarul federal Olaf Scholz, în pofida tăierilor bugetare prevăzute în 2025 şi care generează temeri privind o dezangajare a Berlinului.

Al doilea contributor după SUA, guvernul german, în căutarea unor economii bugetare pe fond de dispută între partidele coaliţiei, a decis să reducă la jumătate în 2025 suma alocată în cadrul bilateral ajutorului militar pentru Kiev, notează Agerpres citând AFP și DPA.

Pentru a compensa această reducere, Berlinul mizează pe punerea la dispoziţia Ucrainei a unui împrumut de 50 miliarde de dolari, garantat prin viitoarele dobânzi la activele ruse imobilizate, mecanism care a făcut obiectul unui acord între statele G7 la summitul lor din iunie.

Berlinul a încercat luni să-şi reafirme sprijinul pentru Ucraina. „Vom continua sprijinul nostru: cu o sumă de 50 de miliarde de euro, alocată în acord cu G7. Aceasta va permite Ucrainei să îşi procure arme în cantitate mare”, a scris Olaf Scholz pe platforma X.

Cu toate acestea, reducerea la jumătate a ajutorului militar bilateral al Berlinului face obiectul unor critici intense în Germania şi adaugă incertitudine în contextul în care alegerile prezidenţiale din SUA ar putea modifica sprijinul internaţional pentru Kiev.

_____

INTERVIURILE HotNews.ro