Science Report: Un tsunami colosal a exterminat un sfert din populația Britaniei acum circa 8.200 de ani ● China anunță că va trimite o sondă pe Lună în prima jumătate a anului ● O așezare gigantică din Epoca Bronzului a fost descoperită în Arabia Saudită
Un tsunami colosal a exterminat un sfert din populația Britaniei acum circa 8.200 de ani ● China anunță că va trimite o sondă pe Lună în prima jumătate a anului ● O așezare gigantică din Epoca Bronzului a fost descoperită în Arabia Saudită
Un tsunami colosal a exterminat un sfert din populația Britaniei acum circa 8.200 de ani
Dispariția bruscă și masivă a comunităților umane din Britania de acum aproape 8.200 de ani este un episod bine cunoscut în lumea preistoricienilor. Ce nu s-a putut stabili însă cu exactitate sunt cauzele care au dus la acest declin demografic neobișnuit.
O astfel de dispariție indică în mod cert un fenomen catastrofal, iar cele mai multe dintre ipotezele lansate de oamenii de știință indicau factorii climatici ca principala cauză. În realitate, ar fi fost vorba de cu totul altceva, susțin Patrick Sharrocks și Jon Hill, doi geologi de la Universitatea din York, într-un studiu publicat în revista Journal of Quaternary Science.
Mai degrabă ar fi fost vorba despre un mega tsunami care s-a petrecut acum circa 8.120-8.175 de ani, eveniment cunoscut și sub numele de „tsunami-ul Storegga. Acesta s-ar fi produs ca urmare a unei uriașe alunecări de teren submarine care a avut loc pe coasta Norvegiei. Unul dintre efectele acestei alunecări, afirmă specialiștii, a fost un tsunami colosal cu o înălțime de cel puțin 20 de metri.
Depunerile sedimentare din perioada respectivă indică un val care a măturat pur și simplu întreaga coastă de nord și de nord-est a Scoției, și care a acoperit nordul Britaniei pe distanțe de până la 29 de kilometri.
Se estimează, pe baza siturilor descoperite până în prezent, că populația care trăia în zona respectivă nu depășea 1.000 de indivizi, toți fiind răspândiți în mici comunități din zona de coastă. Astfel, mortalitatea ar fi ajuns la 100%, fapt confirmat de dispariția bruscă a oricăror urme de locuire umană. Deși pare un număr redus de oameni, cercetătorii estimează că acesta ar fi reprezentat circa un sfert din populația întregii Britanii mezolitice.
Pentru a ajunge la o astfel de concluzie, cei doi geologi britanici au creat mai multe simulări computerizate în care au testat scenarii diferite, plecând de la informațiile oferite de nivelurile sedimentare din perioada respectivă.
În cele mai multe dintre simulări, afirmă cei doi cercetători, tsunami-ul a avut efecte catastrofale, capabile să explice ceea ce s-a întâmplat acum circa 8.200 de ani, nu doar în nordul Britaniei, ci și în nord-vestul Europei. Este vorba despre o dispariție atât a surselor de hrană, cât și de o scădere masivă a populației.
Interesant este că tsunami-urile reprezintă fenomene extrem de rare în insulele britanice. În fapt, nu există decât două cazuri documentate. Cel al tsunami-ului amintit, și cel de mai mică amploare, produs în 1755, ca urmare a cutremurului de 7,7 grade pe scala Richter care a distrus aproape complet orașul Lisabona.
China anunță că va trimite o sondă pe Lună în prima jumătate a anului
La doar o zi după după anunțul celor de la NASA privind amânarea misiunii Artemis 3 pentru anul 2026 (misiune care ar trebui să ducă primii astronauți americani pe Lună după aproape cinci decenii), dar și după cel al eșecului sondei americane Peregrine, China preia inițiativa și anunță că va trimite o sondă pe partea întunecată a Lunii.
Scopul misiunii, botezată Chang’e-6, este de a recolta și de a trimite în siguranță pe Terra mostre de rocă și de regolit din emisfera sudică a Lunii, comparativ cu sonda Chang’e-5 care, în 2020, a reușit să transporte cu succes 1,73 de kilograme de mostre de sol din emisfera nordică.
Misiunea este, de altfel, unul dintre pașii premergători primei încercări a Chinei de a trimite un echipaj uman pe Lună. De altfel, scopul declarat al oficialilor de la Beijing este nu doar de a face un astfel de pas istoric, ci și de a construi prima bază permanentă de pe Lună.
Dacă NASA și-a anunțat chiar ieri noul obiectiv, acela de a trimite un echipaj pe suprafața selenară în anul 2026, China anunță sec că va face acest pas înainte de 2030. Între timp, o companie privată din Houston, susținută de NASA, va lansa luna viitoare un lander care își propune, de asemenea, să ajungă pe suprafața Lunii.
O așezare gigantică din Epoca Bronzului a fost descoperită în Arabia Saudită
Oazele din nordul Arabiei Saudite erau ocupate acum circa 3.000-4.000 de ani de populații sedentare deosebit de dezvoltate, afirmă o echipă de cercetători francezi de la CNRS (Centre national de la recherche scientifique). Mai mult, aceste comunități ar fi ridicat așezări și sisteme de fortificații care eclipsau lejer marile civilizații ale vremii.
Dovada vine din oaza Khaybar, situată la circa 135 nord de orașul Medina, acolo unde arheologii francezi și cei saudiți au scos la lumină unul dintre cele mai mari sisteme de fortificații din lume, datând din Epoca Bronzului. Datele obținute până în prezent indică ziduri de apărare care se întindeau pe o lungime de circa 14,5 kilometri, ziduri cu o grosime de 1,7-2,4 metri și o înălțime de cinci metri.
Acestea erau dublate de nu mai puțin de 74 de bastioane și înconjurau o așezare cu o suprafață de aproximativ 1.100 de hectare. Din informațiile oferite de datările cu carbon radioactiv, impresionantul sistem de apărare a fost construit acum 3.950-4.250 de ani. Mai mult, el ar fi făcut parte dintr-o uriașă rețea de așezări fortificate care fuseseră ridicate în jurul oazelor din deșertul saudit.
Nu se cunosc foarte multe date despre cei care au ridicat astfel de sisteme de apărare, și nici împotriva cui le construiau. Este cert însă că descoperirea nu face decât să confirme faptul că Epoca Bronzului a fost una care a cunoscut o dezvoltare fără precedent a comunităților umane.
Așezări fortificate de amploare se întâlnesc din centrul Europei și până în nordul Africii, Orient sau Asia. Totul a culminat cu dispariția celor mai multe dintre civilizațiile de atunci, într-un episod dramatic și foarte puțin înțeles care a avut loc acum circa 3.200 de ani.
Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!
Sursa foto: profimediaimages.ro