Sari direct la conținut

Școlile, obligate să aibă discuții cu elevii despre prevenirea și combaterea consumului de droguri, în „Școala altfel” / Secretar de stat: „Trebuie să facem ceva”

Scoala, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Scoala, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat din Ministerul Educației Kallós Zoltán susține că școlile vor fi obligate ca în timpul programului „Școala altfel” să abordeze cu elevii problema consumului de droguri și să discute despre cum poate fi prevenit și combătut acest fenomen, scrie Edupedu.ro.

Programul „Școala altfel” va avea o durată de „cinci zile consecutive lucrătoare”, iar perioada de desfășurare este decisă la nivelul fiecărei unități de învățământ, se arată în metodologia de organizare, pusă în dezbatere publică de Ministerul Educației. În document nu există nicio precizare cu privire la obligativitatea abordării subiectului consumului de droguri.

Secretarul de stat Kallós Zoltán a declarat, pentru Edupedu.ro, că fenomenul drogurilor a luat o amploare atât de mare încât „trebuie să facem ceva”.

  • „În cadrul activităților desfășurate în perioada din acea săptămână, Școala Altfel, vor fi abordate aceste teme de prevenire și combatere a consumului de droguri, pentru că până acum, practic, activitățile din școală erau planificate de către unitățile de învățământ la libera lor alegere, dar considerăm că acest fenomen (n. red fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor) a luat o amploare atât de mare încât trebuie să facem ceva. Și atunci, dacă oricum avem acea perioadă de o săptămână unde se pot desfășura și alt tip de activități ar fi bine ca să acționăm în acest caz. Evident că școlile vor avea o anumită libertate în a-și planifica activitățile. Ei doar trebuie să cuprindă aceste teme cu privire la prevenirea și combaterea consumurilor de droguri”, a spus secretarul de stat din Ministerul Educației.

Întrebat la ce clase ar trebui să aibă loc aceste discuții, Kallós Zoltán a spus că asta vor decide școlile.

  • „Informațiile le putem adapta vârstei pentru că trebuie să conștientizăm acest fenomen și pericolul ce reprezintă, adică consumul de droguri de la cele mai fragede vârste, pentru că am auzit chiar și acum în această dezbatere că vârsta medie începe undeva la 12 ani, adică vârsta medie la care încep să consume droguri copii și eu cred că este o vârstă foarte, foarte fragedă. O să fie la latitudinea școlilor pentru că am văzut și în această dezbatere foarte multe organizații non-guvernamentale care au expertiză în acest domeniu și eu cred că o să poată acționa împreună cu aceste organizații”, a explicat el.

Tot Kallós Zoltán a spus că în acest an școlar, câte 40 de profesori vor fi formați în fiecare lună pentru a recunoaște elevii care consumă droguri, printr-un parteneriat al Ministerului Educației împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne scrie tot Edupedu.ro.

Ministrul de Interne ar fi vrut testare antidrog în școli

Elevii ar putea fi testați antidrog în școli, dacă au comportament specific consumului de droguri, a anunțat, după tragedia de la 2 Mai, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

El a spus că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”.

Ministrul a precizat că o astfel de testare s-ar face doar cu acordul părinţilor.

Iohannis: Testele antidrog în școli, o variantă

Răspunzând întrebării unui jurnalist despre varianta introducerii testării antidrog în școli, Klaus Iohannis a spus că „este un fapt foarte îngrijorător că avem tot mai multe semnale că sunt elevi care consumă substanţe interzise”.

  • „Şi atunci, este o variantă să se încerce introducerea de teste, sigur, cu acceptul părinţilor şi aşa mai departe.

  • Nu putem să stăm şi să observăm fenomenul şi să nu facem nimic. Ceva trebuie găsit, în sensul şi să educăm pentru a preveni consumul de droguri, dar şi să fim mai fermi şi să detectăm pe cei care nu înţeleg cu bineţe”, a mai spus şeful statului.

Rafila: Trebuie să vedem și exemple din alte țări

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că trebuie văzut cum stau lucrurile în alte țări atunci când discutăm despre introducerea testelor antidrog în școli.

„Trebuie să vedem și exemple din alte țări din UE astfel încât măsurile să-și atingă scopul propus. Cred că ceea ce trebuie să facem, din punctul meu de vedere al Ministerului Sănătății, este să creștem capacitatea de testare pentru droguri. (…) Capacitatea de testare trebuie crescută atât la nivelul MS cat si MAI și incă un element pe care l-am tot mentionat si am avut o discutie directa, deocamdata informala, cu dna ministru Deca, educatia pentru sanatate este cea care poate sa genereze comportamente de buna calitate care sa evite consumul de droguri alcool si tutun”, a spus Rafila.

Ministrul de Interne: „Bătălia cu drogurile la categoria adulţi e pierdută. Prioritar este să salvăm tânăra generaţie”

Tot ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a susținut că, la acest moment „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”, iar prioritară este „salvarea tinerei generații”. El a răspuns astfel după ce premierul Marcel Ciolacu a spus că măsurile de combatere a consumului de droguri anunțate de Predoiu nu sunt suficiente și că așteaptă de la Poliție „să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri”.

Cătălin Predoiu a reacționat spunând că ceea ce i-a cerut Ciolacu este, de fapt, ceea ce el a propus luni Ministerului Afacerilor Interne.

El a susținut, la DcNews, că, la două săptămâni după ce a preluat mandatul, a avut o şedinţă cu structura de comandă a Inspectoratului General al Poliţiei Române, în care a transmis, având „martori”, că „bătălia cu drogurile la categoria adulți este pierdută”:

  • „Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori şi am spus textual acest lucru: bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută.

  • Ce trebuie să facem, sigur, să revitalizăm acest efort pe toate planurile, dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie. Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri. Deci de aici plecăm”, a spus Predoiu.

Recent, ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că „Nu avem niciun plan să facem teste antidrog în școli”, cel puțin pentru anul școlar 2023-2024.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro