Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream s-au oprit
Scurgerile de gaze din conducta Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, prin Marea Baltică, s-au oprit, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt pentru AFP.
„Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta, aşa că gazul care este înăuntru nu poate ieşi”, a spus purtătorul de cuvânt al Nord Stream 2, Ulrich Lissek, adăugând că „concluzia este că mai există gaz în conductă”.
Infrastructurile Nord Stream 1 și 2, construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, au fost avariate luni de explozii subacvatice în largul insulei Bornholm din Marea Baltică, provocând noi tensiuni între Occident și Kremlin.
Pe fondul Războiului rus din Ucraina şi tensiunilor dintre Rusia şi Occident, pagubele cauzate gazoductelor – instalaţii strategice care leagă Rusia şi Germania – se află la originea unor impresionante barbotări.
Navigaţia în aceste zone, dar şi survolarea acestora, sunt interzise.
Vineri seara, paza de coastă suedeză a anunțat că scurgerile de pe Nord Stream 2 au dat semne mari de slăbire din cauza epuizării gazului conținut în conducte.
Diametrul barbotării cauzată de scurgerea situată în zona economică exclusivă suedeză avea acum doar 20 de metri lățime, de zece ori mai puțin decât la început.
Scurgerea de pe Nord Stream 1, mai puternică, începuse și ea să se slăbească vineri la sfârșitul zilei.
- „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”. Nor uriaș de metan deasupra Scandinaviei
- Găurile din Nord Stream au produs, cel mai probabil, cele mai mari scurgeri de metan înregistrate vreodată – ONU
Autoritățile daneze și suedeze estimaseră vineri, într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, că scurgerile ar trebui să înceteze până duminică, odată cu epuizarea a zeci de mii de tone de gaz conținute în conductele de gaz.
„Toate informațiile disponibile indică faptul că aceste explozii sunt rezultatul unui act deliberat”, au spus Suedia și Danemarca, fără a indica o țară responsabilă.
Originea exploziilor rămâne totuși un mister, Moscova și Washingtonul negând orice responsabilitate.
Consorţiul Nord Stream AG, care operează gazoductele, a anunţat joi seara într-un comunicat că ar putea ”începe să evalueze pagubele cauzate gazoductului imediat ce va primi autorizaţiile oficiale necesare”, adică ”atunci când presiunea în gazoduct se va stabiliza, iar scurgerea gazelor naturale va înceta”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Occidentul de faptul că se află la originea ”exploziilor” care au cauzat aceste scurgeri importante de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, construite cu scopul de a transporta gaze naturale ruseşti în Europa.
”Organizând explozii la gazoducte internaţionale, pe fundul Mării Baltice, ei au început, în realitate, să distrugă infrastructura energetică europeană”, a denunţat Vladimir Putin într-un discurs, la Kremlin, înaintea anexării a patru teritorii ucrainene.
Putin a atribuit acest ”sabotaj” ”anglo-saxonilor”.
Citește și: