Scurt ghid pentru martienii care vor sa inteleaga reformele din Sanatatea romaneasca
Draga martianule, stiu ca privesti intrigat catre personajele in costume negre care se tot perinda prin fata oamenilor incercand sa le explice planurile lor minunate, prin care noi toti vom deveni mai sanatosi si mai ferice. Asa ca iti ofer un ghid care sa te ajute sa intelegi rapid reformele din Sanatatea romaneasca.
Sper sa te enervezi atat de tare incat, la anul, sa te decizi sa candidezi la presedintia Romaniei. Esti verde, ai doua antene si vorbesti mult: vei castiga cu siguranta.
1. Romania este tara care aloca cel mai putin procentual din tarile Europei pentru sanatate. Asta se adauga la faptul ca romanii au oricum salarii mult mai mici comparativ cu restul tarilor UE. Mai precis: Romania e un stat care da foarte putini bani pentru sanatatea cetatenilor lui.
2. Guvernele Romaniei (indiferent de culoarea lor politica) refuza de peste un deceniu sa mareasca finantarea acordata sanatatii. Pentru ca e mult mai greu sa furi din fondurile alocate sanatatii, decat din cele alocate soselelor.
3. Aceleasi guverne dau romanilor, pe hartie, toate serviciile medicale. Ba chiar ultimul guvern a promis, saptamana trecuta, ca va oferi romanilor toate serviciile medicale indiferent daca acestia isi platesc sau nu contributia oficiala catre stat.
4. Cu toate acestea, preturile serviciilor medicale (si, uneori, al medicamentelor) sunt comparabile cu cele din vestul Europei raportat la puterea de cumparare.
5. In realitate, pentru a primi servicii medicale decente, romanii care-si permit trebuie sa plateasca de doua ori:
- contributia oficiala (una dintre cele mai mici din UE);
- plicul la medic (suma care completeaza veniturile medicilor romani, cel mai prost platiti din intreaga UE);
Pacientii care nu-si permit aceasta plata dubla stau prin spitale cu gunoaie sub ferestre sau se prapadesc asteptand o programare la o operatie. Si, desigur, beneficiaza pe hartie de toate serviciile medicale.
6. Guvernul actual a propus un nou pachet de baza, asteptat de romani cum astepti mecanicul sa-ti repare naveta spatiala ramasa in pana prin galaxie. Doar ca prin acest pachet de baza nici nu s-au crescut banii pe care statul ii da Sanatatii, nici nu s-au redus serviciile oferite de stat pe hartie. Practic, singurul lucru diferit va fi schimbarea locului in care se formeaza coada la medic: de la usa spitalului, coada se va muta la usa policlinicii.
7. Situatia prezenta va continua. Statul are astazi bani sa dea gratuit doar 10 ecografii pe luna pacientilor. Doar ca exista 20 de pacienti care au nevoie de ecografie in aceasta luna. Primii zece care au norocul sa se imbolnaveasca la inceput de luna, primesc ecografiile. Ceilalti zece le primesc doar daca au bani in plus pe care sa-i puna in plic, pe langa contributia deja platita oficial la stat. Cei care nu au acesti bani, nu primesc ecografia.
Cheltuielile tarilor europene cu sanatatea per capita – sursa: OECD 2012
De ce nu vor guvernele Romaniei sa schimbe lucrurile? Pentru ca politicienii nu vor sa piarda voturi spunand oamenilor adevarul:
- „Dragilor, noi nu vrem sa alocam mai multi bani Sanatatii pentru ca ne e mai greu sa-i furam de acolo. Asa ca fie sunteti de acord, din solidaritate cu cei mai saraci, sa platiti contributii mai mari la sanatate, fie ne prefacem in continuare ca noi va dam tot si voi nu platiti nimic.”
La final, un exemplu foarte concret. In toata Europa, asistenta medicala pentru gravide este (firesc) gratuita. In Romania, gravidele au parte gratuit de toate analizele. Pe hartie. In realitate, 8 din 10 mame din mediul rural si-au platit analizele in perioada sarcinii (studiu World Vision, iulie 2010, „Raport final privind starea de sanatate si nutritie a mamei si copilului mic din mediul rural”).
Atunci cand guvernele refuza sa se adapteze realitatii pentru ca sa poata minti in continuare, cei care sufera si suporta costurile reale suntem noi.
Scurt dictionar explicativ:
Guvernul Romaniei – Adunare de oameni platiti de popor ca sa imparta corect si dupa nevoi continutul marii galeti in care romanii naivi pun bani in speranta ca vor primi ceva pe masura in schimb. In fapt, oamenii din aceasta adunare fac imparteala intre ei si amicii lor. Niciun pamantean nu va fi capabil sa-ti explice, draga martianule, pe ce criterii ajung niste indivizi sa faca parte din aceasta adunare numita guvern.
Ministerul Sanatatii – Adunare de oameni platiti de popor ocupata in special sa faca din rahat bici. Mai precis: sa incerce sa hraneasca o multime formata din 20 milioane de indivizi cu doua paini si trei pesti.
Ministerul de Finante – Adunare de oameni platiti de popor ocupata sa numere cele doua paini si cei trei pesti si sa-i faca sa para pe hartie 20 de milioane de paini si 20 de milioane de pesti. Refuza cu incapatanare sa dea cateva firimituri in plus Sanatatii. Orice bolnav oricum moare, mai devreme sau mai tarziu.
Sefii Sanatatii – Sunt putini, sunt vesnici, le place sa le spui “domn’ profesor” si sunt cei care decid cine dintre cei 20 de pacienti care au nevoie de ecografie luna asta o vor si primi. Criteriile dupa care iau ei aceste decizii variaza uneori cu grosimea unui plic. Ei doresc cel mai putin ca lucrurile sa se schimbe.
Ei, ce zici? Candidezi martianule?
Nota: Din dorinta de a castiga in claritate si concizie, acest ghid nu intra in detalii tehnice si nu abordeaza numeroasele nuante ale sistemului.