Sari direct la conținut

Secretarul general al Senatului: Am trimis inscrisurile solicitate in cazul Dan Sova de DNA / Miercuri era termenul limita impus

HotNews.ro

Secretariatul general al Senatului a trimis miercuri la pranz toate inscrisurile solicitate de DNA luni, printr-o adresa in care se dadea ca termen limita pentru acestea 22 aprilie. „In jurul orei 12.00 au plecat de la noi cu seful serviciului juridic prin ordin al secretarului general, semnat”, a declarat Ion Vargau pentru HotNews.ro.

Luni, DNA i-a cerut din nou presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu sa ii puna la dispozitie toate inscrisurile intocmite de Senat in anii 2014 si 2015 pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie, inclusiv a senatorului Dan Sova, pana cel tarziu 22 aprilie, avertizand ca un eventual refuz se constituie in infractiunea de obstructionare a justitiei.

„Concret, DNA cere predarea:

1. tuturor inscrisurilor intocmite de Senatul Romaniei ca urmare a cererii DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Sova Dan Coman;

2. tuturor inscrisurilor intocmite de Senatul Romanei in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015″, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie.

DNA isi intemeieaza cererea „pe dispozitiile art. 170 alin 1 Cod Procedura Penala, potrivit caruia ‘in cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni si sunt temeiuri de a se crede ca un obiect ori un inscris poate servi ca mijloc de proba in cauza, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune persoanei fizice sau juridice in posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada'”.

Potrivit acestui comunicat, „refuzul de punere a dispozitia DNA a inscrisurilor solicitate constituie infractiunea de obstructionare a justitiei (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”.

DNA reaminteste ca „alte doua cereri similare fusesera trimise presedintelui Senatului, de catre procurorii DNA, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun raspuns”.

DNA contrazice „afirmatiile facute in spatiul public potrivit carora cererile anterior mentionate ar fi trebuit transmise Senatului, de catre DNA, prin intermediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de casatie si al Ministerului Justitiei”, argumentand ca „respectiva procedura, fiind o procedura speciala, este aplicabila numai in situatia cererii de incuviintare a retinerii/arestarii (membrilor parlamentului) ori a urmaririi penale (a ministrilor sau fostilor ministri care sunt si membri ai parlamentului)”.

„Or, in situatia de fata, procurorii DNA solicita Senatului inscrisuri necesare cauzei, astfel incat sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun, aceleasi care s-ar aplica in imprejurarea in care un organ de urmarire penala ar cere unei institutii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de proba”, se arata in acest comunicat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro