Șeful Huawei lansează un avertisment subtil pentru rivalii din Silicon Valley, despre care admite că sunt mai buni

Ren Zhengfei, CEO-ul Huawei, admite că noile cipuri produse de compania pe care o conduce sunt cu o generație în urma celor fabricate în Silicon Valley. Însă directorul chinez le-a transmis rivalilor din SUA într-un avertisment subtil că Huawei găsește metode de a îmbunătăți randamentul cipurilor sale, cum ar fi calculul în „clustere”, relatează Reuters.
Huawei investește anual 180 de miliarde de yuani (25,07 miliarde de dolari) în cercetare și vede un potențial promițător în cipurile compuse – cipuri fabricate din mai multe elemente – a spus Ren într-un interviu acordat ziarului People’s Daily, publicația oficială a Partidului Comunist aflat la guvernare în China.
„Nu este nevoie să ne facem griji cu privire la problema cipurilor”, a mai spus Ren, comentând pe tema îngrijorărilor legate de restricțiile impuse de SUA asupra exporturilor către China.
Articolul, publicat pe prima pagină a ziarului, apare în contextul în care oficiali de rang înalt din SUA și China urmează să reia marți discuțiile comerciale la Londra, unde se așteaptă ca printre subiectele abordate să se afle și restricțiile impuse de Washington asupra Chinei în ceea ce privește accesul la tehnologie americană.
Primele comentarii făcute de șeful Huawei privind cipurile avansate ale companiei
Începând cu 2019, o serie de restricții impuse de SUA asupra exporturilor, menite să frâneze avansul tehnologic și militar al Chinei, au limitat accesul Huawei și al altor firme chineze la cipuri de înalt randament și la echipamentele necesare producerii acestora din străinătate.
Declarațiile lui Ren sunt primele făcute vreodată de el sau de Huawei referitoare la eforturile companiei în domeniul fabricării de cipuri avansate, care au devenit un punct sensibil în tensiunile dintre SUA și China.
Huawei este doar una dintre numeroasele companii chineze producătoare de cipuri, a subliniat Ren în interviu, adăugând: „Statele Unite au exagerat realizările Huawei. Huawei nu este chiar atât de grozavă. Trebuie să muncim mult ca să ne ridicăm la nivelul evaluării lor”.
„Cipul nostru individual este în continuare cu o generație în urmă față de cel al SUA. Folosim matematica pentru a suplimenta fizica, legea non-Moore pentru a suplimenta legea lui Moore, iar calculul în clustere pentru a suplimenta cipurile individuale – și rezultatele pot atinge condiții practice. Software-ul nu este un blocaj pentru noi”, a mai spus el.
Calculul în clustere înseamnă utilizarea mai multor computere care lucrează împreună. Legea lui Moore face referire la viteza de avansare a cipurilor.
Huawei a ajuns să concureze Nvidia în China
Seria „Ascend” de cipuri pentru sisteme A.I. produsă de Huawei concurează în China cu ofertele companiei Nvidia, liderul global în materie de astfel de cipuri.
Departamentul american al comerțului a declarat luna trecută că utilizarea cipurilor „Ascend” ar constitui o încălcare a reglementărilor privind exporturile.
Cipurile A.I. ale Nvidia sunt mai performante decât cele ale Huawei, însă compania americană a fost împiedicată de autoritățile de la Washington să își vândă cele mai avansate cipuri în China, ceea ce a dus la pierderi semnificative de cotă de piață în favoarea Huawei.
În aprilie, Huawei a lansat „AI CloudMatrix 384”, un sistem care leagă în cluster 384 de cipuri Ascend 910C și care poate fi folosit de companii pentru antrenarea modelelor A.I.
Îngrijorări că China va ajunge din urmă SUA la dezvoltarea de cipuri
Dylan Patel, fondatorul grupului de cercetare în domeniul semiconductorilor SemiAnalysis, a scris într-un articol publicat în aceeași lună că acest lucru înseamnă că Huawei și China dețin acum capacități de sisteme A.I. care pot depăși Nvidia.
Nvidia și Departamentul Comerțului al SUA nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii privind declarațiile lui Ren.
Ren a mai spus că aproximativ o treime din cheltuielile anuale ale Huawei pentru cercetare sunt direcționate către cercetarea teoretică, iar restul către cercetarea aplicată și dezvoltarea de produse.
„Fără teorie, nu vor exista descoperiri, iar noi nu vom putea ajunge din urmă Statele Unite”, a explicat acesta.