Șeful OpenAI a vorbit de crearea unui zeu înainte să fie demis / Netflix dă lovitura cu un film tulburător / Edge va putea fi dezinstalat din Windows
Șeful OpenAI a vorbit de crearea unui zeu înainte să fie demis ● Vocea lui Sir David Attenborough, „furată” cu ajutorul A.I. ● Creatorul mașinii DMC DeLorean îi dă dreptate lui Elon Musk într-o privință ● Microsoft Edge va putea fi dezinstalat oficial din Windows ● Sud-coreeni vor să facă un „The Sims” mult mai realist ● O carte apărută recent promite o incursiune fascinantă în lumea medievală ● Netflix dă o nouă lovitură cu un film tulburător
Șeful OpenAI a vorbit de crearea unui zeu înainte să fie demis
Începem cu știrea săptămânii din domeniul tech: demiterea lui Sam Altman din funcția de CEO al OpenAI de către consiliul de administrație al companiei, o mutare care pare să fi luat complet prin surprindere inclusiv presa de specialitate. Vestea a fost cu atât mai șocantă întrucât Altman ajunsese să fie practic „fața publică” a OpenAI în virtutea numeroaselor sale apariții în mass-media.
Însă s-ar putea ca tocmai acest lucru să îi fi atras decăderea, Altman fiind cunoscut pentru comentariile sale adesea controversate, de la faptul că inteligența artificială, obiectul de activitate al OpenAI, ar putea „stinge lumina” pentru omenire, la faptul că buncărele nu ne-a ajuta în cazul unei apocalipse provocate de A.I. (printre altele, Altman e un „prepper”, sau „survivalist”, cum au tradus unii termenul).
Vorbind într-un interviu acordat săptămâna aceasta celor de la Financial Times despre ultimele noutăți anunțate de OpenAI, el a afirmat că „oamenii spun acum că ‘aveți acest laborator de cercetare, aveți acest [software] API, aveți parteneriatul cu Microsoft, aveți chestia asta ChatGPT, acum există și un magazin GPT’. Dar nu acestea sunt cu adevărat produsele noastre”.
„Acestea sunt canale către singurul nostru produs, care este inteligența, inteligența magică din cer. Cred că despre asta este compania”, a adăugat el. Referința la „inteligența magică din cer” e una destul de străvezie, după cum au remarcat și cei de la futurism.com. A dus comentariul la demiterea sa? Puțin probabil. A contribuit însă într-o oarecare măsură? Posibil.
Una dintre teoriile vehiculate este că consiliul de aministrație al OpenAI nu a vrut ca imaginea companiei să ajungă să fie asociată pe termen lung exclusiv cu Altman, cum s-a întâmplat cu Tesla și Elon Musk. Câți își mai amintesc azi că Musk nici măcar nu s-a numărat printre fondatorii Tesla? Sigur, varianta oficială a OpenAI e că Altman „nu a fost mereu sincer în comunicările sale cu consiliul”.
Iar lipsa de sinceritate a lui Altman ar fi împiedicat consiliul să își exercite responsabilitățile, ni se mai spune (FOTO: Steve Jennings / Getty images / Profimedia)
Vocea lui Sir David Attenborough, „furată” cu ajutorul A.I.
Tot la capitolul știri legate de inteligența artificială, de la Business Insider am aflat cum un programator (cred) american pe numele său Charlie Holtz s-a viralizat pe „X” zilele trecute după ce a postat un filmuleț cu un experiment în care a folosit instrumente A.I. pentru a recrea vocea îndrăgitului naturalist Sir David Attenborough, cu scopul de a-i nara viața sau, mai degrabă, ce face în fața webcam-ului.
„Aici avem un exemplar remarcabil al Homo Sapiens, distins de ochelarii săi circulari argintii și de o coamă de bucle încurcate”, afirmă, printre altele, „robo-Attenborough”. Nararea pare spontană, autonomă și cât se poate de realistă când vine vorba de replicarea nu doar a vocii naturalistului britanic, ci și a stilului său distinctiv de a vorbi. Poți vedea imediat mai jos la ce mă refer.
Holtz a folosit în experimentul său tocmai un instrument dezvoltat de OpenAI – GPT-4-vision, care poate „descrie” ce vede – și linii de cod de la Eleven Labs, un startup dedicat generării de voci cu ajutorul A.I. Pe lângă toate dilemele etice pe care le ridică, experimentul lui Holtz ne arată că au știut actorii de la Hollywood ce au știut de au rămas atât timp în grevă pentru a obține garanții față de A.I.
David Attenborough is now narrating my life
Here’s a GPT-4-vision + @elevenlabsio python script so you can star in your own Planet Earth: pic.twitter.com/desTwTM7RS
— Charlie Holtz (@charliebholtz) November 15, 2023
Creatorul mașinii DMC DeLorean îi dă dreptate lui Elon Musk într-o privință
Ei, și că tot l-am menționat pe Musk mai devreme, puține persoane ar fi la fel de în măsură să comenteze toate criticile aduse Cybertruck precum proiectantul italian Giorgetto Giugiaro, cel care a creat emblematica mașină DeLorean imortalizată de filmele Back to the Future. Atunci când a fost lansată mașina pentru publicul larg ea a fost considerată la fel de avangardistă precum Cybertruck astăzi.
Trebuie să recunosc că eu nici nu mai știam că Giugiaro, desemnat proiectantul auto al secolului în 1999, mai e în viață. Dar NPR l-a contactat săptămâna aceasta tocmai pentru a-l întreba despre Cybertruck. „Când pășești în afara normelor, este văzut aproape ca o provocare. Se întâmplă în toate domeniile, de la mobilă la gătit etc.”, a răspuns el într-un email (are 85 de ani, până la urmă).
„Toată lumea vrea să se distingă; este o necesitate de piață, iar Cybertruck va avea cu siguranță succes, sunt sigur de asta. Sunt convins că își va găsi admiratorii”, a punctat el. Mai ales prima parte e în esență ce a spus și Elon Musk luna trecută, când a anunțat că furgoneta electrică nu va putea fi produsă în masă în viitorul imediat, în pofida promisiunilor anterioare în acest sens.
Comentariile lui Giugiaro ar fi fost o victorie tot mai rară pentru Musk, dar la doar o zi după publicarea materialului de pe NPR miliardarul sud-african și-a dat iar cu firma în cap cu un comentariu, pe larg considerat antisemit, făcut pe „X”. IBM, Disney și Apple se numără printre companiile care au anunțat deja că își retrag publicitatea de pe platforma social media a lui Musk în urma noii controverse.
Până și Don Giorgetto pare să râdă de prostia lui Musk (FOTO: Mobil-Lukas Hron / iDNES.cz / Profimedia Images)
Microsoft Edge va putea fi dezinstalat oficial din Windows
Într-o veste care altfel ar fi fost cap de afiș în domeniul tech săptămâna aceasta, dacă nu era demiterea lui Sam Altman, compania fondată de Bill Gates a admis o înfrângere istorică, urmând să le permită utilizatorilor Windows să dezinstaleze browserul său Microsoft Edge din sistemul de operare. Microsoft vizează astfel să se conformeze cu ultimele reguli ale Digital Markets Act (DMA) din UE.
Prin urmare, modificările vor fi disponibile doar pentru utilizatorii din UE și Zona Economică Europeană. Termenul limită de aplicare a ultimelor reglementări din DMA e martie 2024, dar Microsoft a anunțat că utilizatorii europeni ai Windows vor beneficia de ultimele modificări odată cu lansarea treptată începând cu luna aceasta a celui mai recent update pentru Windows 11, după cum relatează Mashable.
Și folosesc pluralul „modificări” fiindcă, pe lângă posibilitatea de a dezinstala browserul Edge, utilizatorii Windows din colțul nostru de lume vor avea aceeași posibilitate și pentru caseta de căutare pentru Microsoft Bing, asistenul virtual Cortana, programul Camera pentru webcam, aplicația Microsoft Photos și altele. O parte din modificări vor fi disponibile și pentru utilizatorii din alte părți ale lumii.
Însă eliminarea Edge și Bing va fi doar la latitudinea utilizatorilor europeni, potrivit anunțului făcut joi pe blogul Microsoft. Anunțul marchează practic o înfrângere de reper pentru Microsoft, după decenii în care aceasta s-a luptat cu autoritățile antitrust din SUA și UE pentru a favoriza browserele sale, întâi acum defunctul Internet Explorer, apoi Edge, în fața concurenței.
Da, știu, tehnic vorbind, Edge putea fi dezinstalat oricum cu ajutorul unor șiretlicuri, dacă îți doreai cu adevărat asta (FOTO: Sergio Delle Vedove / Alamy / Alamy / Profimedia)
Sud-coreeni vor să facă un „The Sims” mult mai realist
La capitolul noutăți din lumea jocurilor video, studioul sud-coreean Krafton, cel care a dezvoltat titlul de tip battle royale PUGB: Battlegrounds, a anunțat vineri că lucrează la ceva cu totul diferit pentru următorul său proiect: un concurent pentru The Sims cu un „look” hiper-realist, care urmează să fie construit în motorul grafic Unreal Engine 5.
Fanii The Sims vor recunoaște imediat elementele cunoscute, jocul numit de cei de la Krafton inZOI urmând să le permită gamerilor să își personalizeze personajele, să îi urmărească în viața de zi cu zi, să le aleagă relațiile, să folosească un „Build Mode” pentru construcții, dar și un „Director’s Mode” în care vor putea modifica inclusiv vremea și orașul în care își plasează creațiile, potrivit celor de la IGN.
„Ai viața la care ai visat mereu? Ai nevoie de o experiență unică care obscurează linia dintre realitate și imaginație? În inZOI poți controla liber lumea ca un zeu și să îți transformi viața ideală în realitate”, notează descrierea oficială a jocului. Clar, sud-coreeni n-au văzut ce a pățit Sam Altman. Deși n-au anunțat o dată de lansare, cei de la Krafton au spus că jocul o să apară cândva anul viitor.
O carte apărută recent promite o incursiune fascinantă în lumea medievală
Trecând de la noutăți din domeniul video games la una din cel literar, o nouă carte cu un titlu absolut kilometric – Weird Medieval Guys: How to Live, Laugh, Love (and Die) in Dark Times – mi-a atras atenția săptămâna aceasta după ce un articol despre ea a apărut în revista Smithsonian. Cartea e una cu ilustrații, propunându-și în parte să răspundă la întrebarea:
De ce a fost arta medievală atât de bizară pe alocuri? „O mare parte din ea este despre arătatul personajelor, persoanelor și creaturilor din arta medievală care sar în ochi și au propria personalitate. Umorul e o mare parte din ea”, a spus autoarea cărții, Olivia Swarthout pentru Artnet. Sigur ai văzut și tu meme-uri pornind de la diverse picturi, tapiserii sau fresce medievale. Exact despre asta e cartea.
Swarthout, care de meserie e data scientist, a povestit că a devenit pasionată de subiect după ce s-a înscris la un curs de istoria artei în timp ce studia pentru diploma ei de statistician. În urmă cu 4 ani ea a deschis și un cont pe Twitter numit „Weird Medieval Guys”, unde mai postează din imagini. În ceea ce privește cartea, ea a disponibilă pe Amazon, dar doar pe domeniul co.uk a site-ului.
Dacă încerci să o cumperi de pe amazon.com, îți zice că e disponibilă pentru precomandă și că va fi livrată abia începând cu februarie 2024, din motive ce țin probabil de faptul că Swarthout e britanică și a publicat cartea cu o editură din țara sa. Asta m-a enervat puțin fiindcă voiam să o fac cadou de Crăciun, iar Amazon din UK îți ia 10 lire sterline pentru livrare în condițiile în care cartea costă 14 lire.
here’s a little flip through of the first few pages of my new book!!! featuring personality quizzes, astrology, vocab lessons, and more :))) also peep those bosch endpapers ahhhh https://t.co/9Dtdg2WhfN pic.twitter.com/4Y180TnuUu
— weird medieval guys BOOK OUT NOW !! (@WeirdMedieval) November 3, 2023
Mă rog, judeci tu dacă merită, dar mie mi se pare chiar și așa un preț rezonabil, ținând cont că e o carte hardcover cu ilustrații
Netflix dă o nouă lovitură cu un film tulburător
Parcă a fost un aflux de știri legate de Netflix în ultimele zile, dar n-aveam cum să ignor că l-au „rezervat” pe Denzel Washington să îl joace pe Hannibal într-un viitor film, și cu atât mai puțin că sezonul 2 al serialului Wednesdaynu va mai fi filmat în România. Dacă pentru filmul despre Hannibal va mai trebui să așteptăm ceva, un alt lungmetraj lansat deja de Netflix s-a dovedit a fi un succes neașteptat.
E vorba de Nowhere, un thriller plin de tensiune care a devenit vineri cel mai vizionat film al anului pe platforma de streaming la secțiunea lungmetraje într-o altă limbă decât engleza. Mai mult, cu 141,6 milioane de ore de vizualizare de la lansarea sa pe 29 septembrie, el a devenit al doilea cel mai popular lungmetraj într-o limbă străină lansat vreodată de Netflix, depășit doar de filmul norvegian Troll.
Revista Variety notează că succesul e cu atât mai neașteptat întrucât Nowhere este primul proiect al casei de producție Rock & Ruz din Madrid, fondată de Miguel Ruz și Jordi Roca, producătorul, respectiv producătorul executiv al noului film. Primul lungmetraj la care cei doi au lucrat împreună înainte să își lanseze propria casă de producție, Paramedicul („El Practicante”), e de asemenea pe Netflix.
Cei de la Tech Radar remarcă în schimb că Nowhere este „un fenomen autentic” (ușor exagerat, aș zice) și că „e cu atât mai impresionant când te gândești că nu e nici pe departe o aventură ‘feelgood’”. Deci, despre ce e toată tevatura? Filmul își imaginează un viitor distopic nu prea îndepărtat în care o penurie de materii esențiale în întreaga Europă duce la o destrămare terifiantă a relațiilor sociale.
Cei foarte bătrâni, foarte tineri și chiar femeile însărcinate ajung să fie considerate o povară. Nico și Mia, soția sa gravidă, plătesc o bandă de traficanți de persoane să îi scoată din infern, dar lucrurile nu decurg conform planurilor lor. Cei doi sunt despărțiți iar Mia ajunge în derivă pe mare într-un container de marfă plin cu obiecte aparent inutile. Îți poți face o idee mai bună despre ce urmează din trailer:
În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici: