Sari direct la conținut

Seful Pentagonului acuza Rusia ca pune in pericol ordinea mondiala: Washingtonul isi adapteaza "postura operationala" pentru a contracara orice "agresiune" rusa

HotNews.ro
Ashton Carter, Foto: Monica King/US Department of Defense
Ashton Carter, Foto: Monica King/US Department of Defense

Seful Pentagonului Ashton Carter a acuzat Rusia ca pune in pericol ordinea mondiala, evocand in acest sens incursiuni in Ucraina si unele afirmatii despre armamentul nuclear, in cadrul unui Forum pe probleme de Aparare la Biblioteca prezidentiala Ronald Reagan, la Simi Valley, in California, scrie Mediafax. Insa Washingtonul isi adapteaza „postura operationala” pentru a contracara orice „agresiune” ruseasca, a avertizat Carter.

„Cel mai tulburator lucru este ca zanganitul armelor nucleare al Moscovei ridica intrebari cu privire la angajamentul liderilor rusi fata de stabilitatea strategica, cu privire la respectul lor fata de folosirea armamentului nuclear si daca ei respecta prudenta de care au dat dovada liderii in perioada nucleara in ceea ce priveste agitarea (amenintarii) armelor nucleare”, a subliniat secretarul american, citat de postul RFE-RL.

Carter a facut aceste declaratii la Libraria prezidentiala Ronald Reagan din Simi Valley, in California, sambata, dupa un turneu de opt zile in regiunea Asia-Pacific, in cadrul caruia s-a intalnit cu o serie de omologi.

Statele Unite sunt „profund ingrijorate” de riscul unui „conflict in Marea Chinei de Est, din cauza revendicarilor teritoriale ale mai multor state, in frunte cu China, a subliniat secretarul american, potrivit AFP.

El a exprimat „ingrijorarea profunda” a Statelor Unite fata de „ritmul si amploarea revendicarilor teritoriale din Marea Chinei de Sud”, care este amplu impartasita in regiune.

Oficialul american de rang inalt s-a declarat preocupat de „perspectivele unei militarizari sporite si de potentialul acestor activitati de a spori riscul unor calcule gresite sau unui conflict intre statele care au revendicari”.

China isi proclama suveranitatea aproape asupra intregii Mari a Chinei de Sud, in care unele zone sunt revendicate de catre Vietnam, Malaysia, Filipine si sultanatul Brunei.

Statele Unite au provocat nemultumirea Chinei, trimitand pe 28 octombrie un distrugator american sa navigheze in apropiere de insulite artificiale ridicate de Beijing in arhipelagul Spratleys.

Forumul Reagan pentru Aparare Nationala reuneste anual zeci de personalitati din Apararea americana, inclusiv reprezenanti politici ai celor doua tabere, care discuta despre politicile americane in acest domeniu.

Carter a folosit aceasta platforma pentru a ataca dur manevrele militare ale Rusiei.

„Pe mare, in aer, in spatiul cibernetic, actorii rusi s-au angajat in activitati provocatoare”, a denuntat el.

„Si, cel mai tulburator, zanganitul de arme rus in domeniul nuclear ridica probleme”, a subliniat Carter.

„Noi ne actualizam si ne perfectionam planurile de disuasiune si de aparare, avand in vedere schimbarea comportamentului Rusiei”, a continuat seful Pentagonului.

„Ne adaptam postura operationala si planurile de urgenta in efortul pe care-l depunem – noi insine, impreuna cu aliatii nostri – pentru a descuraja Rusia de la o agresiune si pentru a contribui la reducerea vulnerabilitatii aliatilor si partenerilor nostri”, a insistat el.

Carter a precizat ca Washingtonul isi modernizeaza arsenalul nuclear si investeste in mijloace din domeniul inaltei tehnologii – precum avioane fara pilot, bombardiere cu raza lunga de actiune, lasere, tunuri electromagnetice -, dar si din domeniul apararii cibernetice.

El a facut aluzie la niste noi mijloace militare „surprinzatoare”, pe care a spus ca nu le poate descrie „acum”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro