Sari direct la conținut

Șeful Raytheon: Războiul din Ucraina a consumat producția de rachete Stinger pe 13 ani și Javelin pe 5 ani

HotNews.ro
Soldati ucraineni trag cu rachete Javelin, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia
Soldati ucraineni trag cu rachete Javelin, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

CEO-ul Raytheon Technologies, una dintre cele mai mari companii producătoare de armament din lume, afirmă că în doar 10 luni de război în Ucraina a fost consumată producția pe ani de zile de rachete Stinger și Javelin, relatează National Review.

Greg Hayes a făcut comentariile la un forum axat pe probleme militare organizat la Washington după ce a fost întrebat despre solicitările Taiwanului de a cumpăra astfel de rachete ca parte a strategiei sale „porc spinos” de descurajare a unei posibile invazii a Chinei.

Hayes a subliniat că deși Raytheon produce 400 de rachete Javelin pe lună în parteneriat cu Lockheed Martin, luptele din Ucraina au epuizat rapid stocurile existente în Statele Unite.

„Problema este că am consumat atât de multe rezerve în primele 10 luni ale războiului. În esență am folosit echivalentul producției Stinger pe 13 ani și producția Javelin pe 5 ani”, a declarat el.

„Așadar, întrebarea este acum cum vom reface, reaproviziona aceste stocuri”, a adăugat acesta.

Statele Unite au trimis doar până în luna mai 5.500 de sisteme antitanc Javelin și 1.400 de sisteme portabile de rachete sol-aer Stinger, Pentagonul acordând în luna mai Raytheon un contract în valoare de 624 de milioane de dolari pentru refacerea stocurilor de Stinger.

Îngrijorări că SUA ar rămâne fără arme pentru Ucraina

Christine Wormuth, secretarul armatei americane, a declarat în cadrul aceluiași forum la care a vorbit și Hayes că Pentagonul a acordat noi contracte ce se ridică la 6 miliarde de dolari pentru a reaproviziona depozitele americane de armament.

„De exemplu, doar în ultima lună am acordat Raytheon contracte pentru 6 baterii NASAMS”, a precizat ea cu referire la sistemul de apărare aeriană de ultimă generație pe care Statele Unite l-a trimis deja Ucrainei după atacurile cu rachete și drone kamikaze lansate asupra țării de forțele armate rusești.

Mai mulți oficiali americani au declarat pentru CNN la jumătatea lunii noiembrie că SUA ar fi început să rămână fără anumite arme și muniții pentru Ucraina.

Potrivit surselor citate de jurnaliștii americani, îngrijorările sunt legate de munițiile de artilerie de 155 mm și rachetele antiaeriene Stinger.

Unele surse și-au exprimat de asemenea îngrijorări cu privire la producția de sisteme de arme suplimentare din SUA, inclusiv rachetele antiradiații HARM, rachetele sol-sol GMLRS și rachetele antitanc portabile Javelin, deși SUA au trecut la creșterea producției pentru aceste sisteme și pentru alte sisteme.

Un motiv pentru îngrijorarea cu privire la stocurile scăzute este că baza industrială din SUA are dificultăți în a ține pasul cu cererea în contextul în care Washingtonul nu mai este implicat direct într-un conflict pentru prima oară în ultimele două decenii, motiv pentru care companiile de armament au diminuat producția.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro