Șeful Rheinmetall afirmă că țările europene au rămas la „masa copiilor” în negocierile de pace pentru Ucraina. Ce spune că a devenit „foarte clar”

Armin Papperger, directorul general al companiei de armament Rheinmetall, afirmă că țările europene au fost lăsate la „masa copiilor” în ceea ce privește discuțiile privind viitorul Ucrainei, el afirmând că acest lucru se datorează deceniilor de subfinanțare a apărării, potrivit Financial Times.
Papperger a declarat în comentarii făcute pentru FT în marja Conferinței de Securitate de la Munchen că Europa este singura vinovată pentru faptul că a fost exclusă din negocierile purtate de administrația președintelui Donald Trump cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„Dacă nu investești, dacă nu ești puternic, te tratează ca pe niște copii”, a declarat el pentru Financial Times. „Pentru europeni a fost foarte convenabil în ultimii 30 de ani să spună: OK, cheltuim 1% [din PIB pentru apărare], e suficient”, a mai spus șeful Rheinmetall.
Consecința acestei abordări, afirmă Papperger, este că europenii au ajuns ca niște copii puși la o masă separată, în timp ce SUA și Rusia discută despre viitorul Ucrainei.
„Dacă părinții iau cina, copiii trebuie să stea la altă masă”, a spus el. „SUA negociază cu Rusia și niciun european nu se află la masă – a devenit foarte clar că europenii sunt copiii”, a subliniat el.
FT amintește că între 2021 și 2024 cheltuielile totale pentru apărare ale țărilor din UE au crescut cu peste 30%, ajungând la aproximativ 326 miliarde de euro, în jur de 1,9% din PIB-ul blocului, potrivit datelor oficiale. O mare parte din această creștere a avut loc după ce președintele rus Vladimir Putin a declanșat invazia sa în Ucraina în februarie 2022.
Încă de dinaintea învestirii președintelui Donald Trump pentru al doilea său mandat la Casa Albă, el a început să pună presiuni majore asupra țărilor NATO, cerând ca ele să cheltuie 5% din PIB pentru apărare.
Papperger a vorbit în contextul în care liderii europeni au fost luați prin surprindere de decizia lui Trump de a-l suna pe Vladimir Putin pentru a începe „imediat” negocieri privind un acord de încheiere a războiului din Ucraina, fără a consulta Europa sau Kievul.