Sari direct la conținut

Declarație fermă a SUA: Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid

HotNews.ro
Declarație fermă a SUA: Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid
Președintele rus Vladimir Putin se întâlnește cu tineri oameni de știință, la reședința de stat din Novo-Ogaryovo, în apropierea Moscovei, pe 2 decembrie 2024. Sursa foto: Vyacheslav PROKOFYEV / AFP / Profimedia

Conducerea Comisiei de Politică a Senatului SUA, formată din senatori democrați și republicani, inclusiv președintele Comisiei de Politică Externă a instituției americane, a emis luni o declarație fermă privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din România.

„Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care îl poartă asupra aliaților și partenerilor noștri europeni”, au spus senatorii americani.

„Fiind un aliat puternic al NATO, sprijinim România în lupta pentru integritatea proceselor sale electorale. Condamnăm manipularea de către Putin a platformei TikTok controlată de Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru a submina procesul democratic al României. Lumea trebuie să ia foarte în serios amenințarea gravă la adresa democrației, reprezentată de manipularea rusă a platformei TikTok pentru a submina societățile noastre libere”, au mai transmis senatorii americani, în mesajul lor.

„Guvernul României a dezvăluit acest atac asupra democrației sale și apreciem decizia de a declasifica informațiile legate de investigația derulata și de a ține la curent Statele Unite și comunitatea internațională. Statele Unite rămâne alături de România, având în vedere urgența procesului de organizare a alegerilor prezidențiale libere și corecte”, mai scrie în declarația semnată de senatorii Pete Ricketts, Ben Cardin, Jim Risch și Jeanne Shaheen.

Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a României (CCR) a anulat întregul proces electoral al alegerilor prezidenţiale, prin hotărârea nr. 32. Astfel, turul al doilea al scrutinului prezidenţial, ce urma să aibă loc pe 8 decembrie, nu s-a mai desfăşurat.

Curtea şi-a motivat decizia prin luarea la cunoştinţă de declasificarea, la data de 4 decembrie 2024, a documentelor prezentate în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie 2024 şi aparţinând Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Direcţia Generală de Protecţie Internă, Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Din examinarea documentelor desecretizate, CCR a constatat că procesul electoral privind alegerea Preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele, de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au nesocotit reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice, au spus judecătorii constituționali.

Potrivit „Notelor de informare” desecretizate, principalele aspecte imputate procesului electoral sunt cele privind manipularea votului alegătorilor şi distorsionarea egalităţii de şanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online, au precizat judecătorii CCR.

Informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI în ședința Consiliuliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au indicat faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este „o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse”.

INTERVIURILE HotNews.ro