Sari direct la conținut

Separatiștii din estul Ucrainei au pus capăt mobilizării generale / Planul lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, pas cu pas

HotNews.ro
Steagul Republicii Populare Donetk, Foto: D. Tolmachov, Dreamstime.com
Steagul Republicii Populare Donetk, Foto: D. Tolmachov, Dreamstime.com

Denis Pușilin, liderul Republicii Populare Donețk, una dintre cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, a anunțat luni suspendarea mobilizării generale a populației, relatează TASS.

„În ceea ce privește mobilizarea, aceasta este suspendată, deoarece numărul necesar [de soldați] din acele zone vizat campania de mobilizare a fost deja atins”, a anunțat Pușilin la postul de televiziune Rossiya-24 .

El a spus că autoritățile locale sunt acum mai preocupate de administrația civilă a regiunii separatiste.

„Astăzi trebuie să ne gândim la ce vom face mâine, poimâine”, a adăugat el.

Regiunile separatiste, pretextul lui Vladimir Putin pentru a începe războiul împotriva Ucrainei

Pușilin semnase pe 19 februarie decretul de mobilizare generală a populației din regiunea separatistă. Anunțul său a venit după luni de zile de tensiuni cauzate de mobilizarea masivă de trupe rusești la granițele Ucrainei, inclusiv în Belarus.

Vladimir Putin și omologul său bielorus Alexandr Lukașenko au susținut că trupele rusești au sosit în Belarus pentru „exerciții militare comune”.

Pe 21 februarie președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia recunoaște Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk, cealaltă entitate separatistă din estul Ucrainei, ca republici independente.

Rusia a recunoscut suveranitatea separatiștilor asupra întregilor regiuni Donețk și Luhansk, inclusiv asupra zonelor controlate de Ucraina.

„Am recunoscut independența acestor republici, ceea ce înseamnă că le-am recunoscut toate documentele fundamentale, inclusiv constituția lor. Și în constituție sunt înscrise granițele regiunilor Donețk și Luhansk așa cum erau atunci când făceau parte din Ucraina”, declara liderul de la Kremlin la momentul respectiv.

Putin a luat decizia de a invada Ucraina de luni

În ziua următoare, pe 22 februarie, Putin a anunțat că Rusia va trimite trupe militare în cele două regiuni separatiste, ordonându-le acestora să „mențină pacea” în regiune.

Cele două decrete emise de președintele rus au cerut Ministerului Apărării ca „forțele armate ale Rusiei să-și asume funcțiile de menținere a păcii pe teritoriul republicilor populare” Doneţk şi Lugansk.

Peste două zile, la primele ore ale dimineții zilei de joi, 24 februarie, Vladimir Putin anunța într-o transmisiune TV neașteptată că a ordonat o „operațiune militară specială” în Ucraina după ce liderii separatiști au cerut ajutor Rusiei.

Însă liderul de la Kremlin luase încă de luni decizia de a invada Ucraina, jurnaliștii de la ziarul de opoziție Novaya Gazeta descoperind că fișierul video care a fost publicat pe site-ul președinției ruse a fost înregistrat în seara zilei de 21 februarie.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro