Sari direct la conținut

„Sfidează orice bun simț”: Reacția SUA la propunerea lui Vladimir Putin

HotNews.ro
„Sfidează orice bun simț”: Reacția SUA la propunerea lui Vladimir Putin
Jake Sullivan, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a respins duminică propunerea de pace prezentată de președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe care a calificat-o drept nerezonabilă, afirmând că îndeplinirea cererilor Moscovei ar face Kievul și mai vulnerabil la noi agresiuni, transmite Reuters.

„Nu numai că Ucraina ar trebui să renunțe la teritoriul pe care Rusia îl ocupă în prezent, dar ar trebui să renunțe și la alte teritorii ucrainene suverane”, a declarat Sullivan în fața liderilor occidentali și a altor lideri reuniți la summitul din Elveția pentru a căuta o cale spre pace pentru Ucraina.

El a spus că Kievul ar fi, de asemenea, conform propunerii rusești, obligat să se dezarmeze „astfel încât să fie vulnerabil la viitoarele agresiuni rusești în viitor”.

„Nicio națiune responsabilă nu poate spune că aceasta este o bază rezonabilă pentru pace. Sfidează Carta ONU, sfidează moralitatea elementară, sfidează orice bun simț”, a spus Sullivan.

Liderii G7 nu au discutat despre propunerile lui Vladimir Putin privind pacea în Ucraina, deoarece toată lumea știe că acestea nu sunt serioase, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz.

Reacția vine după ce Putin a declarat vineri că Rusia va opri operațiunile sale militare din Ucraina și va intra în negocieri de pace dacă Kievul renunță la ambițiile sale de a intra în NATO și își retrage forțele din cele 4 regiuni ale sale pe care le revendică Moscova.

„Condițiile sunt foarte simple”, a declarat Putin, enumerând apoi retragerea completă a trupelor ucrainene din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Acestea sunt cele 4 regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care el le-a proclamat anexate Rusiei în septembrie 2022. Cu excepția regiunii Lugansk, armata rusă nu controlează în întregime teritoriile niciuneia dintre celelalte provincii.

„De îndată ce ei declară la Kiev că sunt pregătiți pentru o astfel de decizie și încep o retragere reală a trupelor din aceste regiuni, și anunță de asemenea abandonarea planurilor lor de a se alătura NATO, de partea noastră, imediat și efectiv în același minut, va urma un ordin de a înceta focul și începe negocierile”, a continuat Putin vineri.

INTERVIURILE HotNews.ro