Sari direct la conținut

Vladimir Putin a anunțat în ajunul summitului de pace pentru Ucraina ce vrea Rusia pentru a opri războiul

HotNews.ro
Vladimir Putin , Foto: Cao Yang / Xinhua News / Profimedia Images
Vladimir Putin , Foto: Cao Yang / Xinhua News / Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va opri operațiunile sale militare din Ucraina și va intra în negocieri de pace dacă Kievul renunță la ambițiile sale de a intra în NATO și își retrage forțele din cele 4 regiuni ale sale pe care le revendică Moscova, relatează Reuters.

Cu doar o zi înainte de începerea summitului de pace pentru Ucraina care urmează să fie găzduit de Elveția și la care Rusia nu a fost invitată, Putin a prezentat o serie de condiții care sunt contrare celor cerute de Kiev.

„Condițiile sunt foarte simple”, a declarat Putin, enumerând apoi retragerea completă a trupelor ucrainene din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Acestea sunt cele 4 regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care el le-a proclamat anexate Rusiei în septembrie 2022. Cu excepția regiunii Lugansk, armata rusă nu controlează în întregime teritoriile niciuneia dintre celelalte provincii.

„De îndată ce ei declară la Kiev că sunt pregătiți pentru o astfel de decizie și încep o retragere reală a trupelor din aceste regiuni, și anunță de asemenea abandonarea planurilor lor de a se alătura NATO, de partea noastră, imediat și efectiv în același minut, va urma un ordin de a înceta focul și începe negocierile”, a continuat Putin vineri.

„Repet, vom face asta imediat”, a subliniat el. „Normal, vom garanta de asemenea retragerea în siguranță și fără opreliști a unităților și formațiunilor ucrainene”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Putin controlează din nou o cincime din teritoriul Ucrainei

După progresele înregistrate începând cu iarna anului trecut, după eșecul îndelung așteptatei ofensive a Kievului, armata rusă controlează în prezent în jur de 20% din teritoriul Ucrainei.

Planul de pace avansat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski încă din decembrie 2022 cere ca Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei. Summitul de pace din Elveția se va baza pe propunerea ucraineană, având în vedere că Rusia este statul agresor.

Este așteptat ca reprezentanți ai peste 90 de țări și organizații internaționale să ia parte la discuții, însă diplomații consultați de Reuters afirmă că este probabil ca discuțiile să se învârtă în jurul unor probleme precum siguranța nucleară în Ucraina și siguranța alimentară, și mai puțin pe aspecte ce țin de delimitarea teritorială în cazul unui armistițiu.

Rusia nu a fost invitată la summit după ce înalți oficiali de la Moscova au declarat de mai multe ori că nu sunt interesați să participe la discuții avute pe baza propunerii de pace formulată de Volodimir Zelenski. La începutul acestei luni Kremlinul a catalogat discuțiile din Elveția drept „o pierdere inutilă de vreme”.

Kremlinul a declarat anterior de mai multe ori că Ucraina trebuie să accepte „noile realități” de pe teren pentru a avansa cu orice discuții de pace, referindu-se prin această sintagmă că Kievul trebuie să renunțe la regiunile sale pe care Putin le-a declarat anexate la Rusia.

Ucraina acceptase să renunțe la aspirațiile de a se alătura NATO încă de la începutul războiului

În ceea ce privește revendicarea formulată vinerea aceasta de Vladimir Putin privind ambițiile Ucrainei de a se alătura NATO, Kievul acceptase acest lucru încă din prima lună a războiului, când se desfășurau negocieri de pace mediate de Belarus și apoi Turcia.

„Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 15 martie 2022.

„Și mă bucur că poporul nostru a început să înțeleagă asta și să se bazeze pe ei și pe partenerii care ne ajută”, a adăugat el în condițiile în care Ucraina spera la o încheiere rapidă a războiului și retragere a trupelor rusești în urma negocierilor.

O zi mai târziu după aceste comentarii făcute de Zelenski, președintele ucrainean a anunțat inclusiv că țara sa este dispusă să accepte un model de neutralitate în relațiile internaționale pe modelul Austriei și al Suediei, o propunere avansată de Kremlin în cadrul negocierilor.

„Putem și trebuie să negociem o pace justă, dar echitabilă pentru Ucraina, garanții reale de securitate care să funcționeze”, a declarat el atunci într-un discurs video.

Negocierile de pace s-au prăbușit în cele din urmă după ce a devenit evident că Rusia nu intenționează să își retragă trupele și după descoperirea la începutul lui aprilie 2022 a primelor masacre comise de trupele Moscovei în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 842-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro