Sari direct la conținut

Sibieni pe minus, in Fondul Proprietatea

Ziarul de Sibiu

Conform unui raspuns dat de premierul Calin Popescu Tariceanu, senatorului de Sibiu, Viorel Arcas, la Fondul Proprietatea vor contribui 119 societati, dintre care 45 au inregistrat pierderi.

Nici judetul Sibiu nu a scapat de ?dijmuiala” catre Fondul Proprietatea – patru societati au fost nominalizate pentru a da din avutul lor catre fondul de despagubire a fostilor proprietari. Dintre care, doua sunt pe pierdere.

Privatizari prin Fondul Proprietatea

Odata intrate pe Bursa, actiunile de la Fondul Proprietatea vor putea fi tranzactionate ca oricare altele – prin urmare, includerea unor actiuni de stat in acest fond poate fi privita si ca o forma de privatizare.

Din judetul Sibiu, despagubirile catre fostii proprietari vor veni si din partea a doua societati aflate pe pierdere, in bilanul contabil depus pe anul 2004, bilant folosit si de reprezentantiu Guvernului la momentul inchegarii Fondului Proprietatea.

Cele doua societati sunt Resib, cu pierderi de 246 de milioane de lei vechi si Transilvania Com, cu pierderi de 784 de milioane ROL.

De cealalta parte, in Fondul Proprietatea intra si cate 15 procente din actiunile Transgaz si Romgaz, doua dintre cele mai profitabile societati din judet. Pe 2004, Transgaz a inregistrat un profit de 1.790 de miliarde de lei vechi, iar Romgaz, a avut un profit net de 2.638 de miliarde ROL.

Abonati la gaz

Primele doua societati sibiene incluse pe lista Fondului Proprietatea sunt cele din industria gazului – Societatea nationala de transport gaze naturale Transgaz SA si Societatea nationala de gaze naturale Romgaz SA.

Fiecare din aceste doua societati sunt obligate prin Legea 247/2005 sa contruibuie cu cate 15 la suta la Fondul Proprietatea. ?Este o lege pe care nimeni nu are cum sa o conteste.

Fondul Proprietatea a fost inscris la Registrul Comertului, dar nu am facut inca modificarea in lista actionarilor, in sensul cedarii acelor actiuni catre Fondul Proprietatea, acest lucru facandu-se prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Nu cred ca va afecta in vreun fel activitatea Transgaz”, a declarat Florin Muntean, directorul general al Transgaz. Prin aceasta largire a cercului actionarilor la Transgaz, in adunarile generale ale actionarilor vor aparea cu drept de vot ?de 15 la suta” si alte personaje.

Florin Muntean sustine ca acest lucru nu ar trebui sa influenteze prea mult activitatea societatii. ?Important e ca la Transgaz intotdeauna va trebui sa fie actionar majoritar Statul Roman, deoarece Transgazul este colooana vertebrala a industriei gazului romanesc – face legatura intre producatori si distribuitori.

Activitatea lui trebuie sa fie transparenta si corecta, dar Statul Roman trebuie sa detina controlul acestei societati”, a adaugat Florin Muntean.

Mai ciudat este ca in Fondul Proprietatea au fost incluse societati care nu au depus bilantul contabil pe 2004 sau chiar societati radiate din cadrul Registrului Comertului.

„Fondul ?Proprietatea” va functiona sub forma unei societati de investitii, detinuta initial in intregime de statul roman, in calitate de actionar unic, pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre persoanele fizice despagubite potrivit prezentei legi sau/si detinatoare de titluri de despagubire, dupa caz”, Art. 7. al Legii 247/2005

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro