Sari direct la conținut

Sibieni, puteti impiedica furtul!

Ziarul de Sibiu

Consilierii locali ai Sibiului au marit pretul lucrarilor de reabilitare a Pietei Garii pe motiv ca in Romania nu se gaseste destula piatra de pavaj care, prin urmare, trebuie importata.

ZIARUL de Sibiu dovedeste ca scumpirea de 2,2 milioane de euro nu este justificata, are la baza motive artificiale si ca, prin acest lucru, din buzunarele fiecarui sibian (de la sugari, pana la pensionari) sunt furate aproximativ 500.000 de lei vechi.

Prin hotararea de Consiliu Local 115 din 2006, alesii locali ai Sibiului au hotarat cresterea preturilor la reabilitarea Pietei Garii cu 2,2 milioane de euro, cu TVA inclus.

Motivul cresterii preturilor inca de dinaintea inceperii lucrarilor este faptul ca pe piata romaneasca nu exista indeajuns de multa piatra naturala astfel incat sa poata fi pavata Piata Garii in timp util, drept pentru care firma de consultanta a propus importul de piatra tocmai din China.

ZIARUL de Sibiu a gasit relativ usor o firma romaneasca suta la suta, care poate oferi piatra de pavaj naturala in timp util si la preturi care nu cer scumpirea lucrarilor.

in plus, firma respectiva are o recomandare serioasa – este aceeasi care a adus piatra de pavaj si pentru ?mandria administratiei locale”, Piata Mare a Sibiului.

Firma respectiva, CMC Baia Mare, este cea mai veche firma privata in domeniu din Romania si poate livra piatra necesara Pietei Garii in cel mult patru luni, pentru cel mult 1,2 milioane de euro, suma prevazuta initial in costurile de reabilitare.

ZIARUL de Sibiu a realizat si un scurt interviu cu presedintele CMC Baia Mare, chiar in Piata Mare, unde firma pe care acesta o conduce a livrat piatra de pavaj.

Consilieri, luati aminte!

Scumpirea lucrarilor a fost facuta in baza unui raport semnat de specialisti din cadrul Primariei Sibiu, raport caruia i-au dat crezare toti cei 22 de consilieri locali prezenti la sedinta in care a fost aprobata majorarea preturilor.

ZIARUL de Sibiu a adresat, in scris, tuturor celor 22 de consilieri, o solicitare in care le cerea sa explice motivele care au stat la baza votului lor. Nici unul din cei 15 consilieri FDGR prezenti la sedinta nu a raspuns solicitarii ZIARULUI, desi cererea le-a fost adresata de mai bine de doua luni.

Singurii care au raspuns au fost consilierii PD, cei ai PNL si doi din partea PSD. Ca o caracteristica generala, toti au spus ca au luat aceasta decizie pentru ca Piata Garii sa fie terminata la timp, deoarece in Romania nu se gaseste piatra de pavat in timp util.

ZIARUL de Sibiu le dovedeste contrariul si, din nou, le solicita, din nou, in scris, pozitia fata de aceasta situatie. Mai mult, ZIARUL de Sibiu le solicita pozitia si fata de increderea pe care o mai au, acum, legat de rapoartele specialistilor Primariei.

Piatra in trei luni si cu 1,2 milioane de euro

Victor Florean, presedintele CMC Baia Mare isi doreste ca firma pe care o conduce sa livreze piatra de pavaj si pentru Piata Garii, cum a facut si pentru Piata Mare. El sustine ca lucrarile in Sibiu devin puncte de referinta in portofoliul firmei sale.

Reporter: Care este capacitatea de productie si de livrare de piatra de pavaj in cazul societatii pe care o conduceti?

Victor Florean: Capacitatea noastra de productie pentru pavele de 10 X 10 X 10 centimetri este de aproximativ 7.000 de metri patrati pe luna, iar la materialele taiate de mii de metri patrati pe luna.

Pentru Piata Garii din Sibiu, din momentul semnarii unui eventual contract, noi am putea livra toata piatra necesara in aproximativ trei – patru luni, luand in considerare si celelalte contracte pe care le mai avem si care sunt in derulare.

Rep.: La cat estimati costurile livarii unei astfel de cantitati de piatra?

V.F.: Pretul total al lucrarii, la o suprafata de aproximativ 26 – 27.000 de metri patrati, ar atinge cel mult 1,2 milioane de euro, plus TVA. Pretul acesta include livrarea pietrei la Sibiu si respectarea termenului de care am vorbit anterior.

Rep.: Ati livrat piatra de pavaj si pentru Piata Mare a Sibiului. Care au fost conditiile acolo?

V.F.: Pentru Piata Mare a Sibiului am livrat aproximativ 16.000 de metri patrati de piatra cubica mixta – adica, atat cubeti cat si piatra taiata.

Trebuie spus ca Piata Mare a Sibiului a fost un caz special, datorita faptului ca taierea pietrei trebuia facuta in unghi ascutit – de obicei, taierea pietrei se face in unghi drept.

Rep.: Administratia sibiana a aprobat importurile de piatra de pavaj din China. Credeti ca este o solutie mai ieftina?

V.F.: Nu cred ca poate fi o diferenta de pret prea mare fata de ceea ce avem noi de oferit.

Rep.: Calitatea pietrei pe care o oferiti este una la standarde?

V.F.: Noi avem in exploatare cinci cariere, aici in Romania, pe care le-am pornit de la zero. Iar materia prima pentru amenajarile urbane de acolo provine. Putem livra piatra cu caracteristici si culori diferite. Pot spune ca lucram cu o tehnologie de varf italiana. in 1993, am fost primii care am importat o linie automata de taiat piatra.

Linia aceasta a fost retehnologizata in 1999 si tinem pasul in continuare. Lucram cu utilaje din generatia 2000, 2003 si chiar si din 2006. tinem foarte mult la acest aspect tehnologic, deoarece face parte din munca noastra.

Daca ar fi sa ne comparam cu piata similara din Italia, am putea spune ca si acolo suntem peste medie. Iar italianii sunt recunoscuti drept lideri pe piata mondiala in acest domeniu. stim lucra.

„Noi mai lucram in Piata Unirii din Iasi, tocmai am terminat o lucrare in Timisoara, de asemenea mai avem lucrari si in Baia Mare. De fapt, portofoliul nostru de lucrari include puncte de pe toata harta lumii. imi doresc sa lucrez in continuare in Sibiu deoarece va fi o lucrare de referinta”, Victor Florean

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro