Sari direct la conținut

Sindicate ale jurnaliştilor cer autorităţilor britanice eliberarea imediată a lui Julian Assange

HotNews.ro
Julian Assange, Foto: Captura YouTube
Julian Assange, Foto: Captura YouTube

În jur de 15 reprezentanţi ai unor media şi sindicate de presă au cerut miercuri autorităţilor britanice eliberarea „imediată şi fără condiţii” a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.

„Cerem ca Julian Assange să fie eliberat, reabilitat şi predat familiei sale, ca să poată în sfârşit să trăiască normal”, a declarat Dominique Pradalié, preşedinta Federaţiei internaţionale a jurnaliştilor (FIJ) – cu 600.000 de membri în peste 140 de ţări – într-o conferinţă de presă la Geneva, relatează AFP și Agerpres.

La 17 iunie, guvernul britanic a anunţat că a semnat decretul de extrădare în SUA a australianului în vârstă de 50 ani, încarcerat de trei ani într-o închisoare de înaltă securitate la Belmarsh, lângă Londra.

Assange este urmărit penal în SUA, unde riscă 175 de ani de închisoare pentru că a publicat în 2010 pe site-ul său WikiLeaks peste 700.000 de documente confidenţiale referitoare la activităţile armatei americane, mai ales în Irak şi Afganistan.

„Un precedent foarte periculos pentru libertatea presei”

„Prin extrădarea lui Assange, este luată ostatică democraţia. Apelul le cere autorităţilor britanice să-l elibereze imediat şi fără condiţii pe Julian Assange. Această tentativă de a incrimina jurnalismul este gravă”, a subliniat Pierre Ruetschi, directorul Clubului elveţian al presei şi organizator al evenimentului.

„Aceasta creează un precedent foarte periculos pentru libertatea presei”, a avertizat Mika Beuster, copreşedinte al Asociaţiei jurnaliştilor germani, care numără 30.000 de membri.

Assange a fost inculpat în SUA în mai 2019 pentru „spionaj”, în baza unei legi votate în 1917 pentru a împiedica divulgarea de informaţii secrete în timp de război.

Dominique Pradalié, a cărei organizaţie se află „în contact permanent” cu apropiaţii lui Assange, a explicat că acesta şi-a „făcut doar meseria de jurnalist, adică a primit informaţii, le-a verificat şi le-a transmis”.

Autorităţile americane, care consideră că Assange că nu este nici jurnalist, nici editor de presă, îl acuză că a pus în pericol agenţi şi surse militare.

Assange a anunţat că va contesta decizia guvernului de la Londra în faţa tribunalelor britanice în termenul legal de două săptămâni, după care, dacă va fi necesar, se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Fondatorul WikiLeaks fusese arestat de poliţia britanică în 2019, după ce se refugiase timp de şapte ani în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro