Sari direct la conținut

„Situația total anormală” pe care Ciolacu a discutat-o cu ministrul Educației. „Sper să avem o soluție cât mai repede” / Cum răspunde Ministerul Educației criticilor privind acordarea burselor

HotNews.ro
Ligia Deca și Marcel Ciolacu , Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu
Ligia Deca și Marcel Ciolacu , Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că acordarea burselor de merit pentru elevi care au media 2 reprezintă „o situaţie total anormală”. Ministerul Educației a răspuns criticilor privind acordarea bursei de merit pentru elevi cu medii sub 5 susținând că pentru performanța școlară se acordă burse de excelență, iar bursa de merit, care înlocuiește bursa de merit și bursa de studiu de anul trecut, stimulează „progresul școlar individual”.

El a menţionat că a discutat cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi cu sindicatele de învăţământ pentru identificarea unei soluţii, astfel încât bursa de merit să reflecte performanţa şcolară.

„Am văzut situaţia total anormală, prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuţie cu doamna ministru Deca şi cu sindicatele din învăţământ şi sperăm, cât mai repede, să avem o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară. Să fie o distincţie foarte clară între bursa de merit şi bursele sociale, care au destinaţie în primul şi în primul rând pentru a reduce abandonul şcolar”, a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani, Bogdan Suruciuc, declara miercuri, pentru Agerpres, că zeci de elevi de clasa a IX-a din judeţul Botoşani, care fie nu au obţinut media 5 la Evaluarea Naţională, fie nu au susţinut acest examen, primesc burse de merit. Potrivit acestuia, astfel de cazuri au apărut începând cu anul şcolar în curs, ca urmare a apariţiei Ordinului ministrului Educaţiei 6.238 din 8 septembrie 2023 privind acordarea burselor de merit, care prevede că 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase beneficiază de bursă de merit. El a recunoscut că printre elevii de clasa a IX-a care primesc burse de merit se află şi elevi care au încheiat anul trecut cu media 2 şi care nu au susţinut Evaluarea Naţională.

De asemenea, a admis că Ordinul privind acordarea burselor de merit dezavantajează elevii de la colegiile performante, acolo unde elevi cu 9,40 nu au obţinut bursă de merit. Cuantumul bursei de merit în anul şcolar 2023 – 2024 este de 450 de lei/lună.

Astfel de situații s-au înregistrat, de altfel, la licee din mai multe județe.

Câte burse de merit se acordă în octombrie

În urma criticilor privind acordarea bursei de merit pentru elevi cu medii sub 5, Ministerul Educației a transmis, vineri, o situație cu numărul de burse acordate în luna octombrie pentru fiecare dintre categorii. Conform datelor transmise aproape 460.000 de elevi din România vor primi burse de merit:

  • Bursa de excelență olimpică I: 170 de beneficiari
  • Bursa de excelență olimpică II: 2.750 de beneficiari
  • Bursa de merit: 459.883 de beneficiari
  • Bursa socială: 736.635 de beneficiari
  • Bursa tehnologică: 82.512 beneficiari
  • Bursa pentru încurajarea participării la educație și prevenirea abandonului școlar pentru mamele minore: 731 de beneficiare.

„Performanța școlară este recompensată prin acordarea burselor de excelență olimpică I și II. Bursa de merit înlocuiește bursa de merit și bursa de studiu, așa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 și se acordă mai multor categorii de beneficiari, așa cum sunt prevăzuți în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor școlare. Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul școlar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite”, susține Ministerul Educației.

Peste 2,9 milioane de elevi au început școala în 11 septembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro