Sari direct la conținut

Slovacia: Învestit preşedinte, Peter Pellegrini promite că va reuni ţara

HotNews.ro
Slovacia: Învestit preşedinte, Peter Pellegrini promite că va reuni ţara
Peter Pellegrini Foto: Michal Svítok / TASR / Profimedia

Peter Pellegrini a depus jurământul sâmbătă în calitate de preşedinte al Slovaciei, promiţând că va reuni ţara, care este puternic divizată din punct de vedere politic şi zguduită de tentativa de asasinat asupra premierului Robert Fico în urmă cu o lună, relatează AFP, DPA și Agerpres.

„Politica nu trebuie să-i divizeze” pe slovaci şi „nu trebuie să devină motorul emoţiilor negative şi distructive”, a spus în discursul său de învestire Pellegrini, care a câştigat alegerile din aprilie cu 53% din voturi.

El a înlocuit-o în funcţia de şef al statului pe liberala Zuzana Caputova.

Potrivit noului preşedinte, ţara sa este divizată de „un zid înalt mental”.

„Astăzi, acest zid este deja stropit cu sânge. Şi dacă nu mai vrem vărsare de sânge, trebuie să dărâmăm acest zid împreună”, a spus el, referindu-se la tentativa de asasinat a premierului Robert Fico pe 15 mai.

Rănit de patru gloanţe trase de un „lup singuratic”, care a invocat motive politice, şeful guvernului populist, aflat în convalescenţă, a declarat recent că este gata să-şi reia activităţile la sfârşitul lunii iunie.

„Gloanţele asasinului nu numai că au afectat sănătatea premierului, ci şi certitudinea noastră că aşa ceva nu se va mai întâmpla vreodată în Slovacia”, a declarat Pellegrini, în vârstă de 48 de ani.

El a promis că va „reunifica” ţara, sfâşiată de diviziunile dintre un guvern pro-Kremlin şi o opoziţie pro-occidentală.

„Slovacia rămâne un element solid al UE și NATO, însă nu îi va fi teamă să vorbească cu o voce suverană”

Noul preşedinte este un aliat apropiat al premierului Fico, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei şi a blocat ajutorul militar pentru Kiev de la preluarea mandatului în octombrie.

Partidul lui Fico, Smer, a câştigat alegerile legislative de anul trecut cu un discurs împotriva războiului şi promiţând „niciun singur glonţ pentru Ucraina”.

Deşi funcţia sa este în principal onorifică, preşedintele slovac este comandantul şef al forţelor armate, ratifică tratatele internaţionale şi numeşte principalii magistraţi.

„Slovacia a fost, este şi va rămâne un element solid al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, însă nu îi va fi teamă să vorbească cu o voce suverană”, a declarat Peter Pellegrini sâmbătă, cu câteva zile înainte de prima sa călătorie în străinătate – luni el îl va înlocui pe Fico la summitul european informal de la Bruxelles.

INTERVIURILE HotNews.ro