Sari direct la conținut

Soldații israelieni suferă de stres post-traumatic. Deși au PTSD, primesc ordine de încorporare

HotNews.ro
Războiul Israel-Hamas: armata israeliană la granița cu Gaza , Foto: IDF / Zuma Press / Profimedia
Războiul Israel-Hamas: armata israeliană la granița cu Gaza , Foto: IDF / Zuma Press / Profimedia

Aproximativ 3.600 de soldați israelieni care au luptat în Fâșia Gaza suferă de stres post-traumatic, potrivit Centrului de Reabilitare al Ministerului Israelian de Apărare, relatează EFE, citat de Agerpres. În acest centru sunt tratați peste 9.200 de pacienți. 21% dintre ei suferă de stres post-traumatic (PTSD), iar aproximativ 70% dintre cei tratați în centru sunt rezerviști.

Ministerul Apărării estimează că în următoarele luni numărul soldaţilor israelieni care suferă de această afecţiune o să crească cu aproximativ încă 14.000. Acest lucru este determinat de războiul din Gaza, dar și de creșterea tensiunilor de la granița cu Libanul.   

Luna trecută, o clinică a Universităţii din Tel Aviv a avertizat asupra pericolului ca soldaţi cu acest tip de afecţiune să lupte în Fâşia Gaza. Asta pentru că mulţi dintre ei sunt chemați înapoi în armată înainte de a-şi încheia tratamentul.

Din cauza lipsei de personal în armată şi a prelungirii războiului, guvernul israelian a propus un plan de extindere temporară a serviciului militar al rezerviştilor. Acesta ar prelungi pentru mai multe luni creșterea vârstei de recrutare a personalului militar în rezervă, cu un an, de la 40 la 41 de ani. 

Mai mulţi israelieni consideră că cea mai bună modalitate de a completa rândurile armatei este recrutarea populaţiei ultra-ortodoxe, scutită ani la rând de serviciul militar obligatoriu. Curtea Supremă israeliană a decis săptămâna trecută că scutirea de la serviciul militar este discriminatorie, iar ministrul apărării, Yoav Gallant, a aprobat marţi trimiterea ordinelor de recrutare tinerilor ultra-ortodocşi. 

La începutul lunii iunie, Eliran Mizrahi, un rezervist care a primit ordin să se întoarcă în Gaza s-a sinucis. El fusese diagnosticat cu PTSD, conform The Times of Israel.

Mizrahi a fost desemnat să ajute la curățarea cadavrelor celor uciși la festivalul de muzică „Supernova”, pe 7 octombrie. Apoi a fost trimis în Gaza, unde a servit ca inginer de luptă până când a fost rănit în aprilie. 

După ce a fost recunoscut ca veteran cu handicap și diagnosticat cu PTSD, a primit un ordin de încorporare pentru a merge în Rafah. După primirea ordinului, bărbatul s-a sinucis.  

INTERVIURILE HotNews.ro