Soluție de compromis? Nou semnal că Ucraina ar putea primi avioane de luptă din țările NATO
Slovacia trebuie să ia o decizie privind trimiterea de avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, a declarat joi ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad, afirmând că a obținut deja un acord din partea Poloniei în acest sens, relatează Reuters.
„Cred că este momentul să luăm o decizie. Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianisme slovace”, a scris el într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, cu referire la o escadrilă de 11 avioane MiG-29 retrase din serviciul activ vara trecută.
Nad a mai spus că a discutat miercuri despre acest subiect cu ministrul polonez al Apărării și că i s-a transmis că Varșovia ar fi de acord cu un proces comun de a preda acest model de avioane Kievului.
Amintim că guvernul polonez a fost cel care a pus presiuni puternice asupra Germaniei privind trimiterea de tancuri Leopard 2 Ucrainei, Varșovia anunțând în data de 11 ianuarie că intenționează să facă acest lucru.
Premierul polonez Mateusz Morawicki a anunțat ulterior că, deși guvernul său a depus o cerere oficială la Berlin pentru a obține aprobarea pentru transfer, după cum stipulează regulamentele NATO privind re-exporturile de armament, un aviz negativ al Germaniei va fi ignorat.
Polonia a obținut tancuri pentru Ucraina
La doar două zile după aceste comentarii ale lui Morawiecki, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat pe 25 februarie că Berlinul a aprobat cererea Poloniei, va autoriza toate solicitările similare, și că va transfera la rândul său o companie de 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei.
Pe 24 februarie, la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei rusești, Polonia a anunțat în timpul unei vizite a lui Morawiecki la Kiev că un prim lot de 4 tancuri Leopard 2 a ajuns deja în Ucraina. Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, a precizat marțea aceasta că restul tancurilor promise vor fi trimise Kievului până la sfârșitul săptămânii.
La scurt timp după anunțul făcut de cancelarul Scholz pe 25 februarie, președintele american Joe Biden a anunțat la rândul său că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams Ucrainei.
Presa americană a scris ulterior, citând surse familiare cu discuțiile, că Germania a fost de acord să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei doar dacă și Statele Unite vor fi de acord să trimită vehicule de luptă grele de fabricație americană pentru a nu atrage pe cont propriu furia Moscovei.
Unii analiști au notat că, în esență, prin acest efect de recul al presiunilor diplomatice Varșovia ar fi obținut pentru Kiev atât tancuri germane, cât și tancuri americane.
În urmă cu doar o zi, agenția Reuters nota că Polonia a obținut de asemenea aprobarea din partea Coreei de Sud pentru transferarea unor obuziere autopropulsate „AHS Krab” Ucrainei. La nivel oficial guvernul de la Seul susține însă că nu ajută militar Ucraina pentru a nu escalada tensiunile cu Rusia.
Se vor opune din nou SUA trimiterii de avioane de luptă Ucrainei?
Polonia a anunțat încă din data de 8 martie a anului trecut, la nici două săptămâni după declanșarea invaziei rusești, că doresc să își trimită imediat și gratuit toate avioanele MiG-29 Ucrainei. Guvernul de la Varșovia a propus atunci ca avioanele sale să fie transferate la baza americană Ramstein din Germania și predate Kievului prin intermedierea Statelor Unite.
Washingtonul a respins însă acest plan, Pentagonul catalogându-l drept „neviabil”.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, invoca la momentul respectiv „complexitatea” logistică a unei astfel de operațiuni, afirmând de asemenea că „pur și simplu nu ne este clar că există o justificare de fond pentru aceasta”.
Apoi, la începutul lunii iulie, premierul slovac Eduard Heger a invocat la rândul său posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă MiG-29 Ucrainei.
„Dar nu vreau să intru în detalii fiindcă Ucraina ne-a cerut să nu detaliem informațiile despre aceste [livrări] de echipamente”, a afirmat el într-o emisiune a televiziunii CT24 la care a participat alături de omologul său ceh, Petr Fiala.
Ulterior, guvernul slovac nu a făcut niciun anunț oficial vizavi de acest subiect, comentariile lui Heger din vara trecută fiind probabil cele la care a făcut acum referire ministrul său al Apărării.
În ultimele luni discuțiile s-au învârtit în schimb în jurul posibilității de a trimite avioane de luptă occidentale Ucrainei, Statele Unite exprimându-și însă opoziția fermă față de idee. Deocamdată nu este clar dacă administrația de la Washington și-ar fi schimbat poziția față de transferarea către Kiev a unor avioane de fabricație sovietică moștenite de țările din fostul bloc comunist.
Însă merită amintit că în luna martie a anului trecut, când Polonia a propus inițial ideea, Washingtonul încă avea mari dubii vizavi de trimiterea oricăror sisteme occidentale avansate Ucrainei. De exemplu, lansatoarele multiple HIMARS de fabricație americană aveau să ajungă la Kiev abia pe 23 iunie.
Întrebat joia aceasta despre reluarea discuțiilor privind trimiterea de avioane MiG-29 Ucrainei, șeful cancelariei președintelui polonez Andrzej Duda a declarat că dacă acest lucru se va întâmpla, el va avea cu siguranță loc în cadrul unei „coaliții mai largi”.
Urmărește ultimele evoluții din a 379-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.