Sari direct la conținut

Soluțiile și calendarul de modificare a legislației, anunțate de Guvern după protestul nevăzătorilor nemulțumiți de diminuarea pensiilor

HotNews.ro
Protestul nevăzătorilor / Foto: INQUAM, Octav Ganea
Protestul nevăzătorilor / Foto: INQUAM, Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții asociațiilor persoanelor cu dizabilități au agreat joi soluțiile și calendarul de modificare a legislației, astfel încât veniturile persoanelor cu handicap vizual grav, precum și ale persoanelor cu handicap grav și accentuat să fie menținute la un nivel care să asigure un trai decent, a anunțat Guvernul. Aproape 2.000 de protestatari au protestat joi în Piața Victoriei, reclamând că au primit decizii de pensie cu 60-80% mai mici decât pensiile aflate în plată.

”Respect munca, dreptul la o viață decentă și este absolut firesc să venim cu soluțiile legislative care să răspundă așteptărilor dumneavoastră. Am implicat instituțiile guvernamentale responsabile pentru ca prin dialog să modificăm legislația într-un calendar cât mai strâns, în avantajul semenilor noștri cu dizabilități”, a transmis premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea desfășurată astăzi, la Palatul Victoria.

Potrivit calendarului discutat, până la sfârșitul acestei săptămâni, grupul de lucru format la nivelul Guvernului va transmite reprezentanților organizațiilor cu dizabilități un set de propuneri de modificare a Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare.

Aceste propuneri vor avea în vedere menținerea nivelului veniturilor de care beneficiază în prezent și completarea acestor venituri cu noi forme de sprijin pentru o viață decentă.

În decurs de o săptămână, este așteptat un punct de vedere cu privire la setul de propuneri, hotărârea finală urmând să fie agreată de comun acord de toate organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități.

După această etapă, grupul de lucru instituit în acest sens la nivelul Guvernului va iniția un proiect de act normativ cu putere de lege. Asupra acestui proiect vor avea loc consultări la nivelul coaliției de guvernare iar, ulterior, va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului, astfel încât în luna noiembrie noile reglementări să fie adoptate.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu la consultări au mai participat vicepremierul Marian Neacșu și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Casei Naționale de Pensii Publice.

„Ne-ați condamnat la sărăcie”. Protest al nevăzătorilor în Piața Victoriei din cauza diminuării pensiilor

Asociația Nevăzătorilor din România a organizat un protest joi, în Piața Victoriei, între orele 10:00-14:00.

Aproape 2.000 de protestatari au reclamat că au primit decizii de pensie cu 60-80% mai mici decât pensiile aflate în plată. Ei cer „de urgență” un act normativ prin care să se țină cont de condițiile de pensionare ale nevăzătorilor, astfel încât să se „instaureze cu adevărat echitate în sistemul public de pensii”, scrie Digi24.

Concret, asociația propune introducerea unui punct de sprijin, care să reprezinte valoarea acordată pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat în condiții de deficiență vizuală gravă și o evidență a punctelor ținută de Casa Națională de Pensii Publice.

O problemă pe care Asociația Nevăzătorilor o reclamă este că formula de calcul utilizată în recalcularea pensiilor nu ține cont de dreptul persoanelor cu probleme grave de vedere, de a se pensiona la 1/3 din stagiul de cotizare.


„Consecințele sunt foarte grave, chiar dramatice”

Asociația a explicat cum nevăzătorii care se vor pensiona începând cu 1 septembrie, vor avea pensii semnificativ mai mici față de cei care s-au pensionat anterior.

Asta se va întâmpla chiar dacă ei vor avea condiții identice de salarizare și de stagiu de cotizare, iar consecințele vor fi „foarte grave, chiar dramatice”. Asociația mai precizează că, pe lângă pensionari şi angajaţi, pierd pensionarii care continuă să lucreze, pentru că valoarea pensiei lor nu mai creşte.

„Prin urmare, nici integrarea socială, care se realizează pe deplin numai prin muncă, nici egalitatea de șanse, principiu ordonator al societății noastre, nu mai au vreo relevanță”, a transmis asociația.

INTERVIURILE HotNews.ro