Somnul este esențial pentru sănătatea copiilor. Cât ar trebui să doarmă un copil, în funcție de vârstă?

Somnul este o componentă esențială a vieții noastre, fiind la fel de important pentru corpul nostru precum hrana, hidratarea și respirația. Iar acest lucru este valabil și pentru copii. Somnul ajută creierul și corpul să se recupereze după toate activitățile din timpul zilei. Pentru a menține bunăstarea fizică, mentală și emoțională a copilului, este necesar ca el să doarmă suficient, potrivit NHS (National Health System din Marea Britanie). Dar ce înseamnă, de fapt, suficient somn pentru un copil?
Cum îi afectează lipsa somnului pe copii
Lipsa somnului poate afecta copiii în multe feluri, de la schimbări de dispoziție pe termen scurt până la depresie și anxietate pe termen lung sau chiar probleme ale sistemului imunitar:
Schimbări de dispoziție – copiii pot deveni mai iritabili și mai morocănoși atunci când nu dorm suficient. Acest lucru poate duce la dificultăți comportamentale crescute, ei pot avea dificultăți să se concentreze și pot deveni mai agitați.
Sănătate mintală – dacă un copil nu doarme suficient pe perioade lungi, acest lucru poate duce la probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.
Sistemul imunitar – somnul suficient poate ajuta la combaterea bolilor.
Greutatea – atunci când un copil este obosit, îi poate afecta capacitatea de a-și regla foamea și apetitul. Poate determina copilul să mănânce în exces și poate afecta modul în care organismul procesează alimentele.
De cât somn are nevoie un copil
Cantitatea de somn de care au nevoie copiii variază de la copil la copil. Unii copii vor avea nevoie de mai mult somn, în timp ce alții se simt bine dacă dorm mai puțin.
În diferite stadii de dezvoltare, cantitatea de somn de care are nevoie copilul tău se va schimba. Acest lucru se datorează faptului că creierul tău procesează informațiile și experiențele de peste zi.
Bebelușii au nevoie de mult somn, deoarece au o mulțime de experiențe noi și învață noi abilități. Adolescenții au nevoie de mai puțin somn, deoarece au deja aceste experiențe și abilități de bază.
Următoarele recomandări reprezintă un ghid orientativ, subliniază specialiștii de la NHS. Atunci când discutăm despre cât ar trebui să doarmă copilul dumneavoastră, principala recomandare este să țineți cont, în primul rând, de nevoile lui individuale:
- Nou-născuți cu vârsta până la 4 luni – 8 până la 18 ore de somn.
- Bebeluși cu vârsta între 4 și 12 luni – 12 până la 16 ore de somn.
- Copiii cu vârsta între 1 și 2 ani – 11 până la 14 ore de somn.
- Copii între 3 și 5 ani – 10 până la 13 ore de somn.
- Copii între 6 și 12 ani – 9 până la 12 ore de somn.
- Adolescenți între 13 și 18 ani – 8 până la 10 ore de somn.
Un copil nou-născut va petrece mai mult timp dormind decât treaz. Până la vârsta de 4 luni, copilul ar putea petrece de două ori mai mult timp dormind decât treaz.
Bebelușul tău se va trezi des în timpul nopții, așa că este puțin probabil ca somnul copilului tău să se potrivească cu rutina ta obișnuită de somn. Pe măsură ce bebelușul crește, va avea nevoie de mai puține hrăniri nocturne și va putea dormi pentru perioade mai lungi de timp.
Între 1 și 2 ani, obiceiurile de somn pot fi învățate. La această vârstă este important să introduceți o rutină de culcare, deoarece copilul poate învâța ordinea evenimentelor dinaintea culcării. De asemenea, puteți stabili o rutină obișnuită de somn pentru a ajuta copilul să se pregătească de odihnă.
Între 3 și 12 ani, este important să încurajați copilul să fie activ și să petreacă timp în aer liber. Expunerea la lumina naturală îi va ajuta să se simtă obosiți la sfârșitul zilei, astfel încât să aibă un somn mai odihnitor.
Unii copii se tem de întuneric, ceea ce poate îngreuna copilul să se relaxeze și să doarmă. Dacă copilul dumneavoastră este speriat de întuneric, lăsați ușa întredeschisă sau folosiți o veioză, care ar putea ajuta. Încercați însă să nu țineți lumina principală aprinsă.
În ceea ce îi privește pe adolescenți, aceștia vor adesea să stea seara până la ore târzii, apoi se trezesc cu greu dimineața. Acest lucru se datorează faptului că hormonii pubertății schimbă ceasul corporal și modifică tiparele de somn. Aceste modificări hormonale îi pot face să simtă că trebuie să se culce și să se trezească cu 3-4 ore mai târziu decât adulții.
Adolescenții au nevoie de aproximativ 9-10 ore de somn noaptea. Dacă nu dorm suficient, le poate afecta starea de spirit, capacitatea de concentrare și de a învăța și sănătatea mintală.
Activități de evitat cu o oră înainte de culcare
Pentru un somn liniștit, specialiștii recomandă evitarea unor activități cu o oră înainte de culcare:
- Opriți dispozitivele electronice, cum ar fi televizoarele, consolele de jocuri, tabletele sau computerele.
- Exercițiile fizice reprezintă o modalitate excelentă de a obosi un copil. Dar exercițiile fizice înainte de culcare pot împiedica copilul să se calmeze și să adoarmă.
- Evitați mesele abundente sau grele cu o oră înainte de culcare, deoarece acestea pot împiedica copilul să adoarmă sau să aibă un somn liniștit.