Sari direct la conținut

SONDAJ: Doar 15% dintre europeni cred că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia

15% dintre europenii care au participat la un sondaj realizat de European Council on Foreign Relations (ECFR) sunt de părere că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia, în timp ce 40% cred că mai degrabă conflictul se va încheia pe baza unui acord de pace. Studiul a fost realizat înainte de alegerile europarlamentare, iar rezultatele sunt similare cu cele ale sondajului de la începutul anului.

Deși Rusia a făcut progrese în a înainta pe teritoriul Ucrainei, sprijinul pentru ca Ucraina să câștige războiul a rămas constant în țările europene chestionate. 

În timp ce 15% dintre europenii chestionați cred că Ucraina poate câștiga războiul, 40% dintre ei sunt de părere că cel mai posibil scenariu este încetarea conflictului printr-un compromis făcut de ambele părți. 17% cred că Rusia va câștiga războiul. 

În Ucraina, 58% dintre respondenți cred că vor câștiga războiul, în timp ce mai puțin de 1% se așteaptă ca Rusia să câștige.  

Dacă Ucraina ar primi mai mult armament și muniție decât primește în prezent, atunci șansele de câștig ale Ucrainei cresc, conform sondajului. 27% dintre europeni cred că Ucraina poate câștiga. Procentul de ucraineni care cred că vor câștiga războiul cu Rusia ajunge până la 70%. 

„În toată Europa, creşterea livrărilor de arme şi muniţii pentru Ucraina de către aliaţii săi se bucură de un sprijin puternic din partea populaţiei”, notează centrul de cercetare ECFR, care a comandat acest sondaj în 15 ţări. 

Când se va termina războiul din Ucraina?

Aproximativ o treime dintre ucraineni cred că războiul se va termina în 2025. Cei mai mulți dintre europeni cred că războiul va dura între 1 și 5 ani. 

Cand se va termina razboiul din Ucraina? - Sondaj ECFR

Întrebați despre rolul jucat de Uniunea Europeană, 72% dintre ucraineni cred că UE a avut un impact pozitiv în conflictul cu Rusia. State precum Elveția, Italia, Franța sau Grecia au opinii mai puțin favorabile despre rolul jucat de UE în Ucraina. 

Respondenții sunt divizați în legătură cu poziția pe care ar trebui să o aibă Europa. Există state în care majoritatea populației consideră că europenii ar trebui să ajute Ucraina să își recupereze teritoriile ocupate de Rusia (Estonia, Marea Britanie, Polonia, Suedia, Portugalia), state care cred că Ucraina ar trebui să negocieze (Bulgaria, Grecia, Italia, Cehia, Elveția) și state în care oamenii nu au o opinie atât de clară (Țările de Jos, Spania, Franța, Germania).

Spre deosebire de alți europeni, majoritatea ucrainenilor cred că invazia Rusiei nu va depăși granițele Ucrainei. 39% dintre ucraineni cred că Rusia ar putea ataca o altă țară europeană în următorii doi ani, în timp ce 48% consideră că acest lucru este puțin probabil. Acesta este un motiv pentru care mai puțini oameni în Ucraina cred că NATO ar putea intra într-un conflict cu Rusia – 19%. Bulgarii cred într-un procent de aproape 70% că acest scenariu nu este posibil.  

Țările membre NATO au căzut de acord să ofere Ucrainei un ajutor militar de 40 de miliarde de euro anul viitor. „Viitorul Ucrainei este în NATO”, au declarat liderii săi la summitul de la Vilnius de anul trecut.

INTERVIURILE HotNews.ro