Sondaj INSCOP: O majoritate covarsitoare a romanilor prefera democratia/ 30% dintre romani cred ca Traian Basescu este presedintele post-decembrist care a facut cele mai multe lucruri bune pentru tara
Dupa un sfert de secol de la caderea comunismului, romanii valorizeaza democratia intr-o proportie covarsitoare – 80,9%, releva un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului Adevarul. Acelasi barometru mai arata ca un partid comunist ar fi votat de o pondere redusa din populatia Romaniei – 14,2% -, in timp ce o candidatura ipotetica a lui Nicolae Ceausescu ar intruni voturile a 17,1% dintre cetateni. Sondajul a fost realizat in perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014 pe un esantion de 1076 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.
Dintre presedintii post-decembristi, cel despre care romanii afirma ca a facut cele mai multe lucruri bune pentru tara este Traian Basescu (30,3%). De asemenea, intr-o comparatie cu Nicolae Ceuasescu, cei trei presedinti pe care Romania i-a avut din 1990 si pana astazi sunt considerati cu totii mai buni decat fostul presedinte comunist, arata sondajul INSCOP.
- Comunism versus Democratie
Repondentilor le-a fost adresata intrebarea generica: „Daca ati avea posibilitatea sa alegeti acum intre COMUNISM (regim politic autoritar cu economie planificata controlata de stat) asa cum era inainte de 1989 si DEMOCRATIE (regim democratic cu economie libera, de piata), dvs. ce ati alege?„.
80,9% dintre cei chestionati au raspuns ca prefera democratia, in timp ce 14,3% ar alege comunismul. 4,7% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
In ceea ce priveste defalcarea pe categorii de varsta, din totalul populatiei si din fiecare categorie de varsta, optiunea cea mai puternica pentru democratie se regaseste in categoria 31-50 de ani:
- categoria 18-30 de ani prefera democratia in proportie de 82,8%;
- cei de peste 50 de ani prefera democratia in proportie de 77%;
In cazul celor care si-au exprimat optiunea in favoarea comunismului, segmentarea in functie de varsta este urmatoarea:
- 18,8% – grupa de varsta peste 50 de ani;
- 11,3% – segmentul 18-30 de ani;
- 31-50 de ani in proportie de 10,3%.
In ceea ce priveste non-raspunsurile:
- 5,9% sunt din grupa 18-30 de ani;
- 4,7% sunt din segmentul 31-50 de ani;
- iar 4,2% pe grupa +50 de ani.
„Dupa 25 de ani de la schimbarea de regim din 1989, adeziunea romanilor pentru democratie este puternica. In ciuda dificultatilor sociale ale perioadei de tranzitie si a unor neimpliniri evidente ale regimului democratic – increderea in structurile cheie ale democratiei precum Parlamentul sau partidele politice ramane mica – imensa majoritate a romanilor s-au atasat de democratie. In termeni istorici, acesta reprezinta cel mai mare castig pentru natiunea romana obtinut in acest sfert de secol de libertate”, a comentat directorul INSCOP, Remus Stefureac, rezultatele barometrului.
- Cati romani si cine ar vota pentru o prezenta a PCR in Parlament si pentru Nicolae Ceausescu
Daca s-ar reinfiinta Partidul Comunist Roman cu aceleasi obiective politice precum inainte de 1989 si ar avea posibilitatea sa candideze la alegerile parlamentare, 14,2% dintre romani ar pune stampila pe acest partid in timp ce 8,1% nu sunt hotarati. 72,9% nu ar vota PCR in timp ce 4,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Segmentata pe grupe de varsta, optiunea de vot pentru Nicolae Ceuasescu, in cazul ipotetic in care ar fi putut candida este urmatoarea:
- Pe grupa 18-30 de ani, 15,5% l-ar vota pe Nicolae Ceausescu, 66,4% nu l-ar vota, 9,7% sunt nehotarati, iar 8,4% sunt non-raspunsuri.
- Pe grupa 31-50 de ani, 12,8% l-ar fi votat pe Nicolae Ceausescu, 75% au raspuns negativ, 81,% sunt nehotarati, in timp ce 4,2% nu au stiut sau nu au raspuns.
- Pe grupa peste 50 de ani, 21,1% l-ar fi votat pe Nicolae Ceausescu, 70,1% nu l-ar fi votat, 5,4% sunt nehotarati, iar 3,3% reprezinta non-raspunsuri.
Potrivit directorului INSCOP, „procentul voturilor favorabile PCR este identic cu procentul celor care prefera comunismul in dauna democratiei. Daca avem in vedere si ponderea nehotaratilor, putem vorbi astazi de un bazin de 15-20% de romani care iau in calcul un vot pentru Partidul Comunist Roman la 25 de ani de la scoaterea sa in afara legii. Desi elementele de nostalgie s-au disipat in timp, ele raman inca active la nivelul unei sesimi dintre romani. Este electoratul potential al unui ipotetic partid comunist sau al unor partide anti-sistem. Acest bazin a fost preluat la alegerile parlamentare din 2012 de PPDD si PRM, dar in acest moment este mai degraba nereprezentat, ceea ce ar putea duce la aparitia unor noi formatiuni de nisa care sa valorifice acest electorat in perspectiva alegerilor din 2016.”
- Care dintre cei 3 presedinti ai Romaniei din ultimii 25 de ani credeti ca a facut cele mai bune lucruri pentru tara?
La intrebarea „Care dintre cei 3 presedinti ai Romaniei din ultimii 25 de ani credeti ca a facut cele mai bune lucruri pentru tara?„, Traian Basescu se claseaza pe primul loc cu 30,3% dintre optiuni. El este urmat de Ion Iliescu cu 23,8% si Emil Constantinescu cu 19,6%. Un procent de 26,3% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebar, releva barometrul INSCOP.
Pe grupe de varsta, 34% din populatia de 18-30 de ani considera ca Traian Basescu a facut cele mai bune lucruri pentru tara. In cazul lui Ion Iliescu, segmentul de varsta peste 50 de ani apreciaza in cea mai mare masura ca in mandatele sale de presedinte a facut cele mai bune lucruri, in timp ce in cazul lui Emil Constantinescu, populatia cu varsta intre 31-50 de ani opineaza ca fostul lider CDR a facut cele mai bune lucruri pentru tara. Cea mai mare pondere a non-raspunsurilor se regaseste pe segmentul de varsta 18-30 de ani (37,4%).
Rugati sa-i compare pe cei trei presedinti post-decembristi cu Nicolae Ceausescu, 49,9% dintre romani considera ca Emil Constantinescu a fost mai bun decat presedintele comunist, 15,7% il considera la fel, iar 19,1% mai rau. 15,3% reprezinta non-raspunsuri.
In cazul comparatiei Traian Basescu – Nicolae Ceausescu, 49,3% il considera mai bun pe actualul sef al statului, 16,4% ii apreciaza la fel pe cei doi, 24,1% il considera mai rau pe Traian Basescu, iar 10,3% nu stiu sau nu raspund.
39,1% il considera mai bun pe Ion Iliescu comparativ cu Nicolae Ceausescu, 25,8% opineaza ca cei doi au fost la fel, 23,9% considera ca Ion Iliescu a fost mai rau ca presedinte decat Nicolae Ceausescu, in timp ce 11,2% sunt non-raspunsuri.
Pe segmente de varsta, in categoria 18-30 de ani, cei mai multi dintre romani (48,7%) considera ca Traian Basescu a fost un presedinte mai bun decat Nicolae Ceausescu. Cateogria 31-50 de ani considera in cea mai mare masura (55,3%) ca Emil Constantinescu a fost un presedinte mai bun decat Nicolae Ceausescu, in timp ce respondentii din segmentul +50 de ani considera la randuil lor in cea mai mare masura (51,9%) ca Emil Constantinescu a fost mai bun decat Nicolae Ceausescu.
Traian Basescu este perceput drept cel care a facut cele mai multe lucruri bune dintre presedintii post-decembristi, cu precizarea ca nu vorbim despre o opinie majoritara, ci de o impartire relativ echilibrata a parerilor. Comparativ cu Nicolae Ceausescu, Emil Constantinescu recupereaza probabil in contextul in care este perceput drept cel mai democratic presedinte, in contrast cu Nicolae Ceausescu, exponentul regimului dictatorial.
„Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014. Volumul esantionului a fost de 1076 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.