Sari direct la conținut

Soţia premierului spaniol Sanchez a refuzat să depună mărturie în ancheta de corupție care o vizează: „Acest proces este total nefondat”

HotNews.ro
Soţia premierului spaniol Sanchez a refuzat să depună mărturie în ancheta de corupție care o vizează: „Acest proces este total nefondat”
Mașina în care se află Begona Gomez, soția premierului spaniol, intră în parcarea unui tribunal din Madrid, 19 iulie 2024. Sursa foto: Luis Soto / Zuma Press / Profimedia

Begona Gomez, soţia premierului socialist spaniol Pedro Sanchez, s-a prezentat vineri în faţa unui judecător, dar a refuzat să răspundă întrebărilor referitoare la acuzaţiile de corupţie şi trafic de influenţă, în dosarul care l-a determinat pe soţul ei, în luna aprilie, să ia în considerare demisia din funcție, informează Reuters.

Audierea de vineri face parte dintr-o investigaţie preliminară care urmăreşte să stabilească dacă Begona Gomez s-a folosit de statutul său de soţie a premierului pentru a obţine o sponsorizare destinată unui curs de masterat pe care l-a susţinut, notează Agerpres.

„Poziţia noastră este că acest proces este total nefondat”, a susţinut avocatul ei, fostul ministru de interne Antonio Camacho, vorbind în faţa presei după ce Begona Gomez a părăsit tribunalul.

„Clienta mea nu a depus mărturie nu pentru că ar avea ceva de ascuns, ci pentru că avocatul ei i-a recomandat să procedeze astfel”, a adăugat Camacho.

Begona Gomez a primit permisiunea să intre şi să iasă din tribunal prin parcarea subterană, evitând în acest mod zecile de jurnaliști care o aşteptau afară.

„Acuzația poporului”

Până în prezent ea nu a comentat public cazul, în schimb premierul Sanchez a negat vehement acuzaţiile împotriva ei, susţinând că acestea sunt lipsite de temei şi orchestrate de adversarii politici de dreapta.

După deschiderea dosarului, în aprilie, el anunţase că-şi suspendă activitatea pentru puţin timp de reflecţie asupra rămânerii sau nu în fruntea guvernului, hotărând în cele din urmă să rămână în funcţie.

Acest caz a fost deschis prin folosirea unui instrument legal unic justiţiei spaniole, denumit „acuzaţia poporului”, ce permite persoanelor fizice să facă plângeri penale contra unor terţi.

Judecătorilor le revine decizia dacă să acţioneze sau nu în continuare, astfel că nu toate acuzaţiile formulate prin acest instrument conduc la o investigaţie judiciară.

Plângerea în cazul de faţă a fost depusă de organizația Manos Limpias („Mâini curate”), un grup de activişti anticorupţie condus de Miguel Bernad, un avocat şi politician care a candidat pentru un partid de extremă dreapta la alegerile europene.

Un alt partid de extremă dreapta, Vox, i s-a alăturat reclamantului, iar avocatul acestuia, europarlamentarul Jorge Buxade, a declarat presei că va cere instanţei să-l cheme pe premierul Sanchez să depună mărturie.

Parchetul din Madrid a cerut în aprilie clasarea acestui dosar „din lipsă de probe”, dar a instanţa a hotărât să continue investigaţia preliminară.

Ancheta urmărește să evalueze comportamentul Begonei Gomez după ce Sanchez a devenit prim-ministru în 2018, a precizat instanța.

INTERVIURILE HotNews.ro