Sari direct la conținut

Spaga la scoala de asistente

Evenimentul Zilei

Reporterii EVZ au demonstrat cum se pot obtine diplome pe banda fara a trece pe la cursuri. La Scoala Postliceala “Carol Davila”, din Bucuresti, banii ii ia secretara Rodica Teodorescu. Ea spune ca inscrieri fara examen se fac “doar cu aprobarea doamnei directoare”.

Sistemul sanitar romanesc are inca mult “bube”. Cauzele sint diverse, plecind de la mentalitatile invechite pina la lipsa de pregatire sau de interes a personalului. Exista cadre medicale care nu trateaza nici o alergie fara a cere spaga, cazurile de malpraxis sint din ce in ce mai dese, iar tinerii absolventi de Medicina prefera sa plece afara, unde munca lor este mai bine platita.

Peste toate insa troneaza spaga, un “cuvint de ordine” in sistemul sanitar. Spre exemplu, in inima Bucurestiului exista un loc de unde oricine poate obtine o diploma de asistent medical peste noapte, contra unei spagi consistente: Scoala Postliceala “Carol Davila”.

Fiind vorba despre diplome care atesta profesia de asistent medical – meserie care inseamna, in primul rind, sa raspunzi de viata si ingrijirea unor oameni – am incercat, incognito, sa vedem cit ne costa sa obtinem una.

Primul pas este sa vorbesti cu secretara scolii “Carol Davila”. Rodica Teodorescu are biroul in sediul institutiei, din strada Radu de la Afumati nr. 57. I-am spus ca vrem sa ne inscriem acum si ca ne trebuie diploma pina in luna iunie, cind se termina anul scolar. In prima faza ni s-a raspuns ca este imposibil pentru ca e prea tirziu.

Am insistat, iar secretara ne-a indrumat sa vorbim cu directoarea scolii: “Faceti o cerere la doamna directoare. Numai cu aprobarea dinsei”. Ne-a sugerat ca, “cu voia doamnei directoare”, bineinteles, se poate sa ne inscriem si fara examen, chiar la jumatatea anului scolar. Totul depindea, asadar, de doamna directoare.

Spaga se negociaza pe la 11.30-12.00

Am descoperit ca, pina la “doamna directoare”, mai sint si alte persoane in masura sa ne ajute. Doua absolvente ale scolii, care obtinusera deja un contract “in afara”, ne-au incurajat sa vorbim cu “profesoara Radulescu” si “o sa va spuna ea tot ce trebuie”. Mai mult, am aflat ca este posibila – contra-cost, evident – inscrierea in anul II!

Am pus la cale un scenariu: infirmiera la un spital de linga Roma, cu permis de munca si cu promisiunea de a avea un salariu mai mare daca fac rost de o diploma de calificare. Apoi am mers la biroul “doamnei Radulescu”.

In fata biroului mai erau doua cursante care discutau despre cit de usor se pot lua diplomele de la “Carol Davila” daca spui ca pleci in strainatate. Am intrat in birou si ne-am spus pasul. Profesoara, femeie in virsta, ne-a spus in fata, fara nici un fel de precautii, ca poate aranja inscrierea direct in anul doi la cursul de farmacie.

Conditia principala: sa achitam toate taxele, pentru anul intii si pentru anul doi. Iar pentru “cit costa cu totul”, pe linga taxele scolare, trebuie sa vorbim cu secretara, Rodica Teodorescu, cel mai bine dimineata, intre 11.30 si 12.00.

25 de milioane plus “o atentie”

A doua zi, ne-am prezentat la cabinetul secretarei Rodica Teodorescu. Am intrat spunindu-i ca ne-a trimis doamna Radulescu. I-am repetat scenariul cu infirmiera din Italia care are nevoie de diploma pentru a se angaja ca asistenta. I-am mai spus ca am terminat liceul la sectia filologie, neavind pregatire de specialitate.

In replica, secretara a intrebat daca putem “sa facem rost” de o adeverinta care sa ateste ca lucram intr-o farmacie din Romania. “Nu implica cu nimic pe farmacista care iti da adeverinta asta, dar ca s-o ai la dosar”, ne-a explicat Rodica Teodorescu.

Apoi, discutia a trecut la bani: 9 milioane taxa de scolarizare pentru fiecare an (adica 18 milioane in cazul nostru) si, “cu ce mai trebuie”, ajunge la 25 de milioane. La suma de mai sus se adauga si “atentia” pentru ea, “cit vrem noi”.

“O sa-ti dau eu ce sa citesti, ce subiecte o sa primesti”

Dupa ce am discutat detaliile financiare, a inceput “procedura”. Secretara ne-a adaugat numele pe o lista si ne-a insirat actele necesare: diploma de bacalaureat, foaia matricola, adeverinta ca am lucrat intr-o farmacie, adeverinta medicala de la medicul de familie, datele de pe buletinul de identitate, copie dupa buletin si certificat de nastere, o poza si 50.

000 pentru carnetul de note si legitimatia de cursant. “Cu cit le aduci mai repede, cu atit mai bine”. Daca s-ar putea pina a doua zi, ar fi foarte bine. Daca nu se poate, peste doua zile, dar nu mai tirziu pentru ca “trebuie sa duc dosarul sa te inscriu”.

Rodica Teodorescu ne-a avertizat insa ca aprobarea dosarului nu inseamna si sfirsitul cheltuielilor; mai trebuie bani si pentru inchiderea anului “cam patru milioane”. Dupa toate acestea urmeaza lucrarea de diploma si examenul final, “care se da la Fundeni, cu toata lumea”. “La restul mai vedem noi, dar la ala trebuie sa te prezinti”, ne-a spus secretara Teodorescu.

Ne-a linistit insa ca n-o sa fie greu: “Pastram legatura (…) o sa-ti dau eu ce sa citesti, ce subiecte o sa primesti”. “Cu ce putem te ajutam”, a concluzionat ea.

100 de euro, “atentia” secretarei

Am revenit la secretara Rodica Teodorescu abia peste cinci zile. Am intrat in birou, care era de aceasta data aglomerat, si i-am spus, deoparte, ca am adus o parte din acte si din bani. Ne-a spus sa tinem banii pentru ca “e prea multa lume prin preajma” si sa nu-i facem probleme. S-a interesat de unde am avut numele doamnei Radulescu, cine ne-a sfatuit sa mergem la ea.

“O fosta eleva a scolii care este acum in Anglia”, i-am raspuns. Ne-a intrebat daca i-a fost recunoscuta diploma acolo si i-am confirmat. “Diploma de la scoala noastra este recunoscuta mai mereu chiar inaintea diplomei de licenta”, s-a laudat secretara.

Am completat apoi o cerere de inscriere in anul doi la Scoala Postliceala “Carol Davila”, sectia Farmacie. Dupa care am scos banii: 100 de euro si 120 de dolari. I-am spus ca o parte reprezinta atentia pentru ea si sa aleaga. A luat banconta de 100 de euro si a spus ca restul vor fi pentru taxa.

Am mai discutat ultimele detalii despre actele care imi trebuie si m-a intrebat daca pot sa vin la scoala. A ramas sa ne vedem a doua zi pentru restul de bani si restul de acte.

Am decis insa sa ne oprim in aceasta faza a demersului nostru. Obtinerea diplomei ar fi insemnat costuri suplimentare de vreo 20 de milioane, cel putin. Fara alte spagi. Asa ca am renuntat. Totusi, am demonstrat ca, daca ai banii potriviti, poti sa obtii o diploma de asistenta de la Scoala Postliceala “Carol Davila”.

Scoala are 31 de filiale in tara

De pe site-ul scolii www.scoalacdavila.ro am aflat mai multe date despre istoricul institutiei: “Scoala Sanitara Postliceala «Carol Davila» este institutie de invatamint preuniversitar care pregateste asistenti medicali in diferite specialitati. Sediul central este pe strada Valter Maracineanu.

Institutia noastra se numeste CAROL DAVILA – nume dat in memoria fondatorului scolii de medicina din Romania. Fondata in 1990, scoala isi desfasoara activitatea sub egida Confederatiei Nationale a Femeilor din Romania si functioneaza pe baza Legii invatamintului 84/1995. Este institutie nonprofit, care activeaza prin autofinantare.

In anul 1999 a primit autorizatia de incredere (Ordin al Ministrului nr. 29/03/12/1999), din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii, urmind sa fie acreditata definitiv de catre Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamintului Preuniversitar.” Scoala are 31 de filiale in toata tara, dupa cum arata o harta aflata tot pe site-ul scolii.

Directoarea scolii: “Ii string de git”

Am sunat-o ieri pe directoarea scolii “Carol Davila”, Mioara Mincu. I-am spus ca avem informatii ca in institutia pe care o conduce exista o filiera prin care, contra unei “atentii” in bani, te poti inscrie si obtine diploma peste noapte.

“Nu cred ca s-a intimplat asa ceva”, ne-a spus directoarea. “Noi sintem o institutie serioasa, apreciata la nivel international. Dar daca totusi este adevarat ce spuneti dumneavoastra, ii string de git, eu ii dau pe mina justitiei”, ne-a promis Mioara Mincu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro