Sari direct la conținut

Specialist în investiții: Nu pot să înțeleg argumentul că e cool să investești în afara țării / Ce-i lipsește bursei românești

HotNews.ro
BVB - Bursa de Valori Bucuresti, Foto: Hotnews
BVB - Bursa de Valori Bucuresti, Foto: Hotnews

Un argument pe care l-am primit de la oamenii cu care am vorbit este că „e mai cool pentru unii români să investească pe piețe de capital externe decât în România”, susține Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

„Asta nu pot să o înțeleg. Ăsta e argumentul, că e cool să investești în Nvidia. E cool să investești în Nvidia când o ia în sus. Hai să vedem ce se întâmplă când o ia în jos”, a spus el, în cadrul unei conferințe organizată de Ziarul Financiar.

Din păcate, spune Gustă, un alt argument al celor care investesc pe piețe externe este legat de costuri.

„Ne uităm și noi. Suntem aliniați cu toate sistemele, cu tot cadrul legal european, dar nu avem mărimea piețelor din afară. Neavând mărimea piețelor de-acolo, și costurile sunt mai mari decât cele din afară. Hai să ne uităm la activele ETF-urilor din America și o să constatăm că sunt cu billions de dolari. La noi, cel mai mare ETF are 100 milioane de euro. Un motiv pentru care se duc în afară este determinat de costuri”, a afirmat reprezentantul AAF.

Un alt motiv auzit de la cei cu care a interacționat este legat de mărimea pieței.

„E o realitate, așa e. Lichiditatea și numărul de companii nu se compară cu cele din afară”, a explicat el.

De asemenea, a mai reținut un argument: pentru unii etse mai atractivă volatilitatea mai mare.

„Când vezi că ai creșteri pe acțiuni cu 6% pe zi, ceea ce se întâmplă și la noi dar ca excepție, și ai scăderi de 5%, unii văd oportunități. Pe termen lung s-ar putea ca această abordare să nu fie câștigătoare și investițiile în ETF-uri, pe termen lung, să fie aducătoare de venituri sigure, cu mai puțin timp pentru a te uita în piețe”, a mai arătat Horia Gustă.

În plus, a spus că nu există o statistică exactă a românilor care investesc pe platformele de pe piețele externe și care sunt volumele tranzacționate.

Bursa românească nu oferă destule oportunități

La rândul său, Gerke Witteveen, CEO NN Pensii, a spus că a auzit și el argumentul că „este cool să investești în companiile tech etc.”

„Dacă un investitor caută diversificare, Bursa de la București nu oferă multe oportunități. E dominat de energie și sectorul bancar. Dacă vrei altceva, trebuie să mergi afară”, apreciază el.

Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București (BVB), admite că românii găsesc mai multe oportunități în afara țării decât în România.

„Trebuie să ne bucure că românii se uită și investesc. Nu trebuie să ne creeze nicio frustrare. Dacă vrem să aducem acești oameni înapoi convingându-i că BVB e mai bună, ne pierdem timpul. Noi trebuie să creem oportunități pentru acești oameni și ei vor veni singuri. Nu trebuie să avem o emoție că oamenii ăștia urăsc companiile din România, dar neavând o strategie care să fie pe gustul lor, aleg să investească în afara țării”, a afirmat Tănase.

Mihai Precup, secretar de Stat la Cancelaria prim-ministrului spune că oamenii nu trebuie acuzați dacă doresc să-și diversifice portofoliul.

„Oamenii au preferat să investească în Fidelis, totuși. Mulți cetățeni au fost pentru prima dată investitori pe BVB prin intermediul Fidelis. Există un apetit și pentru produsele sigure oferite de către Stat”, a afirmat Precup.

INTERVIURILE HotNews.ro