Sari direct la conținut

Spectacolul "Ossis Stein"/"Povara lui Ossi" prezent la Festivalul European de Teatru Eurothalia de la Timisoara

HotNews.ro
"Ossis Stein"/"Povara lui Ossi" la TNRS, Foto: Teatrul Radu Stanca -Sibiu
"Ossis Stein"/"Povara lui Ossi" la TNRS, Foto: Teatrul Radu Stanca -Sibiu

Sâmbătă, 8 noiembrie 2014 a inceput la Timisoara Festivalul European de Teatru EUROTHALIA organizat de Teatrul German de Stat din localitate. Pana pe 17 noiembrie spectacole de Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Yuri Kordonsky, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Gigi Căciuleanu şi de alţi creatori din România, dar şi montări ale unor importanţi regizori străini precum Sanja Mitrović sau Volker Schmidt vor putea fi văzute de publicul timisorean. Secţia Germană a Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu a fost invitată să participe in festival, cu spectacolul „Ossis Stein”/„Povara lui Ossi”, de Frieder Schuller, regia Daniel Plier. Reprezentaţia va avea loc joi, 13 noiembrie 2014, ora 20:30, în sala Teatrului German de Stat Timişoara (TGTS).

Spectacolul prezentat de Secţia Germană a teatrului sibian este o cronică emoţionantă a vieţii lui Oskar Pastior, înainte de a emigra în Germania. Jocul actorilor Wolfgang Kandler, Daniel Plier, Daniel Bucher, Natalie Sigg și Ali Deac se dezvoltă filmic, cu momente puternice şi pline de sensibilitate, în care se conturează o imagine uneori suprarealistă a vieții comuniste. Regia spectacolului poartă semnătura actorului Daniel Plier, iar scenografia a fost concepută de Hannes Schuller.

Oskar Pastior este un renumit poet german de origine română (sas), născut la Sibiu, pe 20 octombrie 1927. La vârsta de 17 ani este deportat în Uniunea Sovietică, unde lucrează într-o mină de cărbune și continuă să scrie poezii pe saci de ciment. Odată întors în țară în anul 1949, acesta se înscrie la cursurile Universităţii din Bucureşti şi colaborează la mai multe publicaţii. Persecutat de Securitate, poetul decide să fugă în Germania. Până la moartea sa, pe 4 octombrie 2006, Oskar Pastior trăieşte la Berlin, ca scriitor liber profesionist şi lucrează alături de Herta Müller.

Spectacolul va fi prezentat în limba germană, cu traducere în română şi engleză. Durata este de aproximativ o oră şi cincisprezece minute.

Festivalul European de Teatru „Eurothalia“, organizat de TGTS, dispune de un program orientat spre calitate și varietate, reunind o selecție de spectacole europene, prin intermediul cărora să fie înlăturate barierele lingvistice şi culturale. Festivalul constituie totodată una dintre puținele ocazii de a prezenta la Timișoara unele dintre cele mai apreciate și inovative creaţii teatrale din România, care poartă semnătura unor consacrați creatori de teatru. Programul de anul acesta aduce cincisprezece trupe din cinci țări: Germania, Austria, Olanda, Rusia și România. Ediția își propune ca și până acum, să exploreze diverse tendințe și curente din teatrul european, precum teatrul clasic sau dramaturgia contemporană, teatrul cu mize socio-politice sau dansul contemporan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro