Spovedanie to go – în Germania mulți oameni cer iertarea păcatelor pe net
În săptămânile premergătoare Paştelui, a devenit o tradiţie ca românul să meargă la biserică, pentru a se spovedi. Această taină e uneori tratată cu seriozitate, alteori e doar o rutină, o formalitate lipsită de căinţă şi dorinţa reală de îndreptare a greșelilor. În Germania, spoveditul la preot e din ce în ce mai nepopular. Nu tot așa stau lucrurile pe Internet, unde sute de oameni își mărturisesc zilnic pașii strâmbi pe site-uri de spovedanii, sub protecția anonimatului, pe alocuri cu textul la vedere. Unii reprezentanți ai bisericii se îndoiesc de conexiunea online cu Iisus, ca și de iertarea păcatelor mărturisite pe net.
- Anonim
Pe unul din site-urile cele mai populare, beichte.de, te așezi pe un scaun de spovedanie virtual și ești întâmpinat cu o voce care spune „În numele Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt, Amin!”. Poți face click pe „intenție fermă” și pe „regret”, apoi pe butonul „am păcătuit și îmi pare rău”. Spovedania poate începe, în anonimat. Ea merge printr-un „IP sfințit”, în ceruri, în timp ce se aud bătând clopotele. Același site oferă un music box de profil, „Tatăl nostru” pe nemțește și posibilitatea de a aprinde o lumânare virtuală.
Creatorul site-ului este Hartmut Landwehr, un programator în vârstă de 62 de ani. E un portal pentru „iertare virtuală” și „digitalizarea unui sacrament”, după cum îl caracterizează acesta, pentru Focus.de. Desigur că el însuși nu poate iniția iertarea păcatelor, „însă oamenii stau în fața aparatului și meditează asupra ceea ce au făcut. Și astfel, probabil că Domnul îi va ierta”. Landwehr a creat și un algoritm care evaluează gravitatea păcatelor, indicând numărul de rugăciuni recomandat pentru iertare.
- La vedere
Și mai intens vizitat este beichthaus.com, creat de Robert Neuendorf. Site-ul respectă anonimatul persoanelor, însă face publice textele spovedaniilor lor. Neuendorf relatează despre sutele de povești despre adultere, mobbing-uri pe autostrăzi, șicane de birou. Unele dintre acestea sunt însă „atât de sub centură, că nu putem publica decât 10% din ceea ce primim”.
O recentă mărturisire, de la finele lunii martie, e postată la categoria „desfrânare”, persoana de gen feminin provenind din zona Kassel. „Soțul meu e șofer de camion. Acum câțiva ani, am mers cu el într-o călătorie și noaptea, pe autostradă, spontan i-am făcut un sex oral. Din păcate, foarte curând a trebuit să mă opresc, deoarece îi era teamă că șoferul de camion de pe banda alăturată ne-ar putea vedea”.
La categoria „trufie”, găsim următoarea relatare: „După ce mi-am uitat în cabina de duș aparatul de ras, părinții m-au luat la rost. M-au întrebat de ce îmi rad corpul, pentru că așa arăt ca un bebeluș și total lipsit de masculinitate. Le-am replicat că nu toți pot să defileze ca un maimuțoi (Chewbacca) din filmele anilor ’70. Acum, tatăl meu nu mai vorbește cu mine, de două zile”.
La categoria „adorație”, cineva își dorește „un pinguin pitic. Mi-aș goli frigiderul, pentru ca să poată locui acolo”. Postarea e cotată cu patru stele și jumătate (din cinci) și a atras după sine 64 de comentarii, căci beichthaus.com e un site participativ, cu condiția să te înscrii pe el.
Nu demult a postat cineva din Stuttgart un lucru, încadrat la categoria „lene și ignoranță”, deloc hilar: „Eram azi cu mașina pe drum. 5 grade, ploaie puternică, se înnopta. Pe trotuar, un om în cărucior cu rotile se forța să se deplaseze, luptând cu vremea cea grea. Pentru un moment, m-am gândit să opresc. În mașină aveam loc, aveam și timp destul. Ar fi trebuit, măcar, să întreb dacă să-l conduc acasă. Dar nu am îndrăznit. Sorry, retroactiv îmi pare rău.”
Sunt povești uneori fascinante, alteori grozavenii care duc cu gândul la tenebrele minții și prăpastiile faptelor umane. La categoria „violență”, dai peste relatări de bătăi, de sadism, de omoruri ale unui soldat de profesie, în timpul războiului din Bosnia și din Afghanistan.
- App si contra
Poate că unii preoți din lumea reală se bucură că sunt scutiți de astfel de mărturisiri. La un moment dat, s-a încercat și o app-solution, care reunea tripticul predică, spovedanie și iertare pe smartphone. Beichthaus.com se laudă cu cca 140.000 de descărcări ale app-ului său. Printre condiții sunt vârsta minimă de 17 ani și de a nu da date personale în confesiunea postată.
Și totuși, acest fenomen de virtualizare a spovedaniei nu prea convine bisericii, care îl consideră, în parte, o denaturare de sens și un abuz. Preotul romano-catolic vienez Christian Sieberer, care el însuși întreține două site-uri pentru credincioși, pfaffenheini.net și gehorsam.net, și-a expus acum ceva vreme părerile despre confesiunile virtuale, pentru publicația Spiegel.
Dincolo de aspectul amuzant al unora dintre ele, el consideră că este, evident, un „trend serios și trist”. Deoarece mulți oameni nu au cu cine sta de vorbă, ei trebuie să-și respire aerul pe Internet. „Este adesea o ușurare, dar și o exhibiție”, spune Sieberer. „Cu originalul, spovedania la un preot, varianta online nu are nimic de-a face. În multe cazuri lipsește căința, care este cel mai important lucru la spovedanie”, consideră el.
Faptul că lumea mărturisește cu plăcere și, dacă se poate, public, n-a trecut neobservat printre profitorii netului, care se gândesc doar la milioane de useri și bani. Un portal numit „Dein Beichtstuhl” (Scaunul tău de spovedanie) preia oferte pornografice fără verificarea vârstei. Site-ul cu umor adolescentin are mare priză la elevi și și-a folosit ratingul pentru a-i atrage și pe aceștia la vizionare de filme contra plată. Aceasta ar fi constat în trimiterea de către useri de „materiale necenzurate”, după cum se relatează anul trecut, într-un articol apărut pe t-online.de.
Dein Beichtstuhl are peste 2,4 milioane de abonați Instagram și primește în fiecare oră mărturisiri despre întâmplări reale sau închipuite, cu conotații sexuale adesea penibile, ale unor tineri sau chiar adolescenți, începând cu vârsta de 13 ani. Stilul este întotdeauna același: „Eu (sex/vârstă) mărturisesc că…“. Pare mai degrabă o farsă, în locul unei o confruntări sincere și necesare, cu Iisus pogorât și în online.