Sari direct la conținut

Starea Națiunii Trump a cerut iar un zid cu Mexicul și a promis o nouă abordare în Orientul Mijlociu: Națiunile mari nu luptă la nesfârșit / Principalele puncte ale discursului președintelui SUA

HotNews.ro
Trump, Starea Natiunii, Foto: Captura YouTube
Trump, Starea Natiunii, Foto: Captura YouTube

Donald Trump a susținut marți seară discursul privind ”Starea Națiunii”, în care președintele american a insistat iar pentru zidul la granița cu Mexicul, a promis o nouă abordare în Orientul Mijlociu, a spus că va negocia un nou tratat INF și a anunțat că se va întâlni luna aceasta iar cu Kim Jong Un și a cerut finanțare pentru ca HIV să fie eradicat într-un deceniu. Trump a fost imediat criticat pentru discursul său, dar un sondaj realizat de CBS arată că 72% dintre spectatori au fost de acord cu ideile lui în legătură cu imigrația

Principalele puncte ale discursului lui Trump:

  • Pledoarie pentru zidul de la frontiera cu Mexicul și măsuri antiimigrație
  • O nouă abordare privitoare la conflictele din Orientul Mijlociu în care sunt implicate SUA: „națiunile mari nu luptă la nesfârșit”.
  • Președintele Kim și cu mine ne vom întâlni din nou pe 27 și 28 februarie în Vietnam
  • Finanțare sporită pentru combaterea HIV și a cancerului la copii.
  • Un nou Tratat INF,. Dacă nu se poate, SUA vor dezvolta sisteme de rachete superioare tuturor țărilor.
  • A condamnat brutalitatea regimului Maduro
  • Politică externă bazată pe „realism principial”, ca în cazul recunoașterii Ierusalimului
  • Apel la unitate internă: „Trebuie să alegem între măreție sau blocaj, viziune ori răzbunare, progres incredibil sau distrugere inutilă”

––––

„Am promis cu voce tare o nouă abordare. Națiunile mari nu luptă la nesfârșit”, afirmă Trump, adăugând că „trupele noastre curajoase se luptă acum în Orientul Mijlociu de aproape 19 ani, potrivit Mediafax. În Afganistan și Irak, aproape 7000 de eroi americani și-au dat viața. Peste 52 000 de americani au fost grav răniți. Am cheltuit peste 7 trilioane de dolari în Orientul mijlociu”.

Liderul de la Casa Albă a vorbit și despre negocierile oficialilor americani cu liderii talibani.

„În Afganistan, administrația mea organizează discuții constructive cu un număr de grupuri afgane, inclusiv cu talibanii. Pe măsură ce realizăm progrese în aceste negocieri, vom putea reduce prezența trupelor noastre și ne vom concentra pe combaterea terorismului”, a explicat Trump.

Președintele SUA a anunțat marți seară, că se va întâlni la finalul lunii februarie cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a doua sa întrevedere cu liderul de la Phenian.

„Dacă n-aș fi fost ales Președinte al Statelor Unite, acum, după părerea mea, eram angrenați într-un război major cu Coreea de Nord, cu milioane de oameni uciși. Mai este multă muncă de făcut, dar relația mea cu Kim Jong-Un este una bună. Iar președintele Kim și cu mine ne vom întâlni din nou pe 27 și 28 februarie în Vietnam”, a declarat președintele SUA.

Într-o declarație îndrăzneață, bipartizană, Trump a solicitat în discursul său o finanțare sporită pentru combaterea HIV și eliminarea bolii în următorii zece ani, precum şi 500 milioane dolari în plus pentru combaterea cancerului la copii.

„Nici o forță în istorie nu a făcut mai mult pentru a avansa condiția umană decât libertatea americană. În ultimii ani am înregistrat progrese remarcabile în lupta împotriva HIV și SIDA. Progresele științifice au făcut posibil un vis care odată se afla la o distanță îndepărtată de noi. Bugetul meu va cere democraților și republicanilor să facă angajamentul necesar pentru eliminarea epidemiei HIV în Statele Unite în decurs de 10 ani. Am făcut pași incredibili, incredibili. Împreună, vom învinge SIDA în America și în afara ei”, a declarat Trump.

În plus față de finanțarea pentru combaterea SIDA, Trump solicită suplimentar 500 milioane dolari pentru combaterea cancerului la copii în următorii zece ani. Trump se îndreaptă apoi spre problemele culturale și solicită Congresului să „transmită legislația pentru a interzice avortul târziu al copiilor care pot simți durerea în pântecele mamei”.

El a afirmat dorește să negocieze un nou acord similar cu Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), însă dacă acest lucru nu este posibil, atunci SUA vor dezvolta sisteme de rachete superioare tuturor țărilor.

„Acum mai multe decenii, Statele Unite au încheiat un tratat cu Rusia, prin care am fost de acord să ne limităm și să ne reducem capacitățile în domeniul rachetelor. În timp ce noi am respectat întocmai acordul și regulile, Rusia a încălcat în mod repetat termenii. Asta se întâmplă de mai mulți ani. De aceea, am anunțat că Statele Unite se retrag oficial din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare sau Tratatul INF”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

„Chiar nu avem de ales. Poate că putem negocia un acord diferit, adăugând China și pe alții, sau poate că nu se poate – caz în care, vom depăși de departe în investiții și inovații pe toți ceilalți”, a conchis Donald Trump în discursul său în Congres.

„Partea finală a agendei mele se referă la protejarea securității naționale a Americii. În ultimii 2 ani, am început să reconstruim pe deplin armata Statelor Unite – cu 700 miliarde de dolari anul trecut și 716 miliarde dolari anul acesta (…) Ca parte a consolidării militare, Statele Unite dezvoltă un sistem de apărare antirachetă de ultimă generație”, a vorbit Trump despre proiectele Administrației sale în privința forțelor armate americane.

„De ani de zile, Statele Unite erau tratate foarte nedrept de prietenii noștri, de membrii NATO, dar acum am obținut o creștere cu 100 de miliarde dolari a cheltuielilor alocate pentru apărare de aliații NATO. Au spus că nu se poate face asta”, a adăugat liderul american.

Trump a vorbit şi despre situaţia din Venezuela, declarând că Statele Unite au recunoscut oficial guvernul legitim venezuelean și pe noul său președinte interimar, Juan Guaido, şi a condamnat brutalitatea regimului Maduro.

„Acum două săptămâni, Statele Unite au recunoscut oficial guvernul legitim al Venezuelei și pe noul său președinte interimar, Juan Guaido”, a declarat Trump.

„Suntem alături de poporul venezuelan în căutarea nobilă a libertății – și condamnăm brutalitatea regimului Maduro, a cărui politică socialistă a transformat acea națiune de la a fi cea mai bogată din America de Sud într-o stare de sărăcie abjectă și disperare”, a afirmat Donald Trump.

El a lansat, la începutul discursului, un apel pentru unitate, cooperare, compromis, și a cerut americanilor să respingă politica de rezistență și răzbunare. Trump afirmă că „nu este nimeni în lume care să poată concura cu Statele Unite ale Americii”

Președintele SUA îndeamnă americanii să „respingă politica de rezistență și răzbunare – și să îmbrățișeze potențialul nelimitat al cooperării, al compromisului și al binelui comun”.

„Împreună, putem depăși decenii de impas politic. Putem aplana vechile diviziuni, vindeca răni vechi, să construim noi coaliții, să creăm noi soluții și să deblocăm promisiunea extraordinară a viitorului Americii. Decizia este a noastră”.

„Trebuie să alegem între măreție sau blocaj, rezultate ori rezistență, viziune ori răzbunare, progres incredibil sau distrugere inutilă.

„În seara asta, vă rog să alegeți măreția”, conchide președintele SUA.

După ce a vorbit pe larg despre succesele economice ale SUA, Trump a criticat „anchetele partizane ridicole”, despre care spune că reprezintă un obstacol, o referire la ancheta privind ingerințele electorale ruse, condusă de procurorul special Robert Mueller.

„Dacă va fi să fie pace și legislație, nu poate fi război și investigații. Pur și simplu nu funcționează așa!”

„Trebuie să fim uniți acasă pentru a învinge adversarii noștri externi”, afirmă Donald Trump.

Democrații au postat pe Twitter mesaje prin care au condamnat discursul lui Trump și propunerile sale controversate, precum construirea zidului de la frontiera cu Mexic și introducerea unei legi care să interzică avorturile târzi.

Fear. Division. Falsehood.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro