Statele americane ajung la un acord „istoric” pentru protejarea râului Colorado / În pericol de a seca
După negocieri lungi și dificile, administrația Biden a anunțat luni un acord „istoric” între șapte state din vestul SUA pentru a proteja râul Colorado, care furnizează apă pentru zeci de milioane de oameni, dar care este în scădere din cauza încălzirii globale, potrivit AFP.
„Reprezentanții celor șapte state din bazinul fluviului Colorado au convenit să prezinte o propunere de sistem de protecție a bazinului inferior”, a anunțat într-un comunicat Departamentul american de Interne, responsabil cu gestionarea teritoriului.
Propunerea câștigătoare provine de la cele trei state din bazinul inferior – California, Nevada și Arizona – care au fost de acord să ia în mod voluntar măsuri pentru a economisi 3,7 miliarde de metri cubi de apă până în 2026.
O parte din aceste economii va fi „compensată cu fonduri din Inflation Reduction Act”, o lege importantă privind clima adoptată anul trecut la Washington, se arată în comunicat.
Colorado este fluviul cel mai important și mai mare din sud vestul Americii de Nord. Lungimea fluviului este de 2.333 de km cu un bazin hidrografic de colectare a apelor de pe o suprafață de 703.132 km²
Administrația Biden amenințase că va impune restricții de mare amploare dacă negocierile dintre state vor rămâne în impas.
Anunțul este o „dovadă” a „angajamentului” guvernului de a „găsi soluții consensuale la schimbările climatice și la seceta persistentă”, a declarat luni ministrul de interne Deb Haaland.
Acordul este rezultatul a „luni de muncă neobosită”, a declarat guvernatorul Arizonei, Katie Hobbs, într-o declarație separată. „Avem acum o cale pentru a ne umple rezervoarele pe termen scurt. De aici, munca noastră trebuie să continue pentru a lua măsuri și a aborda problema pe termen lung a schimbărilor climatice”.
„Reduceri majore” ale consumului de apă pentru salvarea fluviului Colorado
Râul Colorado alimentează cu apă aproximativ 40 de milioane de oameni din Munții Stâncoși până în Golful California din Mexic și irigă milioane de hectare de teren arabil pentru a hrăni America.
Mulți ani de secetă, exacerbați de schimbările climatice și de creșterea cererii de apă, au redus râul, altădată impetuos, la un nivel îngrijorător.
Atât de mult încât rezervoarele și barajele hidroelectrice de pe cursul său sunt acum amenințate.
Lacul Mead, în special, a atins vara trecută cel mai scăzut nivel din 1937.
Anul trecut, autoritățile federale au îndemnat cele șapte state vestice (alături de Utah, Colorado, Wyoming și New Mexico) să accepte să își reducă consumul la maximum 40% din debitul râului.
Șase state propuseseră ca majoritatea acestor restricții să fie impuse Californiei, care nu a fost de acord cu planul și apoi a emis o contrapropunere, sugerând ca reducerile să vină în principal din amonte.
Sistemul care a reglementat alocarea apei râului timp de peste un secol, pe baza vechimii, favorizează fermierii din California, cel mai populat stat american.
„California a luat problema în propriile mâini, angajându-se să facă „reduceri semnificative în utilizarea apei”, a declarat luni guvernatorul său, Gavin Newsom.
„Întregul vest al Statelor Unite se află în prima linie a schimbărilor climatice – trebuie să lucrăm împreună pentru a face față acestei crize.”, a adăugat el.