Sari direct la conținut

Statele Unite îi refuză lui Zelenski o solicitare care vizează și România: „Ar însemna să ne implicăm în război într-un mod diferit”

HotNews.ro
Statele Unite îi refuză lui Zelenski o solicitare care vizează și România: „Ar însemna să ne implicăm în război într-un mod diferit”
Volodimir Zelenski și Joe Biden la New York. FOTO: Manuel Balce Ceneta / AP / Profimedia

Statele Unite transmit că nu acceptă ca România sau Polonia să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei, argumentând că o astfel de intervenție ar putea fi considerată drept o implicare directă a NATO în războiul din Ucraina. Anunțul vine în contextul în care preşedintele Volodimir Zelenski îndeamnă tot mai insistent aliaţii din NATO să ajute la interceptarea rachetelor şi dronelor ruseşti deasupra Ucrainei, aşa cum fac în cazul Israelului.

  • „Pot Statele Unite şi aliaţii să ajute Ucraina în acest sens? Adică, din moment ce este posibil cu Israelul, de ce nu se poate face şi cu Ucraina?” a întrebat un jurnalist la briefingul de presă al Pentagonului.

Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a răspuns că este vorba despre două situaţii şi câmpuri de luptă foarte diferite.

„Ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”

„Preşedintele, chiar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a cerut acestui departament (Pentagonul – n.r.) să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Ucraina a reuşit cu succes să îl folosească, fie că este vorba de apărarea aeriană sau de alte capacităţi, pentru a-şi recupera teritoriul. Secretarul (Austin Lloyd – n.r.) tocmai a avut o convorbire telefonică cu dl.Umerov (Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării – n.r.), pentru a obţine informaţii actualizate despre câmpul de luptă, pentru a înţelege mai bine de ce alte capacităţi ar putea avea nevoie, dacă este cazul”, a declarat Sabrina Singh, citată de News.ro.

Ea a amintit că Joe Biden s-a angajat ca Statele Unite să nu trimită trupe la sol în Ucraina, dar sprijină Ucraina în eforturile sale de a-şi recăpăta teritoriul suveran.

  • „Dar doborârea acestor ţinte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna să avem trupe la sol?” a vrut să ştie jurnalistul.

„Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit. În acest moment, considerăm că Ucraina a reuşit să se apere cu succes împotriva atacurilor ruseşti asupra oraşelor, populaţiei şi infrastructurii sale. Şi vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a răspuns purtătoarea de cuvânt, conform transcrierii briefingului de presă postate pe site-ul Departamentului Apărării.

„O mișcare absolut posibilă”

Miercuri seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată României pentru sistemul Patriot furnizat şi, luând ca argument atacul care a lovit punctul de trecere de la Orlivka (Isaccea), liderul de la Kiev a cerut ca în zonele din vecinătatea ţărilor NATO apărarea antiaeriană să fie asigurată în comun, iar aceste ţări să contribuie la doborârea dronelor şi rachetelor ruseşti.

„Noaptea trecută, armata rusă a lovit din nou Ucraina cu (drone) Shahed. În special, au fost lovituri în regiunea Odesa, în districtul Izmail, foarte aproape de graniţa cu România. (Dronele) Shahed au lovit infrastructura civilă obişnuită – un terminal de feribot, camioane, un depozit de cereale. Aceasta este exact ceea ce teroriştii ruşi au vizat întotdeauna – securitatea alimentară a regiunii şi a lumii. Ucraina le spune de mult timp tuturor vecinilor şi partenerilor săi cheie că trebuie să cooperăm, că trebuie să doborâm dronele şi rachete împreună, în special în zonele apropiate de ţările NATO”, a spus Zelenski.

El a susținut că această mişcare este „absolut posibilă” şi a dat exemplul Orientului Mijlociu, când, în timpul atacurilor Iranului împotriva Israelului, „coaliţia internaţională a acţionat împreună” şi a interceptat rachete şi drone care ameninţau teritoriul israelian.

„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot. (…) Şi putem obţine o eficacitate şi mai mare, putem pune capăt cu totul terorii ruseşti prin doborârea dronelor Shahed, prin doborârea rachetelor, în cooperare”, a adăugat Zelenski.

INTERVIURILE HotNews.ro