Sari direct la conținut

Statele Unite s-au opus prin veto aderării depline a Palestinei la ONU

HotNews.ro
Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield , Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia
Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield , Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Statele Unite au pus capăt joi visului palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline ai ONU, opunând, fără surpriză, dreptul veto în Consiliul de Securitate unei cereri criticate de aliatul lor israelian în plin război în Gaza, potrivit AFP.

Proiectul de rezoluție prezentat de Algeria, care recomanda aderarea Palestinei, a primit 12 voturi pentru, 1 împotrivă și 2 abțineri (Regatul Unit și Elveția).

De mai multe săptămâni, palestinienii, care din 2012 au statutul mai puțin important de „stat observator nemembru”, și țările arabe implorau Consiliul să accepte ca un „stat palestinian”, deja recunoscut de majoritatea capitalelor, să își ocupe locul „de drept” în cadrul Națiunilor Unite.

Dar fără niciun rezultat. Statele Unite, care au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a întârzia votul, nu au ezitat să își folosească dreptul de veto, pe care îl utilizează în mod regulat pentru a-și proteja aliatul israelian.

Această decizie a fost imediat denunțată de Autoritatea Palestiniană. „Această politică americană agresivă față de Palestina, de poporul său și de drepturile sale legitime reprezintă un atac flagrant la adresa dreptului internațional și o încurajare la continuarea războiului genocidar împotriva poporului nostru (…) care împinge regiunea și mai mult spre marginea prăpastiei”, a declarat biroul președintelui său Mahmoud Abbas într-un comunicat de presă.

„Lipsa de acțiune ar fi o greșeală gravă și de neiertat. A nu ne trezi astăzi ar însemna să permitem ca nedreptatea și impunitatea să continue, o rușine eternă”, a declarat ambasadorul algerian Amar Bendjama chiar înainte de vot.

„Astăzi este o zi tristă”, a declarat noul ambasador chinez Fu Cong, exprimându-și „dezamăgirea” față de veto-ul american. „Visul poporului palestinian a fost spulberat”.

Admiterea unui stat la ONU trebuie să primească o recomandare pozitivă din partea Consiliului (cel puțin 9 voturi din 15 în favoarea sa, fără veto din partea unui membru permanent), apoi să fie aprobată de Adunarea Generală cu o majoritate de două treimi.

Statele Unite au declarat în mod repetat în ultimele săptămâni că poziția lor „nu s-a schimbat” din 2011, când cererea de aderare depusă de președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a căzut în fața opoziției americane, chiar înainte de a ajunge în faza Consiliului.

„Acest vot nu reflectă opoziția față de un stat palestinian, ci este o recunoaștere a faptului că acesta nu se poate realiza decât prin negocieri directe între părți”, a explicat adjunctul ambasadorului american Robert Wood, regretând „acțiuni premature aici, la New York, chiar și cu cele mai bune intenții”.

„Nu considerăm că a face o rezoluție în Consiliul de Securitate ne va duce neapărat într-un loc în care să putem găsi … o soluție cu două state care să meargă mai departe”, a declarat miercuri ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Spania va recunoaşte Palestina ca stat, indiferent de poziţia altor ţări din UE

Guvernul spaniol va decide în săptămânile următoare să recunoască Palestina ca stat, indiferent dacă alte state membre ale UE se vor alătura sau nu acestui demers, relatează joi agenţia EFE.

Indiferent dacă alte ţări se alătură sau nu poziţiei Spaniei de a recunoaşte statul palestinian, guvernul de la Madrid a adoptat deja o decizie politică şi va anunţa această recunoaştere înainte de sfârşitul primului semestru al anului în curs, mai degrabă în următoarele săptămâni, afirmă sursele guvernamentale spaniole citate de agenţia EFE.

Premierul Pedro Sanchez a efectuat un turneu în mai multe ţări din UE pentru a impulsiona recunoaşterea statului palestinian şi s-a întâlnit la Bruxelles, în marja Consiliului European extraordinar desfăşurat miercuri şi joi, cu omologii săi din Malta şi Luxemburg, Robert Abela şi Luc Frieden.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro