Sari direct la conținut

Statele Unite, spectrul "declinului imperiului" – analiza AFP

HotNews.ro

De-a lungul istoriei, noile puteri au provocat fostele imperii pe campurile de batalie, in salile de negociere ale cancelariilor sau afisandu-si tehnologiile de varf, scrie AFP.

Acum, este vorba de Muscatine, Iowa. Un mic orasel linistit pe malul fluviului Mississippi unde a trait Mark Twain.

Vizitand Muscatine in februarie anul trecut, vicepresedintele chinez Xi Jinping a reliefat abil legaturile sale cu acest oras, unde a efectuat o calatorie de studii in urma cu 27 de ani. Atitudinea sa a fost prietenoasa, dar aceasta vizita ar putea ramane in anale drept un eveniment istoric. Xi urmeaza sa devina anul viitor liderul suprem in China. In perioada mandatului sau, China ar putea depasi Statele Unite, devenind prima economie a lumii.

Langa drapelele instelate care flutura mandre in peisajele americane, o dezbatere capata tot mai multa forta: marea epoca a Statelor Unite este complet de domeniul trecutului? In ultimii ani, American s-a confruntat cu cele mai mari rate ale somajului din ultimele trei decenii, iar inegalitatile sociale au atins niveluri record.

Pentru a reliefa aceasta teorie a declinului, este suficient sa iei avionul dintr-un vetust aeroport american spre stralucitoarele aeroporturi noi ale Asiei.

Si totusi, studenti din toata lumea continua sa vina spre universitatile americane. Putini observatori obiectivi afirma ca tara care a inventat avionul, internetul si familia Simpsons este in pana de creativitate. Fara a mai vorbi de superioritatea zdrobitoare a Statelor Unite fata de orice alta tara in materie de cheltuieli militare.

Evocarea declinului SUA nu este noua. Pentru unii, acest fenomen a inceput in timpul razboiului din Vietnam. Pentru altii, in timpul ascensiunii vertiginoase a Japoniei. Iar acest subiect se afla acum in centrul dezbaterii nationale, intr-un an electoral in care Barack Obama incearca sa fie reales.

Candidatul republican Mitt Romney il acuza fara incetare pe Barack Obama ca gestioneaza declinul SUA, in loc sa stimuleze excelenta acestei tari.

In primele zile ale mandatului lui Obama, unii dintre consilierii sai, evitand cu grija sa vorbeasca despre declin, au marturisit ca studiaza lectiile precedentelor mari schimbari in echilibrul mondial, asa cum a fost ascensiunea SUA in fata Marii Britanii, in urma cu un secol, cu scopul de a evita un conflict cu China.

„Indispensabila putere”

De atunci, tonul s-a schimbat. In ianuarie, Obama afirma ca politica internationala a restabilit in lume „impresia ca America este singura, indispensabila putere”.

Recent, intr-un discurs, secretarul american de stat Hillary Clinton a aparat cu ardoare rolul activ al Statelor Unite in lume, insistand asupra faptului ca 2012 „nu este 1912, cand frictiunile intre o Mare Britanie in declin si o Germanie in plin avant au pregatit terenul pentru primul razboi mondial”.

Declinul a devenit o tema predilecta pentu analisti. Intr-un recent eseu, unul dintre cei mai importanti specialisti americani in problemele Chinei, Wang Jisi, afirma ca liderii chinezi sunt convinsi ca aceasta epoca marcheaza inceputul sfarsitului pentru superputerea americana si ca vad in majoritatea actiunilor SUA, inclusiv vanzarea de arme catre Taiwan sau apelurile pentru respectarea drepturilor omului, simptomele slabiciunii unei tari care incearca sa stopeze ascensiunea Chinei.

Si asta ne readuce in Iowa. In ciuda discursurilor alarmiste legate de caderea SUA, locuitorii din Muscatine afiseaza puncte de vedere mult mai nuantate decat numerosi politicieni.

Multi dintre locuitorii acestui orasel de 23.000 de oameni spun ca au vizitat deja China, fie pentru a lucra acolo, fie pentru a studia. Liceul din oras propune cursuri de limba chineza.

Cand ii intrebi ce cred despre China, multi se declara ingrijorati de situatia drepturilor omului din tara comunista, dar aceeasi proportie considera ca ascensiunea economica a Chinei este un fapt pozitiv. Nimeni nu pare ingrozit de ideea ca Beijingul va depasi intr-o zi America.

Muscatine nu este un caz izolat. Sondaje realizate la scara nationala arata ca americanii se asteapta ca Beijingul sa rapeasca Washingtonului titlul de prima putere economica din lume. Si ca majoritatea americanilor au o parere buna despre China.

Cu o populatie de patru ori mai mare decat cea a SUA si cu o crestere puternica si sustinuta, China se indreapta inevitabil spre titlul de prima putere economica a planetei. Ceea ce nu impiedica majoritatea chinezilor sa pledeze pentru o America puternica, fie si doar pentru a ramane un client mare pentru produsele lor.

Astfel, dezbaterea despre declin nu pare a fi aproape de declinul insusi. Chiar daca Statele Unite isi pierd efectiv coroana de lider al lumii, va fi mai degraba vorba despre o aterizare lenta, incheie corespondentul AFP din Washington.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro