Statele Unite vor demara din februarie procesul de retragere din Tratatul INF
Statele Unite vor demara de pe data de 2 februarie procesul de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), care va dura șase luni, în urma eșecului celei mai recente runde de discuții pe această temă, a anunțat un oficial american, informează agenția de știri Tass, citată de Mediafax.
Andrea Thompson, subsecretar pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională în cadrul Departamentului de Stat al SUA, a confirmat intenția Washingtonului în acest sens, după încheierea discuțiilor ruso-americane de la Geneva, calificate de ambele părți drept un eșec.
SUA susțin că Rusia a dezvoltat şi a instalat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă Tratatul INF, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, șeful delegației ruse la discuțiile de la Geneva, a declarat anterior că Moscova s-a oferit să ia măsuri pentru a aplana nemulțumirile Washingtonului privind Tratatul INF, cerând în schimb măsuri în legătură cu aeronavele fără pilot, unele tipuri de rachete și sistemele de lansare verticală Mk-41, dar SUA nu au acceptat oferta Moscovei, cerând distrugerea de către Rusia a sistemului de rachete 9M729.
„Pe baza discuțiilor de ieri (marți, n.red.) și a retoricii corespunzătoare de astăzi (miercuri, n.red.), nu vedem niciun indiciu că Rusia ar alege să se conformeze” cererilor Washingtonului, a declarat Thompson.
Oficialul american a mai afirmat că în acest moment nu mai sunt programate discuții pe această temă până pe data de 2 februarie, când va expira termenul limită acordat Rusiei de Administrația Trump pentru a se conforma prevederilor acordului.
Thompson a adăugat că în cazul în care Rusia nu va afișa disponibilitate de a se conforma acordului până la data respectivă, SUA vor înceta să-și respecte obligațiile, adică Pentagonul va putea cerceta și dezvolta rachete cu lansare terestră cu rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.