Statul va finanța fermierii afectați de secetă pentru a-și achita datoriile la bănci, iar ratele bancare vor fi suspendate până la 1 august 2025 / Ministrul Barbu: Falimentele nu ajută pe nimeni
Agricultoriii afectați de secetă care au încheiat contracte de credit sau leasing vor putea solicita suspendarea plății datoriilor și a ratelor la bănci până la 1 august 2025, dacă vor îndeplini cumulativ două condiții, a anunțat miercuri ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu. În plus, aceștia vor putea lua credite garantate integral de stat la condiții avantajoase pentru a-și plăti datoriile restante, a mai spus ministrul la finalul ședinței de Guvern.
Ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că Guvernul a aprobat miercuri trei ordonanțe de urgență pentru sprijinul fermierilor afectați de secetă, două dintre aceste fiind complementare.
O primă ordonanță de urgență vizează acordarea despăgubirilor pentru calamitățile înregistrate de toți fermierii în anul agricol 2023-2024. Sprijinul este de 1000 de lei pe hectar calimitat conform proceselor verbale de constatare a pagubelor.
„Beneficiază de acest prijin orice fermier indiferent daca este persoană fizică, întreprindere individuală familială sau persoană juridică care a depus o cerere de plată la APIA și care deține un proces de constatare a pagubelor din care reiese că suprafața calamitată este de minim 30%. Acest sprijin va fi acordat pentru prima data în anul calendaristic in anul in care s-au inregistrat calamitățile”, a declarat Barbu.
Suspendarea ratelor la bănci – doar până la 1 august 2025. Schimbări și la condițiile de eligibilitate
A doua ordonanță de urgență aprobată de guvern vizează „posibilitatea suspendării de drept a rambursării creditelor curente și restante cu scadență în anul 2024 pentru o periodă de timp până la data de 1 august 2025”.
Sunt două condiții esențiale pentru aplicarea acestei facilități :
- cel care solicită suspendarea trebuie sa detină un proces verbal din care sa reiasa ca a avut un grad de calamitate de cel puțin 50%;
- dobânda percepută de creditor este mai mare de 2,5% + ROBOR pentru creditele in lei și 2% + EURIBOR pentru creditele in valută”, a declarat ministrul Agriculturii.
„Știu că s-a creat puțină emoție în legătură cu această măsură și am avut întâlniri cu toți actorii implicați în Agricultura, de la fermieri la distribuitori, furnizori și instituții bancare și de credit. Le-am explicat necesitatea acestei măsuri și îi asigur pe toti inca o dată că aceasta măsură nu se va aplica decât în cazul celor care sunt într-adevăr în dificultate. Rolul nostru este să-i sprijim fermierii să-și continuie munca pentru că falimentele nu ajută pe nimeni, nici pe cei care oferă credite, nici pe distribuitori și nici pe nici pe furnizori”, a spus Barbu.
De notat faptul că în proiectul de OUG pus anterior în dezabatere publică, suspendarea plăților era prevăzută până la sfârșitul anului 2025, iar cele două condiții de eligibilitate erau diferite.
A treia ordonanță de urgență adoptată de Guvern completează măsura „Creditul Fermierului”.
„Am extins schema de ajutor de stat astfel încât creditele avantajoase garantate de stat să poată fi accesate și pentru plata datoriilor restante către furnizori și distribuitorii de inputuri. Vorbim de credite garantate 100% de stat cu o dobanda fixă de 1,95% iar ROBOR-ul si restul comisioanelor sunt achitate de Ministerul Agriculturii și Guvern”, a spus Barbu.
Acesta a anunțat că cele două ordonanțe de urgență sunt complementare.
„Suspendarea pâna la 1 august 2025, practic neînceperea executării silitate, poate da posibilitatea fermierilor să acceseze acel credit pe care noi îl dăm cu garanție 100% de la stat cu o banda fixa de 1,95% și cu Robor și alte comisioane plătite de Ministerul Agriculturii, astfel încât să plătească ratele restante și facturile restante pentru că fiecare distribuitor, fiecare furnizor, fiecare fermier sau fiecare bancă din România au nevoie de lichiditate”, a spus ministrul Agriculturii.