Sari direct la conținut

Agricultorii afectați de secetă vor putea cere suspendarea ratelor la bănci timp de un an. Care sunt condițiile – Proiect de OUG

HotNews.ro
Lan de porumb afectat de secetă, Foto: Agerpres
Lan de porumb afectat de secetă, Foto: Agerpres

Agricultoriii afectați de secetă care au încheiat contracte de credit sau leasing vor putea solicita suspendarea plății datoriilor și a ratelor la bănci până la sfârșitul anului 2025, dacă îndeplinesc simultan două condiții, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, inițiat de Ministerul Agriculturii. În prezent, producătorii agricoli afectați de secetă pot cere suspendarea plății acestor datorii doar până la sfârșitul acestui an.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a amâna plata ratelor

Proiectul de ordonanță de urgență (OUG) prevede suspendarea începând cu data solicitării, a rambursării datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, pentru sumele împrumutate prin credit sau leasing pentru debitorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • a) solicitarea de suspendare înaintată către creditori este însoțită de copia procesului – verbal / proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat / încheiate pentru culturile agricole înființate începând din primăvara anului 2022 până în primăvara anului 2024, pentru culturile afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022- 2024;
  • b) dobânda la credite, percepută de către bancă, este mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare.

Pentru suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trebuie să trimită creditorilor o solicitare de suspendare, în format fizic sau prin poșta electronică, la datele de contact din contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024.

De cealaltă parte, se mai arată în proiectul de OUG, băncile, IFN-urile, furnizorii de utilități, precum și distribuitorii și furnizorii de resurse agricole nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanțelor acumulate, nu declară măsuri ca insolvența, scadența anticipată a creditului sau altele asemenea, până la finalul anului 2025.

Motivare: Seceta pedologică a continuat și în acest an. Ce au reclamat fermierii

Măsura propusă de guvern este motivată de faptul că agricultura din România continuă să se confrunte și în 2024 cu o lipsă semnificativă de precipitații care a indus fenomenul de secetă pedologică accentuată pe zone agricole extinse la nivel național.

  • „Manifestarea acestor fenomene a avut efecte negative asupra culturilor agricole înființate în toamna anului 2023, fiind afectate de seceta pedologică și/sau grindina puternică în procente de 70% – 100%, culturile grâu, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.
  • Totodată, primăvara – vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitații, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit în aproape toată țara, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie. Din punct de vedere al precipitațiilor, în anumite zone acestea au fost sub formă de grindină sau cantitățile de apă însemnate căzute în intervale scurte de timp, care, asociate cu vijelii, au rupt ramurile, au scuturat fructele culturilor înființate în primăvara anului 2024”, se arată în nota de fundamentare.

Ministerul Agriculturii prezintă și o situație cu pagubele produse și plângerile făcute de fermieri.

Astfel, pentru culturile din toamna anului 2023:

  • un număr de peste 16 mii fermieri au solicitat constatarea și evaluarea pagubelor la culturi;
  • au fost încheiate procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru suprafața de peste 320 mii ha, din care peste 200 mii ha grâu;
  • marea majoritate a acestor suprafețe sunt afectate până la calamitare totală, cu procente cuprinse între 50% și 100%.

Pentru celelalte culturi (culturile din primăvara anului 2024 în special porumb și floarea soarelui, plante perene, plantații pomicole, plantații viticole, etc.) :

  • sunt înregistrate peste 138 mii solicitări ale fermierilor pentru constatarea și evaluarea pagubelor, pentru care se întocmesc procese-verbale, pentru o suprafață totală la nivel național, de peste 2,2 milioane ha teren agricol.

INTERVIURILE HotNews.ro