Sari direct la conținut

Statutul magistraților, adoptat a treia oară de Camera Deputaților, după decizia CCR. Ce prevede noua definiție pentru eroarea judiciară

HotNews.ro

Camera Deputaților a adoptat pentru a treia oară, în calitate de primă cameră sesizată, modificarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, cu câteva modificări ca urmare a celei de-a doua decizii de neconstituționalitate dată de Curtea Constituțională. Comisia specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache a adus o nouă definiție erorii judiciare în cazul răspunderii magistraților pentru a răspunde deciziei CCR în acest sens.

Au fost 181 voturi „pentru”, 74 „împotrivă” și 5 abțineri. Proiectul merge din nou la comisia specială, pentru un raport necesar Senatului, apoi la vot final în Senat, cameră decizională.

Deputatul USR Stelian Ion i-a acuzat pe cei care conduc și iau decizii în comisie că fac „lucrurile de mântuială” și că nu au respectat de fapt ce a spus Curtea Constituțională, vorbind despre o „dictatură a incompetenței”.

El a reiterat faptul că, dacă definiția la art 96 rămâne și la Senat la fel, opoziția ia în calcul o a treia sesizare a Legii 303 la CCR.

Ce prevede modificarea art. 96 privind eroarea judiciară:

„Alineatul (3) al articolului 96 se modifică și va avea următorul cuprins:

(3) Există eroare judiciară atunci când:

a) S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale de drept material și procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară;

b) S-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă în mod vădit și indubitabil contrară legii sau situației de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum și atunci când, prin încălcarea clară și incontestabilă a situației de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară.

Alineatul (4) al articolului 96 se modifică și va avea următorul cuprins:

(4) Prin Codul de procedură civilă și Codul de procedură penală, precum și prin alte legi speciale, pot fi reglementate ipoteze specifice în care există eroare judiciară.”

De asemenea, s-a votat o modificare și în cazul articolului privind independența procurorilor, adăugându-se și conceptul de „stabilitate”:

„La articolul 3, după alineatul (1^1), se introduce un nou alineat, alin. (1^2) cu următorul cuprins:

(1^2) Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate.”

Cum este în prezent în lege:

ART. 3

(1) Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii.

Cum va fi în întregime acum articolul 3 din Legea 303:

1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.

(1^1) Procurorii sunt independenți în dispunerea soluțiilor, în condiţiile prevăzute de Legea nr.304/2004, privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulteroare.

(1^2) Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate.

O altă modificare prevede ca actul de verificare privind colaborarea cu serviciile de informații realizată de Consiliul Superior de Apărare a Țării să poată fi contestat în instanță în termen de 3 luni:

Alineatul (7) al articolului 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

(7) Actul Consiliului Suprem de Apărare a Țării prevăzut la alin. (6) poate fi contestat în instanță, în termen de 3 luni de la data la care a luat la cunoștință, de către orice persoană care justifică un interes legitim, conform Legii 554/2004. Dispozițiile prevăzute la art. 7 din Legea 554/2004 nu sunt aplicabile.

Vezi aici toate modificările aduse legii

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro