Sari direct la conținut

Stelian Ion trage un semnal de alarmă: Magistrații curajoși, care au gestionat dosare importante, pleacă sau sunt dați deoparte / Exemplele fostului ministru

HotNews.ro
Stelian Ion, Foto: Agerpres
Stelian Ion, Foto: Agerpres

Fostul ministrul al Justiției, Stelian Ion (USR), trage un semnal de alarmă pe pagina sa de Facebook susținând că magistrații care s-au opus public legilor lui Dragnea și propunerilor lui Predoiu, procurorii și judecătorii care „au anchetat vârfurile politice și dau sentințe de condamnare împotriva corupției politice nu mai au niciun susținător în Guvern sau la Cotroceni”.

„Au fost lăsați singuri și presiunile asupra lor continuă”, acuză Stelian Ion care susține că procurorul șef al DNA „se dispensează cu ușurință de procurorii profesioniști”.

Exemplele oferite de Stelian Ion:

  • La sfârșitul lunii februarie, procurorii din DNA Constanța și-au dat demisiile în semn de protest față de decizia lui Marius Voineag de a aduce la conducerea serviciul teritorial al DNA „un procuror fără experiență în combaterea corupției”. Au plecat din DNA Constanța procurori care i-au trimis în judecată pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, de exemplu, și care au protestat față de masacrarea legilor justiției în era Dragnea.
  • Același lucru s-a întâmplat în Bacău, la Timișoara.
  • Judecătoarea Daniela Panioglu, care a fost exclusă de 4 ori de CSM din magistratură „pe motive absurde” și a câștigat de fiecare dată la ÎCCJ, fiind repusă în funcție, a fost din nou exclusă „de acest CSM abuziv. A cincea oară!”
  • 23 de procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au fost nevoiți să meargă în instanță pentru a ataca un act al procurorului general al PICCJ despre care spun că le va putea afecta anchetele.
  • Judecători sancționați și eliminați din justiție, precum Camelia Bogdan, sunt în continuare hărțuiți, așteptând să li se facă dreptate.

„Este o veritabilă prigoană în justiție, în care victime sunt magistrații curajoși și cu rezultate, în special în combaterea corupției. PSD și PNL nu vor ca anchetele procurorilor să mai ajungă la membrii lor de partid și la prietenii lor politici, nu vor judecători care să dea sentințe de condamnare în dosare cu politicieni sau care să țină cont de deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene. Ce am spus că se va întâmpla prin adoptarea legilor justiției în varianta Iohannis -Predoiu se adeverește. Ne vor trebui mulți ani să reparăm ce strică acești indivizi în guvernarea „stabilă” PSD-PNL”, spune fostul ministru.

Și Cristian Danileț acuză actualul CSM: „mai abuziv decât vechiul CSM”

Fostul magistrat, Cristian Dănileț, recent pensionat după multiple suspendări și dispute cu CSM-ul, acuză instituția că este mai abuzivă decât în trecut și că și-a rafinat metodele de intimidare a magistraților neconvenabili. „Actualul CSM (2023-prezent) este mai abuziv decât fostul CSM (2017-2023)”, spune Danileț pe pagina sa de Facebook.

„Noul CSM acționează mai perfid: anchetează și sancționează magistrații pentru soluțiile date, ceea ce este inadmisibil. Daniela Panioglu de la Curtea de Apel București este pentru a cincea oară exclusă din magistratură intr-un an. Ea a câștigat de patru ori până acum la curtea supremă, deci de tot atâtea ori inspectorii din fiecare caz și actualii membri ai CSM care au votat împotriva ei (8 din 9) au abuzat de funcție. Până să câștige procesele, ea a fost suspendată din funcție. S-a întors înapoi la Curtea de Apel București, dar a găsit postul ei din secția penală ocupat de altcineva, promovat intre timp la acea secție. A fost trecută pe o altă secție – noi spunem, atunci când ești mutat abuziv de șefi pe un post unde nu ai pregătire, că ești trimis să faci „prostituție intelectuală”. Unii nu suportă umilința aceasta”, spune el.

Acum, judecătoarea e din nou sancționată de CSM: aceeași 8 membri care au încalcat legea de patru ori in cazul ei au votat pentru o nouă excludere a sa.

„Și vinovată de ar fi, niciun complet cu mintea în cap nu ar vota din prima cea mai drastică dintre cele 6 sancțiuni legale posibile, având in vedere că trecutul ei e „curat” din moment ce sancțiunile anterioare au fost șterse”, acuză fostul magistrat.

Fostul judecător Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul împotriva României. CSM îl sancționase pe Danileț pentru o postare pe Facebook.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare a fostului judecător Cristi Danileț. Decizia, publicată marți, vine în contextul în care Danileț a fost sancționat în urmă cu trei ani de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru o postare pe Facebook.

Trei procese câștigate de Danileț cu CSM

Cristi Danileţ a câștigat în luna aprilie 2023, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al treilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratură, și a revenit în funcţia de judecător la Tribunalul Cluj. În urma acelei decizii, Danileţ urma să primească salariile restante din decembrie 2021, data când a fost suspendat din funcţie.

Anterior, Danileţ a câştigat alte două procese cu CSM, având acelaşi obiect – excluderea din magistratură. Astfel, în luna februarie 2023, Instanţa supremă a anulat o decizie a CSM din mai 2022 prin care Danileţ a fost exclus din magistratură pe motiv că a desfăşurat activităţi politice prin două ONG-uri.

Concret, Danileţ a fost sancţionat pentru că ar fi făcut parte din două organizaţii neguvernamentale, care au difuzat comunicate critice la adresa Guvernului.

Cristi Danileţ a mai fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

Şi în acest caz, Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, având câştig de cauză. Membrii CSM care l-au exclus pe Danileţ din magistratură şi-au terminat între timp mandatul, iar şeful Inspecţiei Judiciare, instituţia care a întocmit rapoartele de sancţionare, de asemenea a ieşit din sistem.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro