Sari direct la conținut

Stenograma discutiei dintre Traian Basescu si reprezentantii PSD, din 2009: Prima data cand mai aud ca dosarele lui Adrian Nastase sunt politice le fac publice, ca sa ne linistim odata cu minciuna asta

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu le-a spus, pe 17 februarie 2009, reprezentantilor PSD, la intalnirea pe tema Justitiei, ca dosarele lui Adrian Nastase au la baza plangeri ale unor membri PSD, adaugand ca le va face publice daca social-democratii vor mai insista asupra caracterului politic al acestora: „Prima data cand mai aud ca dosarele lui Adrian Nastase sunt politice le fac publice ca sa ne linistim odata cu minciuna asta”, potrivit stenogramei discutiei de atunci, publicata de Mediafax.

Purtatorul de cuvant al sefului statului i-a acuzat, luni, pe Mircea Geoana si Adrian Nastase, in contextul informatiilor Wikileaks privind dosarele fostului premier, ca distorsioneaza afirmatiile presedintelui, el punand la dispozitia agentiei Mediafax fragmentul din stenograma sedintei din februarie 2009.

  • „Aceste dosare au fost la mine si eu le-am avizat pentru inceperea urmaririi penale si pot sa va spun ce era acolo, ca sa vedeti cat sunt de politice. Era plangerea lui Sergiu Sechelariu ca i-a dat spaga lui Adrian Nastase. Era plangerea doamnei care a fost inspector la Inspectoratul in Constructii, care si ea spunea ca pentru a fi numita a trebuit sa faca nu stiu ce. Era plangerea consulului sau declaratia consulului de la Beijing, care spunea cum domnul Adrian Nastase i-a dat 500 de mii de dolari ca sa cumpere mobilier. Si pe urma era iarasi declaratia lui Sergiu Sechelariu cu containerele din China au venit la Bacau”, a afirmat Traian Basescu, potrivit stenogramei discutiei.
  • „Ei, asta e dosarul politic. Eu ce sa va spun? Politic, nepolitic, doar daca vi l-ati facut in acelasi partid. Ca domnul Sergiu Sechelariu a fost membru PSD, dansul a initiat plangerea, doamna de la Inspectoratul in Constructii a fost de la PSD, dansa a facut plangere. Consulul era numit de primul-ministru, la Beijing, deci consulii nu se numesc de presedinte, deci nu domnul Iliescu l-a numit, ci l-a numit primul-ministru. Omul asta a scris ce a trebuit. Dosarele astea au fost la mine. Deci de unde le scoateti politice? Chiar este o chestie de eleganta. Eu am aici acest dosar. Prima data cand mai aud ca dosarele lui Adrian Nastase sunt politice le fac publice ca sa ne linistim odata cu minciuna asta. V-ati facut voi de la PSD dosare unii la altii si tipati toata ziua ca e vinovat Daniel Morar si Traian Basescu”, a adaugat seful statului.
  • Raspunsul lui Mircea Geoana a fost „Dar nu e singurul partid care procedeaza asa. E o practica curenta”, potrivit stenogramei.
  • „Da, deci domnul vicepresedinte, eu nu vreau sa tensionam lucrurile, dar vreau sa le discutam cinstit. Vreti sa… daca tot ati spus ca sunt nule probele, eu le dau drumul la presa, domnule, ca sa inchidem subiectul. De aici nu a iesit niciodata un colt de hartie dintr-un dosar si au trecut slava Domnului vreo 15 – 16 dosare de ministri, cu toate cele sase ale ministrilor din guvernul liberal. Nu am vazut o data o cerere de anchetare, ca de fapt ce ii cere procurorul, ii cere lui Adrian Nastase, cum cere si altora, vino in fata mea sa-mi dai declaratie despre ce e aici, ce a scris consulul de la Beijing, ce a scris doamna de la inspectia in Constructii si ce a scris Sergiu Sechelariu. Asta e semnificatia la ce aveti de facut”, a replicat Traian Basescu.
  • „Dar ceea ce faceti si incercati sa faceti aici, intre oameni care stiu despre ce este vorba, e jenant. Eu…domnul Diaconu (Stefan, consilier prezidential – n.r.), putem scoate din arhiva dosarul, pentru ca poate sa-l vada oricine in momentul de fata si dosarul Zambaccian, ne dumirim daca Sergiu Sechelariu e cumva sau doamna Jianu sau consulul de la Beijing, ne dumirim acum. Nu are sens sa mai mergeti sa pedalati pe asta, pentru ca ma obligati sa fac publice dosarele ca sa ma apar, ca m-am saturat de povestea politica”, a mai spus seful statului.

Anterior, vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Florin Iordache, afirmase ca la Comisie s-au primit „niste probe nule”: „Chiar nu putem fi considerati o anexa a Parchetului. De fiecare data cand solicitam, spuneti-ne pe ce sa ne axam, nu e atributul Comisiei Juridice sa sortam care sunt bune, care nu sunt bune. Da chiar nu putem da un vot pe nimic. Eu sunt de acord, dar eu m-am uitat si eu in raport, Nu spune foarte clar nici in acest raport tehnic ca trebuia sa ne pronuntam intr-un anumit fel pe dosarele lui Adrian Nastase. Si de aceea a fost un vot impotriva, pentru ca efectiv pe ce s-a dorit, punctul de vedere al nostru a fost ca intr-adevar, cu tot respectul pentru colegii nostri, au fost niste dosare politice”.

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat, luni, ca telegrama atribuita Ambasadei SUA si care ar fi fost obtinuta de Wikileaks, in care se relata o discutie intre Basescu si Geoana, din 2009, arata ca dosarele impotriva lui au fost politice.

La randul sau, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a confirmat, luni, intalnirea cu Traian Basescu in timpul careia s-a discutat despre dosarele lui Adrian Nastase.

Pe 17 februarie 2009 a avut loc, la Palatul Cotroceni, o intalnire a presedintelui Traian Basescu cu reprezentantii institutiilor cu responsabilitati in domeniul reformei justitiei, care a vizat o analiza a masurilor necesare la acel moment astfel incat Romania sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Invitatia a fost adresata presedintelui Senatului, Mircea Geoana, presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, prim-ministrului Emil Boc, vicepremierului Dan Nica, ministru al Administratiei si Internelor, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, presedintelui Curtii Constitutionale, Ioan Vida, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Dimitrie Bogdan Licu, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, presedintelui Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei, presedintilor comisiilor juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda, si Senat, Toni Grebla, precum si reprezentantilor conducerii coalitiei aflate la guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro