Sari direct la conținut

UPDATE Primăria Capitalei va expropria un teren deținut de o firmă controlată de Puiu Popoviciu pentru a amenaja un spațiu verde la Piața Sudului / Costul total – 7,1 milioane lei

HotNews.ro
Complex Big, Foto: Google Maps
Complex Big, Foto: Google Maps

Primăria Capitalei va expropria terenul care înconjoară complexul Big Berceni, circa 4.450 mp, pentru a amenaja spațiu verde, potrivit unui proiect adoptat joi de Consiliul General. Prețul propus este de 7,1 milioane lei și include și circa 1.000 mp de construcții. Complexul Big Berceni și terenul aferent este deținut de societatea Băneasa Investment, controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Acum pe acest teren se află mai multe tarabe.

Complex Big Berceni; Foto: Google Maps

Complex Big Berceni; Foto: Google Maps

Inițiativa aparține Primăriei Sector 4, cea care va da și banii pentru expropriere, și face parte din proiectul de modernizare a Pieței Sudului și a zonei aferente. Pentru teren, instituția va plăti circa 245 euro/mp. Potrivit primarului, Complexul Big Berceni nu are autorizație de funcționare iar Primăria se judecă cu proprietarii pentru oprirea activității.

”De-a lungul timpului Piaţa Sudului, în special zona magazinului BIG Berceni a fost transformată, prin construcţiile provizorii din ultimii ani, într-un bazar cu arhitectură incoerentă, ce a degenerat într-un spațiu insalubru, ce nu poate oferi condiții de igienă şi securitate în armonie cu standardele europene. Având în vedere că zona Piaţa Sudului – Big Berceni este într-o continuă modernizare, este necesar ca autoritățile locale să se implice în transformarea zonei adiacente magazinului BIG şi să creeze în locul tarabelor şi chioșcurilor o zonă de relaxare şi verdeață, un mediu de viață sănătos pentru comunitate şi un pol social relevant, prin realizarea unei esplanade înverzite care să integreze toate funcțiunile specifice zonei spaţiilor verzi „V”, aşa cum este ea definită în Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti”, se arată în expunerea de motive a proiectului de expropriere.

Primăria Sectorului 4 a solicitat Primăriei Capitalei să exproprieze imobilul prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 26/18.02.2019.

Inițial, Primăria Sectorului 4 avea în plan să construiască o parcare pentru piață, pe o bucată din acest teren, închiriat de la Băneasa Investment, dar a renunțat la idee, a declarat primarul Daniel Băluță pentru HotNews.ro.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în 2 august 2017, la șapte ani de închisoare în dosarul „Fermă Băneasa”, pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită. El a fost dat în urmărire internațională, după ce Curtea de Apel București a admis solicitarea polițiștilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele sau. Pe 14 august a fost reținut la Londra, dar a fost eliberat pe cauțiune.

Cum vrea să reamenaje zona Primăria Sectorului 4

Primăria Sectorului 4 a demolat vechea piață agro-alimentară anul trecut.

Vechea piață a fost demolată; Foto: Primăria Sector 4

Lucrările la noua clădire au început în luna octombrie 2018, au termen de finalizare noiembrie 2019 și vor costa circa 35 milioane de lei fără TVA.

Simulare cum va arăta Piața Berceni după reamenajare

Conform proiectului, vor fi refăcute trei corpuri de clădire destinate închirierii ulterioare de către Consiliul Local, pentru activități comerciale.

Astfel:

• Corp C1 – Piața Agroalimentară nouă va fi amenajată pe amplasamentul celei existente, cu un regim de înălțime de P+1, o suprafață construită de 2.836 mp și o suprafață desfășurată de aproximativ 4.667 mp. Spațiul interior este organizat la parter cu o zonă centrală, în care vor fi amplasate tarabe, cu o zonă de spații comerciale închise dispuse în jurul spațiului pentru tarabe, iar la etaj, sunt prevăzute amenajări pentru comerț și alimentație publică (tip food-court) și spații verzi, în jardiniere.

• Corp C2 – Acesta va fi un pavilion cu spații de închiriat, aflat în lungul Străzii Nițu Vasile, în partea de Vest a amplasamentului. Pavilionul va avea doar parter și o suprafață construită de 834,72 mp.

• Corp C4 – Aici se va afla pavilionul cu spații de închiriat, din partea de Sud a aplasamentului. Regimul de înălțime al pavilionului este Stehn+P, iar suprafața construită: 296,48 mp.

Amenajarea exterioară cuprinde zone pietonale accesibile și persoanelor cu dizabilități.

Pe lângă aceste corpuri reconstruite, au mai fost propuse următoarele lucrări:

• Realizarea/ retrasarea unui drum de acces din Strada Nițu Vasile, dimensionat și conformat pentru accesul autovehiculelor de transport marfă;

• Realizarea de alei pietonale și spații verzi;

• Iluminat exterior, etc.

La intersecția Șoseaua Olteniței cu Șoseaua Berceni, Primăria Sectorului 4 construiește o parcare supraetajată de 400 de locuri. Primarul Daniel Băluță a declarat că data estimată pentru finalizarea lucrărilor este 1 mai 2019.

Parcarea de la Piața Sudului;Foto: Primăria Sector 4

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro