Sari direct la conținut

Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere

HotNews.ro
Poluare dumica seara 24 ianuarie - colaj 1, Foto: Hotnews
Poluare dumica seara 24 ianuarie - colaj 1, Foto: Hotnews

Weekend-ul trecut, noaptea, rețeaua națională de măsurare a calității aerului a înregistrat depășiri de până la 3 ori pentru PM10, iar rețelele independente au înregistrat și ele depășiri de până la 600% pentru PM2,5 și 400% pentru PM10. Singura explicație a venit sâmbătă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti: poluarea a crescut din cauza traficului și a condițiilor meteo nefavorabile dispersiei care au produs acumulări de poluanți la nivelul solului. Luni seară însă poluarea a dispărut ca prin minune, iar ceea ce s-a întâmplat se înscrie în tiparul conturat de la începutul sezonului rece- poluare masivă aproape în fiecare weekend, noaptea.

HotNews.ro a încercat luni să stea de vorbă cu ministrul Mediului, Barna Tánczos și cu primarul general al capitalei, Nicușor Dan, pentru a clarifica ce se întâmplă și ce măsuri iau cele două instituții, însă aceștia nu au fost de găsit. Singurele explicații le-am primit de la ELCEN, considerați în sezonul rece unul dintre principalii poluatori.

Vineri seară, sâmbătă seară și duminică seară, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului airly.eu a înregistrat depășiri de peste 600 % pentru PM 2,5 și 400% pentru PM10.

Și rețeaua națională a înregistrat depășiri, după cum a postat pe Facebook Agenția pentru Protecția Mediului București.

”Începând cu seara zilei de 22 ianuarie 2021 și până în prezent – 23 ianuarie, ora 10.00, în Municipiul București și localitățile limitrofe au avut loc creșteri importante ale concentrațiilor poluanților monitorizați. La stațiile B6- Cercul Militar, de trafic, și B2- Titan, concentrațiile de PM 10 au fost cele mai ridicate, concentrația medie orară maxim înregistrată a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limită stabilită pentru media zilnică. Și celelalte stații de monitorizare au înregistrat concentrații medii orare ale PM 10 în jurul și peste valoarea de 100 micrograme/mc Concentrația medie orară a NO2 a ajuns la o valoare foarte apropiată de Valoarea limită (185 micrograme/mc față de VL=200 micrograme/mc) doar la stația B6. La începutul serii de ieri, la toate stațiile de monitorizare din oraș s-au înregistrat corelații între poluanții monitorizați (creșteri pe aceleași perioade ale concentrațiilor de PM10, NO2 și CO, chiar și benzen)”, a precizat instituția.

Luni, instituția a revenit cu o nouă postare: ”Pe parcursul weekend-ului calitatea aerului a fost rea și foarte rea, conform indicilor generali calculați, datorită concentrațiilor de particule PM 10 și PM 2,5”.

Și rețeaua Aerlive a înregistrat depășiri semnificative.

”Majoritatea senzorilor aerlive.ro au înregistrat depășiri de 2, până la 3 ori valoarea maximă admisă pentru PM10 și PM2,5 de vineri seară până duminică, pe axa nord-sud în special”, a explicat Oana Neneciu, coordonator Aerlive.ro și director Ecopolis.

Singurele explicații oficiale au venit de la Agenția pentru Protecția Mediului București, în rest tăcere.

”Analiza corelațiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creșterea concentrațiilor de pm10. Incepând cu ora 20, concentrațiile de particule PM 10 au crescut în continuare, în orele de seară spre noapte aducându-se aport suplimentar din incălzirea rezidențială. Intrucât condițiile meteo au fost nefavorabile dispersiei, s-au produs acumulări de poluanți la nivelul solului și concentrațiile au rămas ridicate și în cursul diminețîi de astăzi, însa la niveluri mai reduse decât în cursul serii. Au fost informate autoritațile publice locale, responsabile de gestionarea traficului în capitală. În aceste momente este importantă gestionarea eficientă a traficului pentru a nu se produce noi creșteri ale concentrațiilor”, a postat instituția pe pagină de Facebook.

Luni, poluarea a dispărut

Activiștii de mediu au însă și alte explicații.

”Oamenii ne-au semnalat mirosuri de fum, de cauciuc ars, de deșeuri, dar pe lângă arderi clar o sursă e reprezentată de arderea păcurei în CET-uri. Despre asta scria chiar joia trecută Buletin de București. Situația nu e nouă și nici atitudinea autorităților nu e nouă, respectiv blocajul în care se află acestea, lipsa de reacție, de răspuns la aceste fenomene. Nu e acceptabil că după ce că nu suntem în stare să monitorizăm calitatea aerului conform legii, să comunicăm eficient către populație problemele, să alertăm cumva categoriile vulnerabile, nici măcar să nu răspundem cu controale ale Poliției, Gărzii de mediu, ceva, orice. După ce de peste 1 an avem o campanie intensivă, noi, platformele private de măsurare, nu s-a putut găși o formulă de control, un sistem de alertă. Este incredibil, noi, ONG-uri și cetățeni suntem șocați de lipsa de reacție, de lipsa de leadership și de strategie în combaterea fenomenelor de poluare masivă de weekend”, a declarat Oana Neneciu, coordonator Aerlive.ro și director Ecopolis.

Octavian Berceanu, activist de mediu și fost consilier general, spune că poluarea masivă vine de la arderi de deșeuri, încălzirea rezidențială – sobe și centrale termice de apartament.

”În primul rând vorbim de depășiri pe întreagă suprafață a zonei metropolitane București -Ilfov, cu depășiri înregistrate și de stația B8 situată în mijlocul pădurii Balotești în nordul județului Ilfov, stație a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului. Puncte „firbinti” au fost identificate de rețelele independente de monitorizare a aerului în zonele Chitila- Rudeni, Sintești, Bragadiru sau Crângași. Pentru zonele limitrofe precum Sintești unde valorile afișate de către stațiile independente au înregistrat depășiri de peste 10 ori a valorilor medii zilnice admise. E clar că aici vorbim de tradiționalele incendieri de cabluri pentru scoaterea metalelor și nemetalelor. Pentru valorile mari ale stației B8 din pădurea Balotești, unde nu vorbim de încălzire sau trafic, pentru că nu există, ci de o poluare venită din județul Prahova, odată cu curenții reci de aer din zona montană care coboară în a doua parte a zilei. Referitor la zona de vest, am fost timp de 4 ore în proximitatea depozitului Rudeni iar aerul era sufocant. E clar că industria deșeurilor din zona e principalul poluator pentru cel puțin jumătate din București. La poluarea aceasta mai adăugăm poluarea rezultată din termia individuală, centrale individuale și mai ales încălzirea tipică caselor, cu sobe în care combustibilul preferat este cărbunele”, a explicat Berceanu.

Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, singurul pe care îl avem, indică pentru București două mari surse pentru poluarea cu PM 10 și PM 2,5: traficul și încălzirea rezidențială.

”Principalele contribuții la emisia totală de PM2,5 din aer revin în mod aproape egal încălzirii rezidenţiale (45,8 %) şi traficului rutier (45,5 %), aportul surselor inventariate din sectorul industrial şi al serviciilor fiind de 8,5%. La emisia totală de PM10 din aer, principala contribuție îi revine traficului rutier (48,4 %), urmată de încălzirea rezidențială (39,2%); sursele inventariate din sectorul industrial și al serviciilor aduc un aport de 11,7%”, se arată în document.

Am întrebat la ELCEN dacă weekend-ul trecut a ars păcură și cât poluează CET-urile.

”Nu am ars niciun gram de păcură. Nu are nicio legătură păcura cu poluarea, este o legendă. Bucureștiul are probleme cu poluarea cu PM 2,5, PM10. Păcura nu emite așa ceva când arde. Dacă era vreun efect, era cu privire la SOX, oxizi de sulf. Anii trecuți, pe vremea când nu erau gaze îndeajuns, se ardea păcură la nivelul a 100.000 tone și nu deranja pe nimeni. Anul acesta, singurul loc unde s-a ars pentru câteva zile păcură a fost CET Progresu pentru că un cazan de bază s-a spart, a fost oprit 3-4 zile și a intrat un cazan de rezervă care funcționează exclusiv pe păcură, așa este el făcut. Deci am ars 3 zile păcură acolo și atunci nu a fost nicio poluare. Și anul trecut am mai ars păcură într-o zi vreo 6 ore, tot la acel cazan, fiindcă s-a spart o conductă. Nu există legătură de cauzalitate între poluarea din București și cele câteva zile cât am ars noi păcură, facem orice teste, să vină Garda de Mediu lângă cazan, nu acolo este sursa poluării. Cazanul care folosește păcură este folosit extrem de rar, doar când avem avarii, și atunci respectă toate restricțiile de mediu, avem autorizație de mediu, emisiile sunt monitorizate. Restul CET-urilor nu au ars niciun gram de păcură iarna asta”, a declarat pentru HotNews.ro Claudiu Crețu, administrator special ELCEN

Acesta spune că toate CET-urile respectă normele de mediu în vigoare.

„Toate CET-urile au autorizație de mediu, toate respectă legislația în vedere. CET-urile nostre nu poluează nici la sfert cât poluează încălzirea redidențială din București, foarte puțin. Problema la CET-uri sunt oxizii de azot (NOX) care sunt în normele europenene. CET-urile scot PM 2,5 și PM 10 în cantități insesizabile. Acestea sunt particule care rezultă din arderi, dar nu arderi ale gazului. CET-urile având coșuri de fum la 250 m, au tot felul de sisteme de recuperare a gazelor arse, și până ies la coș trec prin tot felul de filtre. Noi ceea ce vedem la coș, iese abur. Da, vorbim despre CO2, acela este alt subiect, dar plătim certificate de carbon de zeci de milioane de euro, iar centralele individuale nu plătesc nimic. În ceea ce privește CET-urile sunt norme europene foarte stricte, ELCEN și-a făcut investițiile în modernizarea arzătoarelor și a sistemelor de filtrare, astfel încât să respecte normele europene. Poluarea în București nu e de la CET-uri. După investițiile pe care le vom face cu fonduri europene, poluarea de la CET-uri se va reduce cu peste 50%, în primul rând pentru că gazul ars se reduce la jumătate, dar și datorită tehnologiilor noi”, a explicat acesta.

În ceea ce privește populația care nu este racordată la sistemul centralizat de încălzire, aici nu prea sunt informații fiindcă nu verifică nimeni. La centralele de apartament se face revizia o dată pe an, însă este vizată starea tehnică a centralei, fiind centrale vechi și de 10-15 ani, iar pe cei cu sobe nu îi verifică nimeni, fiecare arde ce vrea.

Am întrebat și un primar de sector cum vede lucrurile, deși primăriile de sector nu au competențe nici pe monitorizarea calității aerului, nici pe control.

”Noi în acest moment nu avem capacitate de monitorizare pe poluare. Problema este cunoscută public. Am trimis Poliția Locală, dar nu am găsit arderi de deșeuri la mine în Sectorul 6. Eu nu am competențe pe Ilfov. Am avut o discuție pe acest subiect și vom face controale împreună cu Garda de Mediu. În ceea ce mă privește, eu că primărie trebuie să cresc capacitatea de control pe Mediu, dar problema este că eu nu mă pot duce în Ilfov. Capacitatea Gărzii de MEdiu trebuie crescută”, a explicat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Ce poate fi făcut?

În primul rând trebuie stabilită sursa poluării, iar aici competențe are Ministerul Mediului cu Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, apoi Primăria Capitalei trebuie să ia măsurile necesare pentru reducerea poluării.

Octavian Berceanu, activist de mediu, a prezentat câteva soluții aplicate de alte orașe din Europa pentru reducerea poluării:

– Ce poate fi făcut? Ceea ce fac de câțiva ani orașe precum Londra, Paris sau Milano. Identificarea punctuală a surselor cu tehnologii moderne, adică drone dotate cu senzori și vizibilitate în infrared.

– Spălarea străzilor cu detergenți bioactivi și cu apă tratată. În prezent străzile ori nu sunt spălate ori sunt spălate cu apă încărcată din canalul Dâmbovița plină cu materii fecaloide.

– Verificarea miilor de camioane care fac sute de mii de transporturi noaptea cu încărcături neacoperite și neetanșeizate de pământ și moloz provenite din șantiere.

– Montarea de camere video pe toate bulevardele.

– Introducerea la scară națională a unui Sistem de Urmărire a Deșeurilor SUD, similar Sistemului de Urmărire a Masei Lemnoase SUMAL astfel încât trasabilitatea deșeurilor să devină realitate. Măsura ar scoate la lumină o economie subterană de aproape 2 miliarde de euro și ar stopa eliminarea prin depozitare ilegală a deșeurilor;

– Introducerea colectării selective olbligatorii și aplicarea legii;

– Pe modelul Londrei elaborarea unui Plan Integrat pentru Calitatea Aerului PICA în colaborare cu instituțiile de cercetare pentru că nici ministerul, nici Garda de Mediu și nici PMB nu-s centre de cercetare privind cauzele poluării, dispersia poluanților din aer sau a impactului asupra sănătății. Până acum planurile s-au făcut cu firme de casă ale politicienilor și cu date irelevante;

– Verificarea instalațiilor de incinerare și a depozitelor de deșeuri privind parametrii de funcționare, periodicitatea schimbării faptice a filtrelor și gestiunea produșilor rezultați în urma depozitării sau incinerării deșeurilor sau a proceselor tehnologice care generează poluare;

– Creșterea suprafeței împădurite urbane și periurbane și a spațiilor verzi prin parteneriate public-private PPP cu proprietarii de terenuri sau curți care pot pune la dispoziție terenurile pentru transformarea lor în spații verzi publice pe minim 5 ani în contrapartidă cu reducerea fiscalității.

– Dezvoltarea unui wetland spațiu verde umed cu vegetație și luciu de apă pe direcția de intrare a aerului în București prin parteneriat PPP pe cele 240 de hectare aflate între Lacul Morii și depozitele de deșeuri din Rudeni.

– Racordarea tuturor locuințelor individuale din urban și periurban la rețeaua de gaze.

Istoric

Și anul trecut, din octombrie până în mai, au avut loc depășiri și cu peste 600% pentru poluarea cu praf, noaptea și în weekend, însă autoritățile nu au venit cu explicații clare. De câteva ori, Ministerul Mediului a indicat arderi necontrolate de deșeuri sau vânt puternic.

Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare,accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

ARHIVĂ COMENTARII
2021-01-26 07:38:56
25 11
D-or • 2021-01-26 09:14:59
In zona Garii de Nord si a centrului (adica zona de influenta a CET-urilor) nu se vedea soarele saptamini intregi de fum negru. Se ardea pacura cu nerusinare, in 2016, dupa alegeri, cota de pacura pt Bucuresti a fost crescuta de vreo 7 ori fata de 2015. Atunci ministrii de la Energie si de la Mediu erau de la ALDE- Prahova. Acum sursa poluarii s-a modificat, a devenit la mare moda reciclarea. Pe linga poluatorii mari, sunt sute sau mii de poluatori mici, clandestini sau semi-clandestini, dar tolerati si incurajati de autoritati, care toaca/topesc/ard deseuri. Acestia functioneaza in localitati, chiar si in centrul Bucurestiului.
3 18
subcultura • 2021-01-26 11:44:05
la fel PSD-ALDE, identic acum. Chitila Chiajna pute de la groapa Rudeni fix in weekend, de sarbatori (de anul nou a fost crut), cand e foarte frig, noaptea etc.
0 6
Miky60 • 2021-01-26 09:34:35
Ai memoria scurta sau ai lipsit in ultimii 4 ani de pe planeta pamant. Pai nu era ditai propaganda anul trecut, acum 2 ani si acum 3 ani pe baza de poluare? Mai toti aveai aplicatii pe telefon cu care masurau poluarea si dadeau printscreenuri pe facebook si pe grupuri de Whatsapp cu poluarea din Bucuresti, ce cifre alarmante si spuneau sa-si dea Firea demisia si ceva cu Dragnia sigur. Acum nimeni nu zice nimic de Nicusor Dan si isi dau seama ca de fapt altundeva este problema...
12 6
Unforgiven • 2021-01-26 11:38:36
Ci este in acelasi loc: la cei care nu-si dadeau seama ce vorbeau in urma cu 1-2-3 ani sau de fapt mai bine zis nu vroiaiu sa-si dea seama din cauza ipocriziei absolute in care dreptacii comentaci se scalda de dimineata si pana seara si pupa moastele inaltilor oficiali de dreapta, pe care ii si divinizeaza de altfel.
8 2
AltJ • 2021-01-26 09:38:08
Cand au loc arderi si vantul bate dinspre vest,NV in Bucuresti e dezastru, parca e scena de razboi cu depasiri de 300-800% a poluarii. Senzorii in Sectorul1 pe ROSU si VIOLET, Bucuresti pe ROSU. Cand au loc arderi dar vantul bate dinspre E,NE e mai bine. Mai sunt ceva arderi prin Voluntari, inspre Bragadiru-Domnesti care par ca ajung dar e mult mai mai bine. Senzorii pe GALBEN. Cand nu au loc arderi, zecile/sutele de senzori distribuiti peste tot in Capitala sunt VERDE de zici ca suntem la munte. Toata noaptea inclusiv a doua zi dimineata. Sincer Ministrul Mediului ar trebui sa puna rapid un om ca Gotiu sef la Garda de Mediu ca acolo e buba mare, e de DNA. Iar DNA cat l-a mai lasat psd-ul sa functioneze sa intre rapid pe treaba ca arderile astea criminale nu se faceau fara suportul celor de la Mediu. Care vin cu un comunicat ca e de la traficul intens care de fapt e inexistent. Polurea asta nu e de lemn ci de cauciucuri, substante periculoase, imbolnaveste oamenii cu zile, le fura multi ani din viata. Nu e de gluma.
0 21
D-or • 2021-01-26 11:08:28
Trebuie declarata Stare de Urgenta pentru poluare si anchetele facute de Tribunalul Militar pentru toata tara. Altfel, autoritatile locale sunt in intelegere cu poluatorii, sau chiar actionari directi sau indirecti.
2 9
AltJ • 2021-01-26 12:22:09
Din datele senzorilor poluarea are legatura cu locurile din V,NV unde sunt gropi de gunoi. Nu cred ca cei de la Agentia de Mediu, Garda de Mediu nu stiu de gropile de gunoi din Rudeni, Samurcasi, Crevedia. Cel mai bine e sa punem senzori Airly, Aerlive.ro, Uradmonitor la balcoane, curti cat mai apropiate de aceste gropi de gunoi pentru ca poluarea o sa ajunga la ele prima data. Apoi o sa vina in restul Bucurestiului. Dar, asa nu o sa mai poata minti Mediul ca nu e de acolo.
0 3
Gryphus • 2021-01-26 10:08:27
- e nevoie de planraea unor copaci cu coroane dense, inschimb in Buc se face 'toaletarea' lor adica pur si simplu reteazrea coroanei - e nevoie de interzicerea masinilor sub euro 4 in centrul orasului fara plata unei taxe de poluare. Adica 60-% din masinile din Buc - e nevoie ca POLITIA (Bode e ocupat sa dea amenzi alora care beau bere la terasa) sa urmareqasca aceste zone si sa prinda infractorii care ard deseuri
11 7
liviu_ • 2021-01-26 10:55:54
1 - cativa copaci in centrul orasului NU REZOLVA NIMIV. e nevoie de centura verde de langa bucuresti (aia care se taie ca sa se faca zone rezidentiale)... 2 - poate, DAR primele masini fara euro sunt ale statului... intai sa se le schimbe ei nu sa faca legi ca al de Firea care sa zica : "toate masinile personale". 3 - sunt de acord ca este un obicei prost, dar cum exact rezolva asta poluarea?! d c ignoram cladirile construite in draci si fara respectarea normelor de poluare?! d c ignoram arderile ilegale?!
0 9
Nevermind • 2021-01-26 12:53:16
60% din masinile din Bucuresti sunt SUB euro 4? Serios? In trafic zi de zi, cred ca sunt sub 5%. Euro 4 este obligatoriu la masini noi din 2005 si Euro 5 din 2009. Mai sunt masini (anumite modele/motoare) din 2002-2004 care sunt certificate E4 si masini din 2008 certificate E5. Fa un test la semafor si uita-te in jur cu wiki in labe, ca e clar ca habar n-ai ce vorbesti. Vezi real cate masini sub E4 vezi. O sa ai o surpriza. Ar putea face testul si alti sfertodocti cu poluarea-n gura. Am mai zis in alt comentariu ca o sa inceapa marota cu poluarea de la masini si n studii, luari de pozitie, articole, ca justificare pentru japca taxare auto. Fun fact: Nu vad biciclisti pe strada, exceptand niste glovo, desi au banda separata pe chei Dambovita si traficul e dat peste cap. E frigutz si ploicica? optar si alte oengeuri bicle/eco hiberneaza in perioada toamna-primavara? Ca pe vreme nasolica am vazut ca nu au facut ever vreun mitingel.
1 3
Unforgiven • 2021-01-26 11:34:26
Poluarea exista cand era Firea, insa poluarea era facuta de Firea impreuna cu subalternii ei pe care ii acoperea, precum si cu apropiati de ai lui Dragnea si de ai lui Firea, toti fiind PSD-isti. Deci poluarea era facuta de PSD-isti, iar acum este facuta tot de PSD-isti, pentru ca de fapt tot PSD este la putere, ei fiind cei care trag sforile din umbra si le soptesc PNL-istilor si USR-istilor ce sa faca. Diferenta este ca acum poluarea este facuta de unii care chiar daca sunt din alte partide, totusi ei s-au metamorfozat in PSD-isti, iar dreptacii evident ca vor indica cu degetul spre partea indreptatita a fi inculpate: adica PSD. De ce sa fie PNL-istii si USR-istii vinovati, cand inca mai exiata PSD-isti pe planeta?
4 2
Rower • 2021-01-26 07:49:32
Este vorba de praf natural pm2.5 pe o fasie din Europa care se întinde de la Hamburg la București. Vezi harta de aici: https://www.windy.com/pois?camsEu,pm2p5,47.739,28.564,5 Vantul il va dispersa. Citat: "Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere"
15 6
D-or • 2021-01-26 09:22:55
Vineri noaptea era un miros iute, ca de ulei ars. Ca sa pot totusi respira, am vreo 6 purificatoare de aer, unele cu apa. Ei bine, apa din purificatoare devenea maroniu-rosiatica in jumatate de ora. Asa devin si plaminii nostri.
4 23
Ismail Paine de circ • 2021-01-26 09:38:57
... aa, tu vrei si comfort si aer curat? pai ori cu sufletu-n rai ori cu slanina-n pod.
16 0
AltJ • 2021-01-26 09:43:03
Cand bate vantul dinspre NV,V si ard astia e cataclism in Bucuresti. Daca bate dinspre E, NE este mai bine. Iar cand nu ard totul este pe verde in Bucuresti cum ar si trebui sa fie mereu. Singura explicatie rationala este ca arderile masive sunt in NV, V si SV Bucurestiului. Garda de Mediu minte de ingheata apele. Curatenia trebuie sa inceapa cu Garda de Mediu Ilfov.
1 11
AltJ • 2021-01-26 09:55:59
Toate celelate surse de poluare sunt relativ constante dar in Bucuresti sunt nopti in care sute de senzori sunt pe rosu intens si asta cand directia vantului vine din NV,V si SV. Si sunt nopti in care aceeasi senzori sunt pe verde probabil cand nu dau foc. Si intermediar cand dau foc dar vantul bate dinspre E,NE. Eliminand ipoteza ca sute de sensori de la multe retele independente sunt inteligenti si se inteleg intre ei ca in unele nopti sa arate dezastru, singura explicatie rationala e ca in Bucuresti poluarea are o singura sursa majora, arderile de gunoaie din Vestul 'salbatic' al Bucurestiului.
1 16
mmmircea • 2021-01-26 11:26:13
sambata dimineata la 3, sector 1, aceeasi situatie.
1 3
mmmircea • 2021-01-26 11:24:53
la 3 dimineata sa ma aerisesc, trafic nu era, in schimb venea un miros de hidrogen suflurat dinspre Crangasi, de-am inchis fereastra la loc si mi-am pus pofta in cui.
1 6
Xorciser • 2021-01-26 08:24:49
Mi-am luat un purificator de aer destul de performant, cu senzori de particule si noxe. De vineri seara si pana duminica dimineata intr-adevar valorile au fost foarte mari. Cred ca niciodata de cand am cumparat aparatul nu au fost atat de mari. Chestia asta nu poate fi explicata prin trafic.
1 28
Miky60 • 2021-01-26 09:36:37
Uite cum anul trecut nu stiai de purificatoare de aer, doar postai pe facebook printscreenuri si aplicatii care masurau nivelul de poluare si dadeai vina pe Firea. Acum, cand nu mai este Firea, ti-ai dat seama ca exista purificatoare de aer si nu mai zici nimic ca unii ar fi de vina. Ce ti-e si cu dubla masura...
13 8
liviu_ • 2021-01-26 10:59:38
pentru tine doar sa-ti aperi stapanii din PSD e important, ATAT! nicusor dan (pe care nu prea il am la inima) nu a avut timp sa faca nimic... nu poti da vina pe el... arderile sunt o problema si primaria putea face ceva, dar firutza era prea preocupata cu taxa de centru DOAR la masinile personale (primaria putea polua in continuare) mai mult constructiile se faceau la misto si FARA respectarea normelor de poluare. asa ca mai lasa-ma cu probabil cel mai prost primar din bucuresti!
2 8
Costi888 • 2021-01-26 13:15:20
Ce tot ii iei apararea lui Firea? Si a tras 12-15 companii si au furat bani la greu. Nici n a venit bine asta primar si vreti caldura, vreti aer curat. Tot ii iei apararea.. tinea foaia invers la sesiunea foto.
2 4
liviu_ • 2021-01-26 10:57:32
agentia de mediu ia spagi GRASE de la cei care ard ilegal gunoaie! merg cu masina, nu extrem de frecvent, dar suficient cat sa-mi dau seama ca in weekend traficu e semnificativ mai mic fata de timpul saptamanii... nici macar nu stiu sa minta coruptii de la mediu
0 9
Emma Heart • 2021-01-26 08:31:00
Nu puneti de-un protest in Victoriei ? Wait ! Sunt ribelalii la putere de un an jumate.
19 14
liviu_ • 2021-01-26 11:01:07
cand un om apara in disperare un politician iti dai seama ca ala e vandut acelui partid. efectiv nu am vazut om normal la cap si corect care sa apere un politician cand face tampeniii deci ce sa zic... bun venit postac psdist nou... sau ma rog vechi, dar cu (inca un) cont nou...
2 4
Jegul Cristian Ioan • 2021-01-28 09:44:22
Jos palaria pentru trollul pedeserist! (sau de-a dreptul kremlinist, nu stiu de unde este finantat) Trebuie sa recuoastem, ce-i a lui e a lui, apara cu mult devotament Partidul lui Draknea nu doar cand este vorba de coruptie, ci chiar si referitor la POLUARE, care ne afecteaa grav pe toti, inclusiv pe dumnelui! Dar ce conteaza poluarea aerului, care ne scurteaza viata cu ani buni, esntial este sa isi apere Stapanii!
0 0
transpenibilus • 2021-01-26 11:08:27
Postace, te reactivara si pe tine? Disperare mare la moscova... Naaaavaaaalny !
2 1
PlatitdePutinPentruIdioti • 2021-01-26 11:43:18
...
0 3
2021-01-26 08:32:05
1 23
2021-01-26 08:48:13
3 20
D-or • 2021-01-26 10:10:50
Da, daca i-ar pasa, nu ar pune sub semnul intebarii poluarea, ci ar lua masuri imediate de identificare si pedepsire a poluatorilor. Pe cei mari ii cunoaste deja, aceia trebuie monitorizati non-stop, iar pentru cei mici trebuie date legi cu pedepse drastice. Pentru tocarea/sfarimarea/topirea deseurilor in localitati, de exemplu. Un tocator de deseuri costa citeva sute de euro si e mic cit un dulap. Poate functiona pe curent electric sau pe motorina. E multi-functional, poate toca atit hirtie cit si textile sau plastice. E extrem de poluant, pe cei din zona ii imbolnaveste sigur. E greu de detectat, intrucit nu poti intra in spatiul cuiva decit cu mandat. De aceea trebuie modificata legislatia, astfel incit, pentru suspiciuni de poluare, autoritatile sa poata intra oricind, fara mandat de la judecator, sau sa existe un judecator dedicat non-stop. Pedepsele trebuie sa fie similare cu cele pentru crima, pentru ca exact aceasta este fapta.
2 8
Liviu • 2021-01-26 08:57:19
In sezonul rece, care in ultimii ani nu mai este rece decat pentru o scurta perioada, nu se curata si nu se mai spala strazile desi temperatura o permite (ploua afara, ... ). De aici avem atatea particule in aer. Priviti masinile din trafic ... sunt toate pline de mizerie, de unde oare ?? Pentru a avea masina curata tb sa o speli minim de o data pe saptmana ... Toti factorii de decizie plimba vina si nimeni nu isi face partea lui de treaba. Primaria sa curete strazile si sa verifice santierele. Cei de la mediu sa elimine arderile necontrolate ... ELCEN sa instaleze filtre la cosuri .... Toti stau si se complac in situatia asta ... doar leafa merge ...
2 13
D-or • 2021-01-26 09:29:39
Am sa duc la un laborator, la analiza, mostre din praful care se aseaza pe mobila mea la anumite ore din zi. Uneori sunt fibre colorate si stralucitoare care provin, cel mai probabil, din tocarea resturilor textile de la un altelier de covoare. Alteori sunt fibre de celuloza provenite de la tocarea cartoanelor. Sunt orice, dar numai praf natural, nu.
2 5
D-or • 2021-01-26 09:55:58
In vara, am fotografiat zeci de pasari moarte pe linga trotuare, linga baltile cu detergenti. Cadavrele de animale pot declansa molime. Plus ca nu mai are cine sa tina sub control insectele si melcii. Dupa isprava cu spalatul strazilor cu dezinfectanti, toate spatiile verzi s-au umplut de lacuste si melci cum n-am mai vazut vreodata. Au pus atita detergent, incit, atunci cind ploua nu se mai vedea carosabilul de spuma. Am poze.
6 4
mmmircea • 2021-01-26 11:31:44
jetul de apa ridica noroiul de langa bordura si-l arunca/stropeste pe trotuar. Problema rezolvata.
0 3
Hans Metter • 2021-01-26 09:23:17
vad cum se incalzeste lumea si vad cand o iau senzorii razna... Practic e o combinatie intre ce zic autoritatile si activistii de mediu. O combinatie intre incalzirea rezildentiala si conditiile atmosferice. Ilfovul e perceput ca un judet modern. In realitate nu e deloc asa. In satele din jurul bucurestiului traiesc foarte multe familii amarate in case vechi. Aceste familii nu pun pe foc doar lemn, ci cam orice arde. Daca mai luam in calcul si inaltimea cosului de fum care nu are mai mult de 3 metri si adaugam si conditiile atmosferice precum ceata (ce tine fumul jos) avem imaginea completa. Evident contribuie si traficul si arderile de deseuri la poluare. Dar cand vezi poluare uriasa pe 24 sau 31 decembrie seara, cand e gol pe strazi si evident ca nimeni nu arde cabluri, anvelope si alte minuni, e clar care e cauza - caldura din case din ajunul sarbatorilor, caldura generata prin arderea oricarui tip de material care arde.
0 13
AltJ • 2021-01-26 12:17:02
daca ne uitam pe date, sunt anumite zile cand vantul bate din directia NV,V in care e atat de poluat incat te arde gatul, senzorii arata sa te inchizi in casa ca e dezastru. Cum a fost in seara de Craciun. apoi, dupa ce izbucneste scandalul in presa timp de 3-4 zile senzorii pe verde, aerul curat ca la munte. temperatura e aceeasi maxim 2-3 grade diferenta, e tot iarna, oamenii se incalzesc deci nu e de la oameni. e clar ca ce e diferit e prezenta unor incendii uriase la gropile de gunoi legale sau nelegale. plus ca poluarea vine din vest, ii da de gol vantul. dinspre locuri unde sunt gropi de gunoi Rudeni, Samurcasi, Crevedia? in restul localitatilor nu se incalzeste lumea?
0 3
pehash • 2021-01-26 12:50:29
Este irelevant din ce parte bate vantul. Important este ca bate. La fel de importanta este presiunea atmosferica. Daca te uiti seara prin sate cum "curge" fumul de la sobe prin vatra satului, vei intelege. Uneori fumul se ridica, alteori nu. In Bucuresti, PM 10 nu poate veni decat de la cei care se incalzesc individual cu lemne si alte reziduuri, in special cauciuc/plastic. Centralele de apartament ard gaz metan, care nu produce PM 10. Acelasi gaz il ardem la aragaz de cand ne stim.. si in casa nu miroase ca pe strazile Bucurestiului noaptea.
2 3
Jegul Cristian Ioan • 2021-01-28 09:48:04
"In realitate nu e deloc asa. In satele din jurul bucurestiului traiesc foarte multe familii amarate in case vechi. Aceste familii nu pun pe foc doar lemn, ci cam orice arde. " Perfect adevarat, doar ca nu numai in hulitul Ilfov se petrece asta. In zona Turda- Mihalache , in "capitala capitalei" cum se lauda sectorul 1, de mai multi ani iarna se simte clar poluarea dela casutele care "ard orice", daca era doar fum de la lemne nu ne-ar fi deranjat chiar asa! Deci, nu numai in Ilfov se ard deseuri ce polueaza, chiar si in sectorul 1 ...
0 0
mircea • 2021-01-26 09:29:38
Cum la stat faptul ca nu iti faci treaba este premiat, propun ca agentia de mediu si ministerul mediului sa mai primeasca niste tone de tabla pentru faptul ca nu fac nimic, si de ani de zile doar acopera poluarea din Bucuresti. Deci premiul special tabla de aur pentru ministerul mediului si agentia de mediu!
1 4
Casargoz • 2021-01-26 09:35:23
Nu inteleg de ce promovam o firma poloneza Airlive cand firma romaneasca uradmonitor este mult peste ...
3 3
Sah • 2021-01-26 09:38:37
Poluare, autostrazi...Firea...Dragnia....poluare...autostrazi...etc Cum de acum Plicusor nu este vinovat de nimic si nu se scrie nicaieri numele lui?? Apropo: si eu...autostrazile sunt gata??
6 5
D-or • 2021-01-26 09:43:33
E evident ca programul autoritatilor inalte e cunoscut de marii poluatori, ca exista un intermediar. Daca apare fumul intr-o zi din saptamina, atunci este clar ca este vreun summit sau vreo conferinta pe undeva prin Europa.
3 6
piticu_enigmatic • 2021-01-26 09:57:22
se zice sa deschizi geamu seara si dimineata. Azi dimineata in dr taberei mi-a venit un miros proaspat de gaz ceva de parca eram la Ploiesti. Si sunt spre marginea cartierului nu sunt masini sau utilaje sau vapoare nici macar geamul nu da spre parcare. Si bineinteles ca la noi nu stie nimeni de unde cine de ce. Dosarele X sunt Pepsi light fata de ce avem noi aici. Ce-or zice porumbeii astia despre noi ?
1 5
nick24 • 2021-01-26 10:17:40
“ Octavian Berceanu, activist de mediu și fost consilier general, spune că poluarea masivă vine de la arderi de deșeuri, încălzirea rezidențială - sobe și centrale termice de apartament. ” 1) Se uită că s-au construit în București după 1989, mii de blocuri de birouri și locuințe. NICIUNUL nu s-a branșat la sistemul centralizat! Oare de ce? Că toate celelalte blocuri sun obligate să nu se debranșeze, chiar dacă serviciile sunt proaste. Că ar fi fost încălzirea ieftină, fiind totuși subvenționată. TOATE clădirile de birouri și sunt mii, au încâlzire duală, pe gaz metan și păcură, pt cazurile în care scade presiunea la gaz metan, se pornește centrala pe păcură. Încălzirea cu păcură e mai ieftină decât cea cu gaz metan. A verificat cineva aceasta? Ar trebui interzise toate aceste centrale pe bloc cu păcură, ele poluează imens față de centralele de apartament. 2) în toate satele, deci și în jurul Bucureștiului, toți ard în sobe toate gunoaiele inflamabile, iar vara le ard în curte, nu le dic nici la reciclare nici la gunoi. Sunt încurajați de primării să dea foc în curte la orice. Nimeni nu reclamă nimic. 3) primăriile au gropi de gunoi de grajd, unde ard noaptea gunoaie aduse din altă parte ( chiar din port Constanța) contra cost. Este o mafie a gunoaielor, care se ocupă de a te scăpa contra cost de orice gunoaie. Se circulă bani mulți din asta.
4 5
DanCris • 2021-01-26 10:36:46
Ia uite un articol legat de Octavian Berceanu la o simpla cautare pe Google : " Gabriela Firea a spus că întregul scandal legat de poluarea din București, în care s-a războit până la plângere penală cu ministrul Mediului, Costel Alexe, a pornit de la un consilier general USR, Octavian Berceanu." Acum 1 an era de vina Firea , acum sunt de vina cetatenii. Pe modelul Nicusor Dan care mai nou da vina pe locuitori ca nu inteleg ca in tarile din vest este ok sa stai la 19 grade...
3 5
JoeTheDoe • 2021-01-26 13:41:45
https://evz.ro/octavian-berceanu-salveaza-padurea-cu-drujba-in-mana.html
1 3
AliKimiku • 2021-01-26 20:17:47
Sunt diferente tehnice si fiscale majore. In timp ce pacura propriu-zisa nu prea cred ca poate fi arsa intr-o centrala "de bloc" motorina are accize de 25 de ori mai mare. In rest nu inteleg de ce acele centrale pe "pacura" din blocurile de birouri ard mai mult in weekend cand sunt goale? Logica ar zice invers. PCt 2- nimeni nu arde in sobe gunoaie inflamabile, sa spui asta denota multa prostie. Ai vazut sobe doar in filme probabil. Ma gandesc sa incep o afacere cu "bunici la tara de inchiriat' pentru astia ca tine. 3- nu cunosc subiectul dar gunoiul de grajd e una air gunoaiele din port sunt alta. Din surse alternative e ca faimoasele gunoaie importate ard in la peste 1000 grade si numai impreuna cu alti combustibili clasici. Sa crezi ca cineva poate arde gunoaie (importate) pe o gramada de balegar este din nou o inovatie pentru care meriti un premiu.
0 1
liviu_ • 2021-01-26 10:52:51
astia si daca ar exploda o centrala nucleara tot pe trafic ar da vina... normal ca nu dau vina pe: - constructiile facute FARA NICI UN FEL DE NORMA DE POLUARE! - arderile ILEGALE; - taierile de paduri etc etc etc acolo e greu sa le rezolvi, legi, personal, si (maiu rau): sa nu mai iei spaga, sa-ti fai treaba si alte chestii DE NECONCEPUT pt statul roman! sa dai vina pe masini e simplu: 1 - e vina oamenilor, deci te-ai scos 2 - se "rezolva" prin mai multe taxe, deci iar te-ai scos...
0 6
Cetateanu • 2021-01-26 11:11:21
Ciucu a inceput sa minta. Cam de cate ori l-am "prins" pe FB i-am scris de instalatiile de ars deseuri lemnoase (toate mizeriile posibile) din Drumul Taberei 130, care incinereaza sute de kg saptamanal. A ajuns si politia locala pe acolo care a mangaiat bland pe cap poluatorul! In rest ma bucur ca din ce in ce mai multi sunt de acord cu mine (inclusiv Berceanu) ca unii dintre poluatori sunt detinatorii de centrale individuale de apartament.
4 4
D-or • 2021-01-26 11:38:51
Am citit ca UE le va interzice total din 2030. Oricum, in toate celelalte state nu este permisa coabitarea in acelasi condomiu a incalzirii individuale cu cea centralizata, iar centralele de apartament trebuie sa aiba cos de evacuare comun deasupra aticului cu o inaltime minima de 1/3 din inaltimea imobilului. Numai in Ro, Comisia economica a Senatului a eliminat aceste restrictii din lege. Criminali. Cu promovarea centralelor in condensare a fost cel mai odios Fake News de stat. S-a declarat ca ar fi impuse de UE, desi nu era adevarat si s-a afirmat ca ar fi mai eficiente decit cele clasice. In fapt ele sunt mai eficiente doar de la suprafete mai mari de 200mp si pentru incalzirea prin pardoseala. Sunt insa mult mai scumpe.
3 4
alin.coman • 2021-01-26 12:33:14
Centralele de apartament merg zilnic, de ce se depasesc valorise de poulare doar in weekend?? E greu sa gandim putin...
2 4
AliKimiku • 2021-01-26 20:22:05
foarte cald fata de media saptamanii anterioare.
0 1
pehash • 2021-01-26 12:54:19
Cand dai foc la aragaz, se produce fix aceeasi reactie ca in centrala de apartament. Arzi exact acelasi gaz. Poluarea nocturna nu este din cauza centralelor de apartament. Daca sunt vechi si au arderi incomplete, simti miros de gaz si atat, nu produc particule de fum. CO si CO2 nu au miros.
2 5
D-or • 2021-01-26 13:49:26
La aragaz arderea este cu exces de oxigen si este completa. La centralele in condensare arderea este in prima etapa cu deficit de O2 si se produc monoxizi, acizi si carbon ca atare (funingine). In etapa a doua ardere e cu exces de oxigen, dar datorita tirajului mare si reactiile chimire ce reoxidare nu mai au timp sa se produca decit partial. In plus, temperaturile ridicate obtinute si presiunea mare antreneaza in reactii si poluantii si elementele altfel inerte. Pe linga CO2 si apa rezulta monoxizi, NOX, acizi, formoli, acetilene, funingine, etc.
4 3
pehash • 2021-01-26 14:44:26
Centralele in condensatie sunt relativ recente si nu prea raspandite. Chiar si asa, rezultatul arderilor este "in condensatie", deci cea mai mare parte nu iese pe cos. De-aia si trece printr-un cartus cu o baza care neturalizeaza acidul.
0 3
Relaxat • 2021-01-26 15:59:24
Sa dea nea Nicu(sor) drumul la caldura ca ne vom pune toti centrale
1 3
AliKimiku • 2021-01-26 20:27:44
Produ si tu o statistica si spune-ne ce procent de centrale in condensatie sunt in Romania? pe de alta parte de ce centralele in condensatie produc brusc PM10 in weekend? Au vreo setare, ceva? P.S. pe principiul tau general si centralele pe lemne cu gazeificare ar trebui sa polueze mai mult fiindca in primul pas, bla-bla iar in la doilea pas, bla-bla-bla. numai ca exact asta le face mai eficiente si mai putin poluante!
1 3
CMXI • 2021-01-26 11:49:03
Mint cu nerusinare cei de la ELCEN! Gazele arse sunt aruncate pe cos si atat, nici vorba de filtre, recuperare gaze. Asta scria in pdf-urile despre mediu la fiecare termocentrala. Pe site-ul elcen.ro. Intre timp au sters documentele respective, se vad erori in browser (in consola) si paginile respective goale. Ca un dobitoc nu am salvat anii trecuti acele documente, desi ma gandeam ca s-ar putea sa dispara. Acum vad fumul de la CET Sud cum vine spre mine si pute afara. Nu miroase a ars, ci a altceva, miros de motor, gaze.
0 2
CMXI • 2021-01-26 12:22:33
Probabil tocmai si-au actualizat site-ul, a reaparut un document, in care scrie negru pe alb: "Gazele rezultate in procesele de ardere a gazului natural sunt evacuate prin cosurile de fum." Nu exista filtre, recuperare, recirculare. Daca ar fi existat, cred ca mentionau ceva acolo!
1 1
alin.coman • 2021-01-26 11:57:57
Argumentul cu incalzirea rezindetiala e un argument absurd, or fi multe case incalzite pe lemne in Ilfov, DAR daca asta ar fi fost motivul atunci poluarea ar fi trebuit sa fie zilnica, oamenii aia se incalzesc doar in weekend??!! Sau doar in weekend sunt conditii atmosferice nefavorabile??!! Sigur vreun smecher din politica are vreun depozit de deseuri (parca se aduceau deseuri din Italia la noi, legaturi cu mafia italiana, bani multi, influente mari, greu sa te pui cu asa ceva) si din cand in cand in weekend le arde.
1 4
mmagic • 2021-01-26 11:58:49
Oamenii au dreptate. Sursa poluarii trebuie sa fie in comentariile pe care le citesti. Se poate sa pornim un mare scandal prin care sa intezicem aceste arderile ilegale ? Altfel omoram prin poluare oamenii mai redepde decat raceala asta noua ID-19.
2 3
AliKimiku • 2021-01-26 20:31:39
Nu? Deci cum ar putea interveni Primarul Nicusor? Eu cred ca tunurile ar trubui puse pe Ministerul Mediului si agentia/ sucursala Bucuresti Ilfov
2 1
mr_mojo • 2021-01-26 12:04:37
Altfel lumea va avea impresia ca fie nu ii interesează, fie nu vor sa facă nimic, fie ca nu pot sa facă nimic in aceasta privință. Ceea ce (sper) că nu e adevărat.
0 4
EQUANT • 2021-01-26 12:12:35
Cand langa Hornbach militari, intrare catre centura, mergea inciniratorul ala de gunoaie grupa mare! Te intoxicai efectiv in masina, la 10m de strada, in vazul tuturor. Nici nu mai vorbesc de gropile mari de gunoi, in cazul lor le e frica sa si treaca prin fata portii, cred. E de la trafic, da ...
0 3
Andy • 2021-01-26 12:33:56
Acum au vazut 'baietii' ca e ok sa 'arda ilegal', au 'dat la pace' cu noua stpanire! Asa ca treaba merge mai departe, spagile se duc unde trebuie... Zilele trecute putzea pe Centura, in zona Rudeni de te dadea jos. Si nu era miros de gunoi, ci de H2S, SO2, din astea pentru care nu se fac masuratori. Cand ajung sa creasca PM2.5, deja pute ingrozitor, deci polarea a maxima. Atentie! A fost frig si ziua, zilele trecute, cand traficul e mare si centralele si casele ardeau combustibli si NU era poluare. Dar cum vine seara si se termina progrmul la garda de mediu, incepe poluarea!
0 5
alin.coman • 2021-01-26 12:37:44
Nu centralele de apartament polueaza, am centrala, merge foarte putin noaptea cand scade temperatura, blocul e nou, izolat bine, centrala consuma putin gaz ptr incalzire. Cum naiba de atatia ani ardem gaze cu flanara deschisa in interior cu aragazele dar nimeni nu s-a axfixiat in bucatarie pana acum de la un aragaz?
3 4
D-or • 2021-01-26 13:53:08
fara a se atinge temperaturi foarte inalte si rezulta doar CO2 si apa. Arderea la centralele in condensare e incompleta, sub presiune, cu temperaturi foarte inalte in camera de ardere primara.
2 2
Cetateanu • 2021-01-26 15:38:23
Toti "dumanii" centralelor si incalzirii individuale spun ca SI ELE POLUEAZA. Daca te uiti pe siteurie de mediu exact asta vezi: ca si noaptea e poluare mare spre deosebire de miezul zilei cand scade. Fa un experiment (si tu si ceilalti mandri detinatori de centrale "nepoluatori"): inchide geamul si usa si da drumul la un ochi mediu la aragaz(fara hota). Sa vedem in cat timp cazi jos. Uita-te cat consumi vara si cat iarna (de cel putin 10/20 ori mai mult. Pentru stiinta ta: presupunand ca arederea e completa la fiecare m3 de CH4 produci 1 m3 de CO2 - asta nu e poluare NU? Da cum va mai explica cineva pe aici: centrala nu arde complet. Ar trebui sa ai o sursa de O2 curat. Altfel ar trebui sa consumi si 10m3 de aer simultan-IMPOSIBIL. Sa-ti zic cat NO NO2 CO plus negru de fum produci la arderea incompleta cum se intampla. Ma rog daca macar ai facut un liceu si ai deschis cartile de chimie si fizica, ai reusi sa vezi ca am dreptate.
2 2
AliKimiku • 2021-01-26 20:53:46
Intr-un orasel fara acces la gaze naturale. Clasica "mai pune o haine pe tine" Dar tin minte foarte clar ca atunci cand veneam la rudele din Bucuresti iarna vedeam acelasi setup, un ochi la aragaz deschis permanent si eventual o caramida de samota pusa pe el. Usa la bucatarie deschisa in asa fel ca acea caldura sa se duca in casa pe cate posibil si cam atat. Oxigenul necesr flacarii era ultima lor problema. Si nimeni cu cadea jos. N-am inteles ce vrei sa spui cu "produci 1 m3 de CO2 - asta nu e poluare NU?" adica Co2 e un poluator? Poate intrebati plantele? poate sunt de alta parere? poate de aia ii zice CO2-ului gaz de sera? PS 2- ce ai vrut sa spui cu 10m3 de aer simultan? imposibil? o centrala pe gaz de 24kw consuma mediu 2,4 mc gaz per ora- deci la calculul tau 24 mc aer pentru ardere. Pentru comparatie eu am o hota de 780 mc/h cand merge trage aer pe sub toate usile posibile si imposibile dar retine, debitul ei este de 30 de ori mai mare decat ceea ce spui tu. Deci o centrala obisnuita nu va avea nici-o problema sa isi ia aerul si oxigenul necesar arderii din aer.
2 0
Cetateanu • 2021-01-27 18:01:18
Uite ce bunatati creeaza o centrala: https://centrala.info.ro/analiza-gaze-arse-centrala-termica/ Si vezi pe hartile de poluare ce se gaseste din belsug. Uita-te de asemenea ce este CO2. Da Dumnezeu ne-a dat plante ca sa putem trai. Ele prin fotosinteza transforma CO2 in molecule organice si O2, pe care ne grabim sa-l ardem in loc sa-l respiram sa fim mai sanatosi si poate mai inteligenti (desi acolo unde nu e...). Daca memoria nu te ajuta, si ai mai mult de 2 clase mai citeste odata cartile de scoala generala. Sau daca vrei: lipsa oxigenului tampeste!
0 1
Casargoz • 2021-01-26 12:49:16
primaria are studiul realizat de Westagen (https://www.westagem.ro/calitatea_aerului.html) o parte din raport aici: "https://doc.pmb.ro/institutii/primaria/directii/directia_mediu/planuri_de_calitate_aer/docs/studiu_de_calitate_aer_buc/niveluri_de_poluare_generate_de_fiecare_categorie_princ_de_emisii_de_poluanti_in_atmosfera.pdf" Studiul ignora groapa de gunoi Rudeni Chiajna: Trebuie menționat că suplimentar acestor surse există anumite categorii de surse de emisii ce nu au putut fi incluse în inventar datorită, în principal, indisponibilității datelor de bază pentru descrierea și cuantificarea activităților emițătoare a caracteristicilor fizice şi a amplasării surselor de emisie.
0 3
TrickyWicky • 2021-01-26 13:20:15
Ce avem fiana, hidrocarburi , metale grele , calciu? una e sa inhalezi hidrocarburi si alta e sa inhalezi metale grele sau calciu Amanunte importante si omise
0 3
AliKimiku • 2021-01-26 20:55:21
bun, metale grele, cunosc, dar calciu?
0 0
Jegul Cristian Ioan • 2021-01-28 09:40:48
Conditile de mediu SUNT de vina, dar din ianuaria anul trecut, de dinainte de pandemie, de mai multe ori s-a inregistrat poluare FOARTE MARE tocmai inweekend, cand traficul auto este mult redus! Deci explicatia Agentiei de mediu nu este verosimila ...
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro