Primăriile au spart pușculița pentru decorațiunile de Paște. În top, târgul de la Craiova pe care Olguța Vasilescu îl prezintă ca „locul I în Europa”
În ultimii ani a devenit o obișnuință ca primăriile din România să cumpere/ închirieze și decorațiuni de Paști pe lângă cele de Crăciun. Anul acesta, sute de mii de euro au ajuns în toată țara pe iepurași de plastic, prințese, ouă uriașe și alte decorațiuni, atât în orașele mari, dar și în comune mici, potrivit datelor centralizate de HotNews.ro din sistemul de achiziții publice. Primăria Craiova a cumpărat iepurași, un set de șah, o prințesă, cești de cafea și ciupercuțe cu circa 270.000 lei fără TVA. Orașul Ghimbav a dat 70.000 lei fără TVA, Alba Iulia – 27.000 lei, iar comuna Medieșu Aurit plătește 18.500 lei.
Primăria Craiova este una dintre instituțiile care a dat cel mai mult pe decorațiunile de Paști de anul acesta, nu mai puțin de 269.000 lei fără TVA. Este vorba de o achiziție directă făcută pe 7 martie, iar banii au ajuns la firma MK ILLUMINATION.
De acești bani au fost achiziționate:
- Figurină iepuraș, 3 bucăți, 39.000 lei;
- Ansamblu cești cafea – 1 bucată – 23.000 lei;
- Ansamblu ciupercuțe – 3 bucăți – 25.000 lei
- O prințesă -30.300 lei;
- Soldat, două bucăți – 13.500 lei;
- Piesă rege, două bucăți – 13.000 lei;
- Piesă regină, două bucăți 13.000 lei;
- Piesă nebun, 4 bucăți- 15.000 lei;
- 16 pioni – 60.000 lei;
- 4 cai – 15.000 lei;
- Piesă turn – 4 bucăți – 15.000 lei.
Decorațiunile au fost puse la târgul de Paște, iar reprezentanții Primăriei spun că au prospectat piața înainte.
- „53.860 euro au costat toate cele 56 de elemente de butaforie de la Târgul de Paște! Unele mari de cinci metri și de peste 250 kg greutate! Așa cum se procedează pentru orice achiziție, toate cheltuielile efectuate pentru organizarea Târgului de Paște au fost supuse procedurilor de achiziție publică, cu etapă de prospectare a pieței și cu respectarea tuturor etapelor prevăzute de legislația în vigoare, acestea putând fi verificate și vizualizate de oricine este interesat în SEAP – sistemul electronic de achiziții publice. (…)
- Prospectarea pieței s-a făcut la trei companii din România, care fabrică elemente de butaforie, solicitându-se produse care să respecte tematica evenimentului din Craiova – Alice în Țara Minunilor, dar și toate criteriile de calitate și siguranță, impuse de legislația în vigoare.
- Fiind un eveniment în aer liber, dedicat copiilor, toate piesele trebuie să prezinte siguranță pentru copii, să fie ignifuge, realizate din materiale speciale, cu grad ridicat de rezistență la UV, intemperii și la acte de vandalism, iar materialele utilizate nu trebuie să afecteze sănătatea oamenilor şi trebuie să respecte toate normele în domeniu, de protecţia mediului etc”, au explicat reprezentanții instituției.
Aceștia spun că decorațiunile achiziționate au o înălțime cuprinsă între unu și cinci metri, dar și greutăți diferite, fiind produse care ating și peste 250 kg/piesă. „Ca să oferim doar câteva exemple, iepurii din spumă poliuretanică au fiecare înălțime de patru metri, iar soldații de la intrarea în amplasamentul târgului au o greutate de peste 100 kg/buc. Și o înălțime de aproape șase metri fiecare. Ciupercile au câte doi metri înălțime și peste 100 kg/buc., iar Alice – realizată din materiale speciale, care să ofere toate măsurile de siguranță prevăzute de legislație, are o înălțime de aproape cinci metri și o greutate de peste 250 kg.”, a comunicat Primăria Craiova.
Târgul de Paște din Craiova își menține locul I în clasamentele europene de specialitate, conform site-ului European Best Destinations, au mai scris reprezentanții instituției, iar beneficiul adus comunității este mare.
Primăria Oltenița a dat pe decorațiuni circa 85.000 lei. Este vorba despre o achiziție directă făcută pe 21 martie, iar banii ajung la firma Recolight Decor. De cei 85.000 lei s-au achiziționat:
- Două seturi „Bucuria florilor și iepurasilor” (cu 3 lalele gigant, 1morcov model gigant, 2 iepuri plansetă, gard alb, ghirlanda luminoasa,) – 10758 lei;
- Decoratiune ou „Păstrarea tradițiilor românești” – 4987 lei;
- Decoratiune „Ou fabulos cu margarete” – 4950 lei;
- Decoratiune „Iepure cu vestimente rosii pascale” – 5481 lei;
- Decoratiune „Domnul iepure bucurie” – 5870 lei;
- Decoratiune „Doamna iepure bucurie” – 5870 lei;
- Decoratiune „Ciuperca luminoasa Alinda” – 2 buc – 4762,80 lei;
- set panou „Lalelele primaverii” – 2430 lei;
- Decoratiune „Iepurica cu palarie si cosulete de oua” – 3011 lei;
- Ou personalizat „Peisaje de primavara” – 5850 lei;
- Iepure baietel „Bunatatea colorata de Paste” – 5481;
- Decoratiune Iepure fetita „Bunatatea colorata de Paste” – 5481 lei;
- DecoraȚiune „Aripi de fluture” – 2600 lei;
- Decoratiune Iepure luminos de exterior „Spring bunny” – 3560 lei;
- Decoratiune Iepure de exterior ” Green grass bunny Dora”- 2 buc – 7120 lei în total;
- Decoratiune „Iepuras alb simpatic” – 6 buc – 5972,40 lei ÎN TOTAL;
- Decoratiune Cuib gigant nuiele luminos (6 jocuri luminoase) – 2 buc – 1180 lei;
Primăria Reghin plătește pentru închirierea decorațiunilor de Paști firmei SCENOART CONSTRUCT GROUP S.R.L. circa 40.000 lei. Achiziția directă a fost făcută pe 3 aprilie.
Primăria Alba Iulia plătește firmei Ars Manufactum pentru 27 iepurași și 27 ouă festive circa 50.000 lei. Achiziția directă a fost făcută pe 4 aprilie și 29 martie.
Primăria Orașului Ghimbav plătește pentru închirierea și montarea decorațiunilor de Paști circa 90.000 lei firmei RC Energo Install. Achiziția directă a fost făcută pe 31 martie.
Orașul Scornicești plătește circa 28.000 lei firmei Amintas Trading pentru închirierea decorațiunilor de Paști. Achiziția directă a fost făcută pe 31 martie.
Comuna Valea Doftanei din Prahova plătește firmei MK ILLUMINATION 28.400 lei pentru închirierea decorațiunilor de Paști. Achiziția directă a fost făcută pe 3 aprilie.
Comuna Medieșu Aurit plătește firmei Bug Exterminator 18.500 lei pentru închirierea decorațiunilor de Paști. Achiziția directă a fost făcută pe 4 aprilie.
Comuna Agapia din Neamț plătește firmei Impuls Art TN circa 7.800 lei pentru decorațiunile de Paști. Achiziția directă a fost făcută pe 4 aprilie.
Comuna Cumpăna din Constanța plătește firmei Amintas Trading circa 18.000 lei pentru închirierea decorațiunilor de Paști. Achiziția directă a fost făcută pe 3 aprilie.
Comuna Gălbinași din Buzău plătește firmei Amintas Trading circa 15.000 lei pentru închirierea decorațiunilor de Paști. Achiziția directă a fost făcută pe 24 martie.
Comuna Cetățeni din Argeș plătește firmei Amintas Trading circa 12.000 de lei pentru închirierea decorațiunilor de Paști. Achiziția directă a fost făcută pe 29 martie.
Acestea sunt însă achizițiile găsite în sistemul electronic de achiziții publice. Sunt însă și multe situații în care primăriile pun decorațiunile în baza contractelor care vizează iluminatul public, astfel că decorațiunile nu apar separat. Un astfel de exemplu este Primăria Galați. Primarul Ionuț Pucheanu a postat poze cu decorațiunile pe Facebook, dar contractul nu apare separat în SICAP, deci nu știm cât costă.