Sari direct la conținut

FOTO O clădire interbelică din Piața Spaniei, îmbăcată în polistiren / Primăria Capitalei a sesizat procurorii

HotNews.ro
Bloc Piața Spaniei, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov
Bloc Piața Spaniei, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

O frumoasă clădire interbelică din Piața Spaniei, din centrul Bucureștiului, a fost îmbrăcată parțial în polistiren. Vecinii au sesizat Primăria Capitalei, iar în urma controalelor, Poliția Locală a descoperit că lucrările se desfășoară fără autorizație. Pentru că imobilul se află într-o zonă construită protejată, unde clădirile valoroase trebuie protejate, au fost sesizați procurorii, iar lucrările au fost oprite.

Cum arată clădirea înainte și după aplicarea polistirenului

  • „În urma verificărilor efectuate de către reprezentanții Direcției Control din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală şi Control a Municipiului Bucureşti la imobilul din str. Dumbrava Roșie nr. 24, (colt Dimitrie Orbescu 14) sector 2, s-a constatat că au fost executate lucrări de construire, la fațadele principale ale clădirii, fără autorizație de construire. Imobilul este amplasat în perimetrul Zonei Construite Protejate nr. 19, -„Dacia”.
  • În conformitate cu prevederile art. 24, lit. a din Legea nr.50/1991, executarea fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia de lucrări la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, constituie infracțiune, această faptă fiind sancţionată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au sesizat organele de urmărirea penală – respectiv Parchetul de pe Lângă Judecătoria Sectorului 2, „solicitându-se verificarea acestui caz şi dispunerea măsurilor legale ce se impun împotriva persoanei/persoanelor ce se fac vinovate precum şi aducerea imobilului la starea inițială”.

Unul dintre cetățenii care au sesizat lucrările spune că imobilul îmbrăcat în polistiren este un simbol al cartierului, iar lucrările afectau detaliile valoroase de pe fațadă.

„Chiar dacă nu sunt monumente istorice, clădirilor din cele 98 de zone construite protejate din București nu li se pot aduce modificări fără autorizația autorităților competente, printre care Primăria Capitalei și Ministerul Culturii. Acest lucru are rolul de a evita dispariția valorii patrimonial-istorice a acestor clădiri. Nu poate face oricine orice dorește cu o clădire valoroasă din punct de vedere arhitectural. Ele aparțin, cel puțin la nivel de fațadă exterioară, tuturor, ca un element estetic plăcut privirii și, mai larg, ca un element de patromoniu național. Clădirea Art-Deco din Piața Spania este un reper secular al cartierului, un model reușit al stilului interbelic Art-Deco și face parte din Zona Construită Protejată nr. 13 Dacia”, a declarat acesta pentru Hotnews.

În ultimii 10 ani, Bucureștiul a pierdut mai multe clădiri valoroase din cauza lucrărilor grosiere de anvelopare cu polistiren. Hotnews.ro a sesizat mai multe astfel de cazuri. Unul dintre ele este cel al unei case de peste 100 de ani, din centrul Bucureștiului, de pe Calea Șerban Vodă, care a fost mutilată de lucrările de refacere a fațadei.

Ordinul Arhitecților București a atras atenția asupra acestui fenomen în ”Raportul pentru București” din 2016 și 2018, atenționând că această practică duce la distrugerea clădirilor vechi.

„În cazul clădirilor istorice, placarea cu polistiren – pe lângă anularea completă a esteticii fațadelor – blochează ventilația aerului, creând disconfort prin creșterea umidității în structură și în spațiile interioare. De asemenea, tâmplăriile au rolul lor în metabolismul caselor. Vechile tâmplării de lemn permit ventilarea aerului de la interior, lucrând împreună cu pereții de cărămidă și mortarele permeabile”, se arată în raportul din 2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro