A început demolarea vechii clădiri a Spitalului Gomoiu, construită în 1926, după planurile arhitectului Gheorghe Simotta / Specialiștii pe patrimoniu critică decizia
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din subordinea Primăriei Capitalei a început demolarea vechii clădiri a Spitalului Gomoiu, construită în 1926, după planurile arhitectului Gheorghe Simotta. În locul vechiului imobil ar urma să fie construit un centru de oncologie pediatrică. Specialiștii pe patrimoniu critică însă decizia, spunând că imobilul este foarte valoros și trebuie păstrat, chiar dacă nu este clasat. Contactat de HotNews.ro, primarul capitalei Nicușor Dan a declarat că suspendă temporar lucrările de demolare și va face un studiu istoric, pentru a vedea dacă imobilul este cu adevărat valoros.
„Este un proiect de hotărâre de Consiliu General din 2018, prin care se propune casarea și scoaterea din domeniul public în vederea demolării spitalului vechi în întregime. Pe această locație, Administrația Spitalelor a făcut un SF să facă un centru de oncologie pediatrică. L-au și propus pentru finanțare prin PNRR, dar nu au primit banii. Apoi au pus investiția și pe bugetul local, dar nu a fost clar că se demolează clădirea veche. Acum, în baza Hotărârii CGMB din 2019 și a bugetului aprobat, au luat autorizație de demolare totală de la Sectorul 2 și au contractat lucrări de demolare”, a explicat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.
Primarul general a declarat că va suspenda lucrările o scurtă perioadă, pentru a putea face un studiu istoric, care să stabilească dacă imobilul este valoros sau nu.
În cazul în care studiul va arăta că imobilul este valoros, se va renunța la demolarea imobilului, iar centrul de ocologie va fi construit în curtea spitalului.
În bugetul ASSMB pe acest an au fost alocațe 4,7 milioane lei pentru demolarea clădirilor vechi de la Spitalul Gomoiu. Construirea centrului de excelență în Oncopediatrie ar costat 327 milioane lei. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de Consiliul General la finalul anului 2022, iar casarea și demolarea corpurilor vechi a fost aprobată în 2018.
Centru de Excelenţă va avea un regim de înălţime de 2S+P+5E.
Ruxandra Nemțeanu, doctor arhitect și expert pe monumente istorice, este de părere că imobilul vechi este valoros și ar trebui păstrat.
„Spitalul şi policlinica de copii au fost proiectate de arhitectul Gheorghe Simotta, în anul 1926, în stil neoromânesc şi ridicate de antreprenorul italian Guido Peternelli. Întregul cartier a fost sub semnul ocrotitor al Reginei mamă Elena, motiv pentru care spitalul a primit denumirea Sf. Elena, fiind în același timp tutelat de grija permanentă a doctorului Gomoiu. Spitalul s-a realizat alaturi de Parcelarea Călărași-Harjeu. Printre numeroșii proprietari și locuitori ai vilelor ridicate în Parcul Călărași se regăsea şi doctorul Victor Gomoiu.
La vilele din Parcul Călăraşi au lucrat o serie de arhitecţi cunoscuţi, precum Cristofi Cerchez, Ştefan Ciocârlan, Horia Creangă (Grupul școlar, astăzi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”)”, a explicat Ruxandra Nemțeanu.
În 2019, Institutul Național al Patrimoniului a și depus o cerere de clasare a imobilului la Direcția pentru Cultură a municipiului București, însă nu s-a întâmplat nimic cu ea în condițiile în care municipalitatea avea alte planuri cu imobilul.
Ruxandra Nemțeanu a trimis trimis o scrisoare deschisă primarului general, Nicușor Dan, să oprească demolarea clădirii.
Gheorghe Simotta (1891 -1979, București) este arhitect român, foarte apreciat în perioada interbelică. Printre clădirile proiectate de el se numără: Palatul Patriarhal, Biserica Schitul Darvari, Spitalul Gomoiu, Oficiul de Aprovizionare al Farmaciștilor (Str Pitar Moș nr. 6), numeroase vile și locuințe colective in București, Casa Simian din Râmnicu Vâlcea (acum Muzeu de Artă). Sursa: Wikipedia.